Gerdab.IR | گرداب

راهبرد جدید نظامی آمریکا منتشر شد؛

جنگ جهانی در فضای سایبر، اولویت اول آمریکا

تاریخ انتشار : ۲۴ دی ۱۳۹۰

سند جدید راهبرد نظامی آمریکا بالاترين اولويت را حفظ برتري جهاني آمريكا از طريق اقدامات تهاجمي در فضاي مجازي برمي‌شمارد.

به گزارش گرداب، سایت "گلوبال ریسرچ" در گزارشی به قلم  پرفسور "ايگور پانارين" نوشت: آمريكا پس از جنگ ستارگان به دنبال كسب هژموني در جنگ سايبري است.

این گزارش می افزاید: قرارگاه سايبري آمريكا موسوم به سايبركام (CYBERCOM) قصد دارد تا از جنگ سايبري به جاي اهداف عمليات نظامي زميني، دريايي و هوايي استفاده كند.
 
رئيس‌جمهور اوباما و وزارت دفاع آمريكا در روز 5 ژانويه 2012 دستورالعمل راهبرد دفاعي را با عنوان "حفظ برتري جهاني آمريكا: اولويت‌هايي براي دفاع قرن بيست‌ويكم" منتشر ساختند.

 اين سند بالاترين اولويت راهبردي آمريكا را حفظ برتري جهاني آمريكا از طريق اقدامات تهاجمي در فضاي مجازي برمي‌شمارد. كاخ سفيد و پنتاگون صراحتاً هدف خود را ارتقاي موقعيت جهاني آمريكا با حفظ برتري در فضاي مجازي از طريق جريان اطلاعات و تاكتيك‌هاي جنگ سايبري اعلام مي‌دارند.

از اين‌رو، دولت اوباما پروژه ‌جاه‌طلبانه برتري جهاني خود را در دستور كار دارد كه در واقع جايگزيني براي پروژه "جنگ ستارگان" رونالد ريگان و "جنگ عليه تروريسم" جرج بوش پسر خواهد بود؛ يعني "جنگ جهاني در فضاي مجازي".

باراك اوباما رئيس‌جمهور آمريكا 5 ژانويه امسال در پنتاگون نطق عمومي ايراد كرد و بحث "بازنگري راهبرد دفاعي" را مطرح ساخت. ايگور پانارين نويسنده و تحليل‌گر مسائل سياسي معتقد است كه دكترين نظامي جديد واشنگتن بر كسب برتري آمريكا در فضاي مجازي تمركز دارد.

آمريكا اولين كشوري بود كه علاوه بر ساير ميادين جنگ نظامي از جمله زمين، دريا، هوا و فضا به فضاي مجازي نيز به مثابه محيط جديدي براي عمليات نظامي نزديك شد. اين مفهوم به سال 1998 برمي‌گردد، اما پس از وقوع جنگ اوت 2008 در اوستياي جنوبي به يك طرح واقعي تبديل شد كه البته لازم به ذكر است نتوانست نقش خود را براي آمريكا و متحد واشنگتن در منطقه؛ يعني گرجستان به خوبي ايفا كند.

اواخر ماه مه سال 2009 ، باراك اوباما پست هماهنگ‌كننده فضاي مجازي را در دولت نهادينه كرد كه ايشان همواره بايد در جلسات شوراي امنيت ملي و شوراي اقتصاد ملي حضور مي‌يافت. در همان ماه، قرارگاه سايبري آمريكا نيز پا به عرصه وجود گذاشت كه مقر آن در "فورت ميد" مريلند بود و رياست آن را ژنرال "كيت الكساندر" (Keith Alexander) از نيروي زميني آمريكا برعهده داشت. لازم به ذكر است الكساندر با حفظ سمت همزمان رئيس سازمان امنيت ملي، قدرتمندترين سازمان اطلاعاتي آمريكا نيز بود.

آژانس امنيت ملي/ سرويس امنيت مركزي (NSA/CSS) مهم‌ترين سازمان اطلاعاتي آمريكاست. اين سازمان در 4 نوامبر 1952رسماً فعاليت خود را آغاز كرده و مسئوليت جمع‌آوري اطلاعات نشانه‌اي و ارتباطات خارجي، به‌كارگيري سيستم استراق‌سمع پلكاني به عنوان تجهيزات فني اصلي را برعهده دارد. سازمان امنيت ملي (NSA) با استفاده از عوامل رده پايين خود در نروژ، قبرس، قرقيزستان و كشورهاي حوزه بالتيك به صورت مخفيانه ارتباطات الكترونيكي روسيه را تحت نظر دارد.

قرارگاه سايبري آمريكا موسوم به سايبركام (CYBERCOM) قصد دارد تا از جنگ سايبري به جاي اهداف عمليات نظامي زميني، دريايي و هوايي استفاده كند.
 
