اطلاعات جدید درباره نقش‌آفرینی‌های جاسوس MI6 در ایران؛ (1)

میس لمبتون ایرانی کیست؟ + تصاویر

تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۱

رکسانا شاپور که از تاکتيک جاه‌طلبانه رضا پهلوی مطلع شده بود،‌ اين را به نيکي دريافته بود که تحقق رؤياي جديد ربع پهلوي به معناي نياز شديد او به رسانه هايی چون بی‌بی‌سی فارسی و شبکه بهايي من و تو است؛ بنابراين اين بار وارد معامله ای با رضا پهلوی شد.

گرداب- چندی پیش اخباری مبنی بر فعالیت های پوششی "رکسانا شاپور" به عنوان مأمور سرویس جاسوسی MI6 در ایران منتشر شد و حالا پرده دیگری فعالیت های این جاسوس منتشر می‌شود.

چندی پیش خبری در سایت باشگاه خبرنگاران منتشر شد مبنی بر فعالیت های پوششی "رکسانا شاپور" به عنوان مأمور سرویس جاسوسی MI6 در ایران که با عنوان پوششی "مدیر روابط عمومی سفارت انگلیس در تهران" و همکار بی بی سی صورت می گرفت (خبر مورخ 91.2.2 تحت عنوان "افشاگری در مورد فعالیتهای یک عنصر ویژه MI6 در تهران") نقش او در اغتشاشات سال 1388 که با مأموریت سفارت انگلیس صورت می گرفت و اعترافات حسین رسّام در بازجویی ها، موجب شد که با شکست فتنه 88، رکسانا شاپور نیز بلافاصله از کشور فرار کرده و به دامان ماموریت دهندگان اصلی در لندن پناه برد.

انتشار آن خبر بازتابهای وسیعی در پی داشت و باشگاه خبرنگاران را با تماس های متعددی از طرف برخی سازمان ها و موسسات پژوهشی و افرادی که اطلاعاتی در مورد او داشتند مواجه ساخت (اعم از اقوام،‌ همکاران سابق، همسایگان و آشنایانش) تا آنجا که علاوه بر داخل کشور، چندین تماس از انگلستان،‌ امارات و آمریکا داشتیم و هر یک از تماس ها، برگی از پرونده این زن هزار چهره را ورق می زد و گوشه ای از زندگی عجیب او را روشن می ساخت و یا ابهامی جدید ایجاد می کرد و معلوم بود که برخی ابهام آفرینی ها،‌ کاملا حساب شده و هدفمند صورت می گرفت و نقش رد گم کنی ایفا می کرد.



مجموعه واکنش ها و به ویژه تماس های مرموزی که با هدف گم کردن ردها و سوابق رکسانا شاپور صورت می گرفت، باشگاه خبرنگاران را وا داشت تا تیمی پژوهشگر را به بررسی و تحقیق پیرامون این فرد به کار گیرد. دامنه تحقیقات تیم مورد نظر گسترده شد و جالب آن بود که هرچه تحقیقات گسترش پیدا می کرد، در کنار کسب اطلاعات جدید ابهامات دیگری نیز پدید می آمد تا آنجا که پژوهشگران مذکور لقب "میس لمبتون ایرانی" را به نامبرده دادند!

در میانه راه، گذرمان به یکی از مراکز معتبر مطالعاتی و پژوهشی کشور افتاد و معلوم شد که آن مرکز نیز در یکی از پروژه های تاریخ پژوهی خویش به نقش آفرینی چند عنصر مرموز انگلیسی – ایرانی برخورد کرده و در حال تحقیق پیرامون یافته های مهم خود است. امتیاز بزرگ آن مرکز دسترسی به برخی مراکز اسناد معتبر کشور بود که باشگاه بدانها دسترسی نداشت.

