Gerdab.IR | گرداب

گرداب/ شبکه‌های اجتماعی نوع بشر را به لبه پرتگاه کشانده‌اند

تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد ۱۳۹۱

تمام افرادی که اطلاعات شخصی خود را در شبکه‌های اجتماعی عرضه می‌کنند و باقیمانده حریم خصوصی خود را تسلیم این شبکه‌ها می‌کنند، قربانی نقشه‌های شبکه‌های اجتماعی شده‌اند.

به گزارش گرداب به نقل از سی‌نت، "اندرو کین" (Andrew Keen) در کتاب جدیدش با عنوان "سرگیجه دیجیتالی" (Digital Vertigo) به زیاده‌روی افراد در به اشتراک‌گذاری آن‌لاین پرداخته و عنوان می‌کند که این امر به جامعه آسیب رسانده و بشریت را با چالش جدی مواجه می‌کند.

وی که در سال 2007 با تالیف کتاب "مکتب آماتورها: چگونه اینترنت امروزه فرهنگ ما را می‌کُشد؟"، وارد این عرصه شده، نظریه جدیدی در این زمینه دارد. کین معتقد است که زیاده‌روی در نشر محتوا در وبلاگ‌ها، "یوتیوب" و دیگر رسانه‌های اجتماعی از این دست؛ رسانه‌های اصلی، کپی رایت‌ و اعتماد عمومی را با مخاطره جدی مواجه ساخته است.

کین که در کتاب جدیدش به "فیس‌بوک" و "وب اجتماعی" پرداخته ، در ادامه به تشریح این نکته می‌پردازد که حجم انبوه به اشتراک‌گذاری آن‌لاین، در حال "از بین بردن نوع بشر" است و این امر بشریت را با چالش جدی مواجه کرده است.

وی تاکید می‌کند که نوعی "خود پرستی دیجیتالی" یا خودنمایی در حال تبدیل شدن به ویژگی غالب در فرهنگ ما است و فیس‌بوک در حال "سرقت معصومیت حیات دورنی" ما است.
 

به اشتراک‌گذاری یا به اشتراک‌گذاری بیش از حد اطلاعات فردی منجر به پدید آمدن نسلی از افراد می‌شود که "راز"ی ندارند، زندگی منزوی‌تری دارند و جیب کمپانی‌های شبکه‌های اجتماعی که اطلاعات شخصی آن‌ها را به سود مبدل می‌سازند، پُر می‌کنند.

کین معتقد است وب اجتماعی تمدن را به لبه پرتگاه می‌کشاند و می‌گوید ما هرگز در دوره‌ای زندگی نکرده بودیم که بتوانیم تا این اندازه به جهان درباره خودمان بگوییم.

در واقع ابزارهای شبکه‌های اجتماعی به اشتراک‌گذاری را آسان‌تر کرده‌اند و یک ذهنیت گروهی آسان‌تر پخش می‌شود. البته تمام افراد احساس نمی‌کنند که مجبورند در فیس‌بوک تمام هویت درونی خود را فاش کنند یا در برابر نمادهای دیجیتال سر تعظیم فرود آورند.

وی در ادامه به شخصیت "جیمی استوارت" در فیلم "آلفرد هیچکاک" به نام "سرگیجه" (عنوانی که نام کتاب جدیدیش را از آن برگرفته است)، اشاره می‌کند و می‌گوید ما نیز بر روی نوار فیلم زندگی می‌کنیم؛ ما فردی که سقوط می‌کند هستیم؛ ما جیمی استوارت در فیلم قرن بیست و یک هستیم و افراد حقیقتا از این موضوع آسیب می‌بینند.

به عبارت دیگر، تمام افرادی که اطلاعات شخصی خود را در شبکه‌های اجتماعی عرضه می‌کنند و باقیمانده حریم خصوصی خود را تسلیم این شبکه‌ها می‌کنند، قربانی نقشه‌های شبکه‌های اجتماعی شده‌اند. اینجاست که متوجه می‌شویم هیچ چیز واقعا "رایگان" نیست و شبکه‌های اجتماعی چون فیس‌بوک "فرصت طلب" هستند نه شیطان.

کین به کاربران توصیه می کند تا حدی خود سانسوری داشته باشند و خود درباره نحوه استفاده‌شان از شبکه های اجتماعی تصمیم گیری کنند. وی همچنین اقدامات حاکمیتی نظیر وضع قوانینی در این زمینه را در حفاظت از حریم خصوصی افراد موثر می‌داند.

وی معتقد است از آنجایی که ما بیش از گذشته در فضای اینترنت زندگی می‌کنیم  و از آنجایی که اینترنت بستر زندگی قرن بیست و یکم است، باید مطابقت بیشتری با آنچه ما می‌خواهیم و دنیایی که با آن خو گرفته ایم، پیدا کند.

این در حالی است که فیس‌بوک روز گذشته اعلام کرده در حال بررسی چگونگی وارد کردن کودکان زیر 13 سال به فضای شبکه اجتماعی خود است.