شبکه‌های اجتماعی و تغییر مناسبات قدرت

تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۲

شبکه‌های اجتماعی سلطه و قدرت سخت را تبدیل به قدرت نرم کرده‌اند، غالب کردن هژمونی حاکم در فرهنگ اروپایی و آمریکایی بر تمام فرهنگ‌ها در سر‌تا‌سر جهان با گسترش این شبکه‌ها نمود عینی قدرت نرم در سطح جهان شده است.

شبکه‌های اجتماعی و تغییر مناسبات قدرتبه گزارش گرداب، گسترش فناوری‌های نوین و به خصوص اینترنت و شبکه‌های مجازی موجود در آن بسیاری از معادلات جهان امروزی را تغییر داده است.

معادلات سنتی که تا پیش از پیدایش اینترنت بر جهان حکم‌فرما بودند امروزه با ظهور این فناوری جای خود را به معادلات نوینی دادند و این معادلات به نوبه‌ی خود باعث تغییرات در سطح انواع مناسبات جهانی شده است.

تغییر در مناسبات قدرت یکی از مصادیق تغییرات نوین در این زمینه می‌باشد، رسانه‌ها و به خصوص فضای مجازی از وسایل و ابزار تغییر مناسبات در عصر حاضر می‌باشند.

قدرت رسانه و تاثیرگذاری فضای مجازی بر انواع مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در تمامی جوامع موجود بر همگان واضح و مبرهن است.

رسانه‌ها با قدرت جادویی خاص خود زمینه تسلط بر آراء و افکار مردمان در جوامع بشری را پیدا می‌کنند و تغییرات در آن‌ها را چه در کوتاه مدت و یا بلند مدت موجب می‌شوند.

اختراع و ابداع انواع ابزار دسترسی به رسانه‌ها هم خود عاملی در افزایش قدرت رسانه در جهان کنونی شده است، دسترسی آسان به فضای مجازی و متصل شدن به شبکه‌های اجتماعی موجود در اینترنت هم بر قدرت تسلط رسانه‌های نوین افزوده است.

علاوه بر این‌ها، ماهیت نوین ابزار ارتباط جمعی در عصر حاضر موجب شده تا زمینه فهم تغییر ابزار و ابعاد قدرت کمی سخت جلوه کند، رسانه‌ها و فضای سایبر به عنوان مهم‌ترین جلوه‌های تغییر ابعاد قدرت، امروزه نقش اصلی را در این مناسبات ایفا می‌کنند.

در حال حاضر شبکه‌های اجتماعی موجبات تغییر در بسیاری از مولفه‌های قدرت را هم فراهم نموده است.

قدرت‌های سنتی پیشین جای خود را به قدرت نرم در شبکه‌های اجتماعی داده‌اند، شبکه‌های اجتماعی در زمینه‌های بسیار متنوع سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در حال شکل‌دهی به افکار عمومی در سراسر جهان هستند.

این شبکه‌ها با مکانیزم ارتباط درونی خاص خود افراد را جذب کرده و بدین وسیله هژمونی فرهنگی مدنظر خود را در جهان گسترش می‌دهند.

شبکه‌های اجتماعی سلطه و قدرت سخت را تبدیل به قدرت نرم کرده‌اند، غالب کردن هژمونی حاکم در فرهنگ اروپایی و آمریکایی بر تمام فرهنگ‌ها در سر‌تا‌سر جهان با گسترش این شبکه‌ها نمود عینی قدرت نرم در سطح جهان شده است.

فرهنگ، مهم‌ترین جلوه یک تمدن به شمار می‌رود، فرهنگ‌ها حاصل دستاورد تمدنی چندهزار ساله برای یک قوم و یا ملت خاص هستند و شبکه‌های اجتماعی با ابزار قدرت نرم بدون نیاز به هیچ‌گونه لشگرکشی و یا کاربرد ابزار سخت، فرهنگ‌های بشری را نشانه رفته‌اند.

استراتژی موجود در این‌جا عبارت است از نشانه‌رفتن و مورد هجمه قرار دادن تمامی فرهنگ‌های بشری جز فرهنگ مدنظر گردانندگان این‌گونه شبکه‌ها، تا در نهایت فرهنگ مدنظر بر دیگر فرهنگ‌ها و تمدن‌های کهن فائق آید.

تولید آزادانه محتوا در فضای شبکه‌های اجتماعی، حریم‌های خصوصی افراد و بن‌مایه‌ی فرهنگ‌ها را تحت تاثیر مخاطرات بسیار جدی قرار داده است.

محتواهای منتشر یافته در شبکه‌های اجتماعی دقیقا مطابق و تحت کنترل گردانندگان اصلی این گونه شبکه‌ها یعنی استراتژی‌های صهیونیزم در براندازی فرهنگ‌های بشری و سلطه فرهنگ صهیونیزم در سراسر جهان می‌باشد.

حال در برابر این قدرت نرم که در تمام دنیا رسوخ و نفوذ دارد چه باید کرد؟ نحوه مقابله قطعا باید از نوع نرم باشد، انفعال و عقب‌نشینی در برابر این موج از تهاجم خصوصا تهاجم به فرهنگ ایرانی-اسلامی، کاری از پیش نخواهد برد.

استراتژی موثر در برابر قدرت نرم شبکه‌های اجتماعی و فضاسازی این شبکه‌ها باید از نوع مقابله به‌مثل و آفندی باشد، البته آگاهی‌بخشی به افراد و کاربران در سطح جامعه نسبت به قدرت نرم و تاثیرات و مصادیق مخرب‌تر آن نسبت به ابزار قدرت سخت، در مرتبه اول اهمیت قرار دارد.