Gerdab.IR | گرداب

رئیس مرکز ملی فضای مجازی خبر داد:

سیستم فیلترینگ کشور متحول می‌شود

تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۳

دبیر شورای عالی فضای مجازی از تدوین بیش از 30 طرح ملی در حوزه فضای مجازی خبر داد که قرار است در نخستین جلسه شورای عالی فضای مجازی به تصویب این شورا برسد.

به گزارش گرداب، محمدحسن انتظاری در حاشیه بازدید از پانزدهمین نمایشگاه بین المللی مخابرات (ایران تله کام 2014) در پاسخ به سوال مهر در خصوص تاخیر در برگزاری جلسه شورای عالی فضای مجازی گفت: این جلسه به زودی برگزار می شود و دلیل تاخیر در برگزاری آن به اهمیت مطالبی که قرار است در این شورا مطرح شود برمی گردد. بر این اساس مرکز ملی فضای مجازی در حال آماده سازی و هماهنگی تعداد زیادی دستور جلسه است که قرار است در این جلسه مطرح شود.

وی با تاکید بر اینکه بر اساس مصوبه آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی هم اکنون بیش از 30 طرح ملی تدوین شده و در دستور کار برای تصویب توسط رئیس جمهور در این شورا قرار گرفته است گفت: یکی از این طرح ها تدوین سیستم نظارتی شبکه ملی اطلاعات است که به زودی به وزارت ارتباطات ابلاغ می شود.

انتظاری مباحثی چون تولید محتوا، تنظیم مقررات و امنیت را از جمله مواردی عنوان کرد که در این برنامه های ملی تدوین شده و مراحل تصویب در کمیسیون های مرکز ملی فضای مجازی را می گذراند. در این راستا برنامه ملی تولید محتوا بانک های اطلاعاتی ملی دولت الکترونیک و برنامه ملی ارتقای محتوای فضای مجازی از جمله این برنامه ها خواهد بود.

سیستم نهایی فیلترینگ هوشمند و تحول در اجرای فیلترینگ
وی در خصوص نرم افزار فیلترینگ هوشمند که هفته گذشته توسط مرکز ملی فضای مجازی و موسسه تبیان رونمایی شد، گفت: این نرم افزار با همکاری دانشگاه شهید بهشتی و موسسه تبیان زیر بار رفته و در چهار سازمان عملیاتی شده است. به نحوی که با اجرای این نرم افزار به طور هوشمند بخش های ناخواسته در سایت های اینترنتی پالایش می شود. به بیان دیگر این نرم افزار نوعی سیستم پالایشگر است که کل سایت را نمی بندد و به کاربر این امکان را می دهد که سریعتر به محتوا دسترسی پیدا کند. در این راستا پروژه تحقیقاتی دیگری نیز در مرکز ملی فضای مجازی آغاز شده است.

دبیر شورای فضای مجازی در پاسخ به این سوال که رونمایی از این نرم افزار موازی گری با وزارت ارتباطات نخواهد بود، گفت: اطلاعی از اینکه وزارت ارتباطات نیز در حال اجرای پروژه فیلترینگ هوشمند باشد ندارم و این پروژه از ابتدا در مرکز ملی فضای مجازی و با همکاری سه دانشگاه تعریف شده بود که ما از آن حمایت کردیم. براساس قانون چنانچه دستگاه های اجرایی اقدام فعالی انجام ندهند مرکز ملی موظف است در این زمینه اقدام فعال کند تا کشور با تاخیر در اجرای پروژه ها مواجه نشود.

وی در مورد جزئیات این نرم افزار و تفاوت آن با سیستم فیلترینگ کشور گفت: این سامانه فیلترینگ یک سیستم توزیع شده است که در سازمان ها شرکت ها و حتی مراکز و استان هایی که ظرفیت ترافیکی اینترنتشان بالا باشد به کار گرفته خواهد شد و این سیستم از درگاه اصلی اینترنت کشور پالایش خود را انجام نمی دهد.

وی با بیان اینکه این فیلترینگ هوشمند یکی از عناصر اصلی سیستم نهایی فیلترینگ کشور خواهد بود گفت: به زودی با اجرای کامل این پروژه سیستم نهایی فیلترینگ کشور به اجرا درآمده و سیستم فعلی متحول می شود.

65 درصد پهنای باند اینترنت در اختیار سرویس های ویدئویی
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به ظرفیت پهنای باند اینترنت و آثار اجتماعی و اقتصادی توسعه آن تصریح کرد: 65 درصد پهنای باند در اختیار سرویس های ویدئویی است و در این راستا نیازمند تدوین مقررات فرهنگی و محتوایی در کشور هستیم تا با پیشامد نسل سوم موبایل و نبود پیوست فرهنگی برای آن مواجه نشویم. در این راستا قرار است تمام دستگاه هایی که صاحب نظر و صاحب حق در این عرصه هستند به تفاهم ملی برسند و پهنای باند مورد نیاز دستگاه های اجرایی و حکومتی براساس نظامات و مقررات مشخص در سطح کلان ملی ارائه شود.

استفاده از شبکه های اجتماعی خارجی باید نظم و قاعده بگیرند
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در خصوص آخرین وضعیت استفاده از شبکه های اجتماعی گفت: در حال بررسی وضعیت محتوا و مقررات در حوزه شبکه های اجتماعی داخلی و نرم افزارهای موبایلی داخلی هستیم که با حداقل شرایط کشور طراحی و تولید شوند تا بتوان این سامانه ها را جایگزین سامانه های خارجی کرد.

انتظاری افزود: در خصوص استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی خارجی نیز باید مقرراتی تدوین شود تا این شبکه ها تحت نظم و قاعده مشخص قرار گیرند. هم اکنون هیچ مقررات مشخصی در کشور برای این نرم افزارها حاکم نیست و این موضوع برای ما قابل پذیرش نخواهد بود. دولت باید تحت ضابطه مشخص امکان استفاده از این خدمات را به کاربران بدهد، چراکه هم اکنون با استفاده کاربران از فضای ایجاد شده بخشی از کشور در اختیار خارجی ها قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: سیاست گذاری در رسانه های اجتماعی در برنامه ملی محتوا دیده شده است و در این راستا سیاست های تعرفه ای نیز در حال نهایی شدن در این طرح ملی خواهد بود.