اگر باشگاه خبرنگاران کپی کوچک شده میس لمبتون گذشته را در نقش رکسانا شاپور فعلی یافته و در گزارش حاضر معرفی می کند، مرکز فوق الذکر نیز موفق شده بود مدل کاریکاتوریزه و تحقیر شده چند شخصیت مهم و مرموز تاریخ معاصر را در کالبد افرادی پیدا کند که ماموریت یافته اند تا در زمان حاضر، همان نقش های مرموز و تکراری را ایفا کنند. مثلا نقش "شاپور ریپورتر" تاریخی را در جسد فردی همچون کسری ناجی یافته است؛ یعنی کسی که حلقه اتصال فِرق انگلیس ساخته همچون بهائیت، فراماسونری و صهیونیزم با دیگر گروه های اپوزیسیون و با شبکه های "من و تو" و بی بی سی است.



لمپن های انگلیسی
همچنین اگر در گذشته یک لمپن تمام عیار به نام شعبان جعفری (معروف به شعبان بی مخ) از سوی ایادی بیگانه خلق و به کار گرفته شده بود، مشخص شد که نمونه امروزین لمپنیزم مورد نیاز انگلیسی ها در قالب فردی به نام صادق صبا (مدیر شبکه بی بی سی فارسی) آفریده و به کار گرفته شده است؛ فردی که در زمینه فساد مالی به "صبا شعبده باز" معروف شده (کنایه از مهارت در جیب بری و در غایب کردن حاصل دزدی هایش از انظار) و در مفاسد اخلاقی، هیچ حد و مرزی نسبت به همکاران و اطرافیان مؤنث خود نمی شناسد تا آنجا که رسوائی های حاصل از تجاوزش به پونه. ق، شهره خاص و عام بوده و منجر به درخواست انتقال پونه از بی بی سی فارسی به بی بی سی جهانی یا به شبکه بهائی "من و تو" شده است.



همچنین است کشف نمونه آزمایشگاهی تقی زاده گذشته در "عنایت فانی"، کادر برجسته بی بی سی فارسی امروز که خود داستانی طولانی و عجیب دارد که باید به وقت خود مورد بررسی قرار گیرد.



نیز نقش خاص "حسین باستانی" در ایفای نقش رابط (چه رابط داخل و خارج، چه لندن و پاریس، چه برخی عناصر درون حکومت با اپوزیسیون و با سرویس های اطلاعاتی اروپایی.)



از سویی وجود اطلاعات مکمل نزد دو طرف و از سوی دیگر نیاز متقابل باشگاه و مرکز پژوهشی فوق الذکر موجب انجام تبادلی مطلوب بین طرفین شد. بخشی از یافته های باشگاه خبرنگاران در اختیار آن مرکز پژوهشی قرار گرفت تا در تدوین پروژه ای که در دست انجام داشتند، به کار گرفته شود. از طرف دیگر، بخشی از اطلاعات آنها پیرامون ارتباطات خاص "میس لمبتون ایرانی" در اختیار باشگاه قرار گرفت که در تدوین مجموعه حاضر، به کار آمد.

باشگاه خبرنگاران در نظر دارد یافته های خود را در سلسله گزارش هایی منتشر کند و در عین حال پرونده را باز می گذارد و از کلیه کسانی که اطلاعات یا سندی در مورد این زن چند چهره و نیز عناصری همچون کسری ناجی، عنایت فانی، صادق صبا و حسین باستانی دارند، تقاضا دارد اسناد و اطلاعات خود را در اختیار باشگاه خبرنگاران قرار دهند.

میس لمبتون اصلی چه کسی بود و چه نقشی ایفا کرد؟

"میس لمبتون" (1290 تا 1387 ه.ش) معروف به ملکه جاسوسی و کودتا، مادر جاسوسی و جاسوسان،‌ انگلیسی الاصل،‌ ایران شناس و کسی که 60 سال از عمر خود را علیه ایران و بخش مهمی از آن را در ایران سپری کرد. او که از مؤثرترین جاسوسان انگلیسی در ایران شناخته شده، از جمله عناصری بود که در تلاش برای انگلیسی کردن حکومت محمدرضا پهلوی، در شرایطی که تنفّر عمومی در ایران علیه انگلیس به اوج خود رسیده بود، اقدامات مؤثری انجام داد، آن هم در زمانی که رقبای آمریکایی و آلمانی انگلیس اقدامات همه جانبه ای برای بسط نفوذ خویش در ایران به منظور از میدان به در کردن رقیب انگلیسی خود به عمل می آوردند.