واحدهاي اطلاعات ويژه و جنگ سايبري و نيز ساختارهاي فرماندهي در درون نيروهاي مسلح آمريكا تشكيل شده‌اند از جمله قرارگاه سايبري نيروي زميني/ ارتش دوم.
 
جنگ سايبري دريايي از طريق قرارگاه سايبري نيروي دريايي مستقر در ناوگان دهم آمريكا كنترل مي‌شود كه البته قبلاً منحل شده بود اما دوباره تشكيل گرديد.
 
قرارگاه سايبري نيروي هوايي همان نيروي هوايي بيست‌وچهارم موسوم به سايبر نيروي هوايي است. تفنگداران نيروي دريايي آمريكا نيز قرارگاه سايبري خاص خود را دارند.
 
بخش تحقيقات فني وزارت دفاع آمريكا موسوم به آژانس پروژه‌هاي تحقيقاتي پيشرفته دفاعي (DAPRA) هم‌اكنون در حال تكميل پروژه ميدان سايبري ملي است: "ماكت اينترنتي براي شبيه‌سازي جنگ و اطلاعات سايبري". پروژه ميدان سايبري با هدف آزمايش تاكتيك‌ها و تكنيك‌هاي جديد از طريق بازيهاي جنگ سايبري و نيز آموزش نيروهاي سايبري طراحي شده است.
 
ضمناً، راهبرد جديد مستلزم توسعه سلاح‌ها و ابزارهاي سايبري جديد از قبيل ويروس‌هاي غيرفعال‌، برجهاي ديده‌باني سايبري و غيره است.

قانون‌گذاران آمريكا قانون جديدي را تنظيم كرده‌اند تا از طريق آن دولت و فعاليت‌هاي نظامي را با هدف حفظ برتري آمريكا در فضاي مجازي كنترل كنند.

يكي از مهم‌ترين روندها در حال حاضر ساده‌سازي روند تصميم‌گيري براي عمليات‌ها و اقدامات تهاجمي جنگ سايبري است. در گذشته، آغاز يك حمله سايبري منوط به كسب اجازه سلسله‌مراتب از رئيس ستاد مشترك ارتش گرفته تا وزير دفاع و شخص رئيس‌جمهور بود. اما طبق قوانين جديد، براي انجام چنين عملياتي روند تصميم‌گيري هم‌اكنون بيش از 10 دقيقه زمان نمي‌برد. اين قانون عمدتاً عمليات‌هاي رواني را مورد توجه قرار مي‌دهد كه مخاطبان خاصي از كاربران اينترنتي را هدف مي‌گيرد.

قرارگاه سايبري اوايل دسامبر 2011 تمرين شبيه‌سازي را پياده كرد كه در نهايت نيز مورد تعريف و تمجيد ژنرال الكساندر قرار گرفت. در اين تمرين بالغ بر 300 كارشناس حوزه سايبري حضور داشتند كه به عنوان نيروي قرارگاه سايبري و عوامل "دشمن" انتخاب شده بودند و تاكتيك‌هاي دفاعي و تهاجمي و نيز برنامه‌هاي هماهنگ‌سازي را تمرين مي‌كردند. عمليات دفاع سايبري شبيه‌سازي شده آمريكا در مركز تمرين و آموزش نيروي هوايي در منطقه "نليس"(Nellis) ايالت نوادا برگزار شد و اين در حالي است كه عوامل دشمن فرضي قصد داشتند تا از مراكز دوردست به شبكه سايبري آمريكا نفوذ نمايند.

در اندكي بيش از يك هفته، طرفين تلاش كردند تا پيروز اين ميدان باشند و طرح‌ها و نقشه‌هاي يكديگر را خنثي كنند. ضمن اينكه، بازيگران با برگزاري جلسات توجيهي روزانه پيشرفت و عملكرد خود را ارزيابي مي‌كردند. هدف از اين تمرين، اجراي سناريوهاي مختلف در كوتاهترين زمان ممكن براساس اقدامات و ضداقدامات احتمالي دشمن فرضي بود. مقامات وزارت دفاع اين تمرين را كاملاً موفقيت‌آميز دانسته و به كارشناسان قرارگاه سايبري به خاطر مهارت و كار تيمي عالي تبريك گفتند.

عجيب اينكه، تمرين قرارگاه سايبري در همان زماني اتفاق افتاد كه روسيه موج بي‌سابقه‌اي از اعتراضات خياباتي را از پس از برگزاري انتخابات پارلماني ماه دسامبر گذشته تجربه كرد. به نظر مي‌رسد بتوان گفت اين اعتراضات كه هزاران نفر را در اغلب شهرهاي اصلي روسيه به خيابانها كشاند تا حدود زيادي سازمان‌يافته بود و از طريق شبكه‌هاي اجتماعي اينترنتي همچون فيس‌بوك واقعيت يافت.
 
منبع:‌ مشرق