خطرات استفاده از نرم‌افزارهای فيلترشکن و ‌VPN

تاریخ انتشار : ۰۹ شهريور ۱۳۸۸

بيشتر و اغلب سرورهايي که اشتراک VPN را در اختيار کاربران قرار مي‌دهند، نه تنها تمامي اطلاعات رد و بدل شده را بررسي و کنترل مي‌کنند، بلکه به همين وسيله با پورت‌هاي باز رايانه کاربر به اطلاعات درون رايانه وي دسترسي پيدا می‌کنند.

به گزارش گرداب، بسياري از کاربران اينترنت داخل کشور براي گذشتن از سد فيلترينگ سايت‌هاي مبتذل و مستهجن و سايت‌هاي سياسي، به سراغ نرم‌افزارهاي فيلترشکن، سايت‌هاي پروکسي و همچنين VPN رفته و اين رجوع کاربران به استفاده به اين روش‌هاي عبور از فيلترينگ، باعث رشد فزاينده فروش اکانت‌هاي نرم‌افزارهاي فيلترشکن و VPN شده است.

ضمن اين که با جستجوي کوتاه در اينترنت، با سايت‌هاي داخلي ارائه دهنده اشتراک VPN روبه‌رو خواهيم شد که آزادانه و بدون هيچ ترسي، شماره حساب اعلام کرده و اقدام به فروش غير قانوني اشتراک VPN مي‌‌کنند.

گذشته از خريد و فروش غير قانوني اشتراک VPN و فيلترشکن در دنياي اينترنت که مانند هر فن‌آوري جديد با چالش و ضايعاتي همراه است، مديران و مسئولان اينترنت در کشورهاي گوناگون با روش‌هاي گوناگوني با آن برخورد مي‌کنند که از آن جمله، مي‌توان به فيلترينگ و يا نابودي منبع مروج مطالب خلاف منافع کشورها اشاره کرد که اين امر، در بيشتر کشورها در حال اجرا بوده و کاري رايج و ضروري است.

البته ناگفته نماند در کشور ما نيز فيلترينگ در حالي انجام مي‌شود که بيشتر کاربران ايراني با فيلتر و از دسترس خارج کردن سايت‌هاي غير اخلاقي و مستهجن و يا سايت‌هايي که در معاملات متقلبانه مجازي، از جمله فعاليت‌هاي شرکت‌هاي هرمي و گلدکوئيستي فعال هستند و همچنين آن دسته از سايت‌هايي که برخلاف قوانين جاري کشور مشغولند، موافق هستند و آن را امر بديهي مي‌دانند، ولي همين کاربران به دليل برخي اشتباهات ناظران و يا استفاده از نرم‌افزارها و فن‌آوري غير اصولي، دچار مشکلاتي مي‌شوند که اتفاقا اين مشکلات متوجه قشر تحصيل کرده يا در حال تحصيل نيز مي‌شود.

بنابراين، اين قشر از کاربران داخلي اينترنت، به ناچار به سراغ استفاده از نرم‌افزارهاي فيلترشکن، سايت‌هاي عبور از فيلترينگ (که اغلب از سوي کشورهاي مخالف نظام به صورت رايگان عرضه مي‌شود) و همچنين اشتراک‌هاي (VPN (Virtual Private Networkمي‌روند.

اين ميل و کشش کاربران به استفاده از چنين فن‌آوري‌هايي براي گذشتن از فيلترينگ، با عوارض خطرناکي همراه است، چرا که کاربر با استفاده از VPN و همچنين نرم‌افزار فيلترشکن با اتصال به يک سرور در خارج از کشور (عمدتا در انگليس و آمريکا) متصل شده و همين امر موجب اختصاص يک IP خارجي به رايانه کاربر داخلي مي‌شود که در ادامه اين کار، همه داده‌ها و اطلاعات از رايانه کاربر به سرور خارجي انتقال پيدا کرده و از آنجا وارد دنياي مجازي اينترنت مي‌شود و به اين وسيله از فيلترينگ داخلي کشور عبور مي‌کند.

اما اين عبور از فيلتر با تهديدهايي روبه‌رو مي‌شود؛ به اين ترتيب که کاربر نمي‌داند، بيشتر و اغلب سرورهايي که اشتراک VPN را در اختيار کاربران قرار مي‌دهند، نه تنها تمامي اطلاعات رد و بدل شده را بررسي و کنترل مي‌کنند، بلکه به همين وسيله با پورت‌هاي باز رايانه کاربر به اطلاعات درون رايانه وي دسترسي پيدا کرده و امکان کپي‌برداري و يا ديدن اطلاعات داخلي رايانه کاربر براي سرورهاي خارجي ميسر مي‌شود.

اين در حالي است که اگر کاربر براي مثال در شبکه محل کارش، اين نوع ارتباط را برقرار کند، سرور مي‌تواند از طريق رايانه کاربر به اطلاعات شبکه داخلي آن اداره نيز دسترسي پيدا کند و نيز با نرم‌افزارهاي پيشرفته بدون آگاهي کاربر، اطلاعات موجود در رايانه يا شبکه داخلي کاربر را براي خود کپي کند. همين مسئله در نرم‌افزارهاي فيلترشکن مانند "فري‌گيت" و "اولترا سورف" نيز در حال انجام است.

با اين حال به نظر مي‌رسد بايد تمهيدات و نظارت دقيق‌تري بر عمليات فيلترينگ صورت گرفته و مسئولان فيلترينگ کشور نيز با سعه صدر با سايت‌هاي مختلف برخورد کرده و در آغاز کار، با فيلتر کردن يک سايت، مردم را به استفاده از فيلترشکن سوق ندهند.

در پايان تأكيد مي‌شود، استفاده از چنين روش‌هايي، ممکن است خطرات بسياري داشته باشد و كاربران اينترنت بايد بدانند که استفاده از چنين نرم‌افزارها و روش‌هايي، مانند اين است كه همه محتويات رايانه خود را از تصوير و فيلم شخصي گرفته تا اطلاعات مهم شخصي و کاري، آپلود کرده و در اختيار عموم قرار دهيم.

همچنین دستگاه‌هاي ذيربط نيز بايد با بررسي و نظارت دقيق‌تر با ارائه دهندگان غير مجاز VPN و نرم‌افزار فيلترشکن برخورد کنند.

منبع: تابناک