از کودتای بیست و هشتم مرداد تا تشکیل بی‌بی‌سی
وی در عزل رضاخان و جایگزینی محمدرضا نقشی عمده ایفا کرد و پس از به قدرت رسیدن محمدرضا از جمله کسانی بود که شاه مخلوع از او حرف شنوی تمام عیار داشت و درباریان به دست بوس او می رفتند. میس لمبتون با طیف گسترده ای از به اصطلاح روشنفکران غرب زده و لائیک، حتی نوع کمونیستی آنها ارتباطات وسیعی برقرار کرده بود. این زن از جمله افراد مؤثر در راه اندازی رادیو فارسی بی بی سی بوده و بعد از راه اندازی نیز همکاری نزدیک و گسترده ای با این رادیو داشت.



بخش مهمی از فعالیت های مارکسیستی در ایران، زیر نظر مستقیم لمبتون صورت می گرفت و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، فرار عده زیادی از چپی ها به انگلستان و اقامت در لندن (از جمله رهبران چریک های فدایی خلق) و همکاری آنها با بی بی سی مبتنی بر آن سابقه همکاری های نزدیک (و البته محرمانه) است.

میس لمبتون در کودتای 28 مرداد نقشی بسیار اساسی اما کاملا حساب شده و به کلی پنهان (برخلاف آمریکائی ها) ایفا کرد. او به همه جای ایران سفر کرده،‌ بین بسیاری از اقوام ایرانی زندگی نموده و مطالعات عمیق و دامنه داری در موضوع ایران شناسی انجام داده بود و نتیجه تحقیقات و مطالعات خود را تا 30 سال پس از بازنشستگی در اختیار سازمان های جاسوسی و افسران اطلاعاتی که علیه ایران فعالیت می کردند، قرار می داد. به همین جهت نسلی قابل توجه از افسران اطلاعاتی و دیپلمات های انگلستان (حول هدف ایران) و گردانندگان قبلی و فعلی رادیو و تلویزیون بی بی سی فارسی، تربیت شده او هستند.

دعوایی که منجر به کشف میس لمبتون ایرانی شد
انتشار خبر یکی از کلاه برداری های حرفه ای صادق صبا اگر چه در نوع خود بسیار مهم بود، اما هیچگاه پیش بینی نمی شد که آن اتفاق به کشفیات بسیار بزرگی بیانجامد. قصه از این قرار بود که سایت بولتن نیوز در تاریخ 27 آبانماه 1390 خبری تحت عنوان "کلاه برداری بی بی سی فارسی از بیوه شاه سابق" منتشر کرد.



خلاصه خبر این بود که فرح پهلوی برای دیدار از شبکه بی بی سی فارسی ابراز تمایل می کند. مدیریت شبکه جهانی بی بی سی با شرط محرمانه ماندن دیدار موافقت می کند. فرح در هنگام دیدار پیشنهاد می کند در ازای کمکی دومیلیون دلاری به شبکه بی بی سی (آن هم تحت عنوان دهان پرکن کمک به گسترش اطلاع رسانی در ایران)، آن شبکه فیلم مستندی از زندگی نکبت بار او را تولید و پخش کند. صادق صبا به طور پنهانی به فرح می گوید که آن مبلغ را به حساب شخصی او بریزد و در عوض،‌ او ضمن تولید و پخش آن مستند، تصاویر فرح را به بهانه های مختلف از بی بی سی فارسی پخش کند. (اتفاقی که در همین روزها نیز و به بهانه بازگویی خاطرات فرح از سفر ملکه انگلیس به ایران در 52 سال پیش ؟! حادث و چند بار تکرار شد.)

پس از چانه زنی طرفین بالاخره فرح با پرداخت محرمانه چهارصد هزار پوند به صادق نژاد موافقت و قسط اول آن (دویست هزار پوند) را واریز می کند. ‌صادق صبا کار تولید مستند را به تیمی خارج از بی بی سی فارسی می سپارد. مستندی که تولید و پخش می شود نه تنها مورد رضایت فرح نبوده بلکه او را به شدت شاکی می کند و قسط دوم را به صبا نمی دهد، دعوایی پنهان بین آنها (و بعدا اشرف پهلوی و ...) در می گیرد و بقیه ماجرا...

رکسانا شاپور حلقه وصل خاندان پهلوی و بی بی سی
این دعوا ادامه داشت تا چندی بعد مشخص شد حلقه اتصال بیوه شاه مخلوع به صادق صبا‌، زنی به نام رکسانا شاپور بوده است و ایضا همین زن بوده که با دریافت کمیسیون از طرفین،‌ امکان دیدار فرح از بی بی سی فارسی را فراهم کرده و هنگام دیدار نیز نقش دلال بین آن دو نفر را ایفا کرده است.

در آن خبر آ‌مده بود که ملاقات فرح و صبا منجر به قراری محرمانه بین آن دو نفر می شود. در این هنگام اشرف (خواهر فاسد محمدرضا پهلوی) از انجام چنان معامله ای مطلع و او نیز درخواست مشابهی می کند و صبا نیز گوش بُری مشابهی از او انجام می دهد (دریافت وجهی کلان به عنوان کمک به بی بی سی فارسی، بدون هیچ فایده ای برای آن پیرزن بدنام.)



لذا ابتدا فرح پهلوی تصمیم به شکایت از صادق صبا می گیرد، اما به دلیل پرداخت پنهانی و غیرقانونی پول به صادق صبا (یعنی پرداخت رشوه به او) و نداشتن هیچگونه مدرکی از پرداخت مذکور، از ارائه شکایت خودداری می ورزد. از طرف دیگر، طرح چنان شکایتی به معنای اقرار رسمی نسبت به پرداخت رشوه بود که علاوه بر رسوایی، آثار کیفری آن متوجه فرح پهلوی و رکسانا شاپور (دلال آن معامله) می شد و اما جنجال حاصل از آن معامله و تبدیلش به یک رسوایی تمام عیار موجب نگرانی و انصراف صادق صبا از عمل به تعهدش در قبال اشرف می شود. بدین ترتیب دعوایی سه جانبه (صبا، فرح، اشرف) شکل می گیرد و هر سه طرف دعوا، علاوه بر یکدیگر، رکسانا شاپور را عامل بروز این رسوایی معرفی می کنند.

تلاش برای میانجیگری بین صادق صبا و خاندان مخلوع پهلوی
اما رکسانا شاپور در این شرایط درمانده نمی شود. هوش، نفوذ و ارتباطات ویژه این زن هزار چهره به کار می افتد و مشکل را (لااقل برای مدتی محدود) رفع و رجوع می کند. "میس لمبتون ایرانی" که از برنامه و تاکتیک جدید و جاه طلبانه رضا پهلوی برای مطرح کردن خویش بین اپوزیسیون مطلع شده بود،‌ این را به نیکی دریافته بود که تحقق رؤیای جدید ربع پهلوی دقیقا به معنای نیاز شدید و روزافزون او به رسانه هایی همچون بی بی سی فارسی و "شبکه بهایی من و تو" است؛ بنابراین این بار وارد معامله ای با رضا پهلوی می شود.

در این معامله رکسانا از طرف صادق صبا متعهد می شود که خدمات رسانه ای مورد نیاز ربع پهلوی را از طریق شبکه های "من و تو" و بی بی سی فارسی تأمین کند و در عوض، رضا پهلوی نیز رضایت مادر و عمه خود را جلب و آنها را از تعقیب صادق صبا برحذر می دارد.



بدین ترتیب یک مشکل نفس گیر صادق نژاد (صبا) لااقل موقتا رفع می شود و از دست دو عفریته خاندان پهلوی (فرح و اشرف) رها می‌شود. اما مشکل دیگری همچنان باقی می ماند و آن "زیر ذره بین رفتن رشوه های دریافتی صادق صبا" از طرف دستگاه های امنیتی، قضایی، مالیاتی انگلیس و مقامات بی بی سی جهانی است که باز هم ارتباطات رکسانا شاپور باید به کار گرفته شود.

ادامه دارد

منبع: باشگاه خبرنگاران