دبیرکل انجمن روزنامهنگاران زن ایرانی با بیان اینکه سوء استفادهها در شبکههای اجتماعی این فضا را برای خانمها آسیبپذیرتر کرده است، گفت: آمار استفاده از اینترنت در کشور ما به دلیل دستپاچگی کاربران برای استفاده از شبکههای اجتماعی در مقایسه با سایر کشورها خیلی بیشتر است.
به گزارش گرداب و به نقل از فارس، بررسی آثار و تبعات استفاده بدون کنترل از شبکههای اجتماعی میتواند مخاطراتی را متوجه جامعه و مردم آن کند اما هماکنون چه میزان از مردم کشور ما واداده شبکههای اجتماعی در فضای مجازی شدهاند و پیرو این امر فرهنگ و اصالت ایرانی- اسلامی را زیرسوال بردهاند جای بررسی دارد.
بی شک استفاده صحیح از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی میتواند مفید فایده واقع شود اما آیا تمامی کاربران این شبکهها استفاده مفید و معقولی از این فضا دارند؟
به منظور دریافت سوالاتی از این دست این بار به سراغ ژاله فرامرزیان، دبیرکل انجمن روزنامهنگاران زن ایرانی و عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات رفتیم.
آیا استفاده از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی دائماً با خود آثار و تبعات به دنبال دارد؟
تغییرات تبعاتی را با خود به همراه دارد و این امر مستلزم ایجاد زیرساختهایی در این زمینه است. زمانی که زیرساختهای مناسب فراهم نمیشود مسلماً جریانی شروع به فعالیت میکند که آن فعالیت با خود آثاری را به همراه دارد.
چه میزان لازم است در این زمینه نظامی یکپارچه برای کنترل و نظارت تشکل شود؟
اطلاعرسانی در سطح وسیع و استفاده از شبکههای اجتماعی جریانی است که موجب گسترش اطلاعات می شود و در کنار دسترسیهای راحت همهگیر میشود. شبکههای اجتماعی هر امکانی را توسط هر شخصی فراهم میکند بر همین اساس لازم است که یک نظام جامع، آموزشهایی را متناسب با این توسعه یافتگی و ظرفیتهای جدید ارائه دهد
چه میزان رعایت مرزها و حریمها در شبکههای اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد؟
کاربران شبکههای اجتماعی باید بدانند که اگر آزاد بودند هر کاری را نباید انجام دهند و مجاز به انجام آن هم نیستند. باید از ابزار سوء استفاده نشود؛ البته بخشی از این امر مستلزم اطلاعرسانی مناسب است اما در این میان باید توجه داشت که به مرور و با گذشت زمان هنگامی که آثار منفی برخی از اقداماتی که توسط بعضی از کاربران انجام میشود به خودشان باز گردد در نهایت به این نتیجه میرسند که کاربرد مناسبی از این ابزار داشته باشند.
راهبریهای سلبی آیا میتواند در این زمینه موثر باشد؟
در طول یک مدت استفاده از شبکههای اجتماعی به مرحله پایداری میرسد، البته این امر نیازمند برنامهریزی خوب برای راهبری مناسب استفاده از شبکههای اجتماعی است. باید توجه داشت که این راهبریها سلبی نباشد بهطوریکه لازم است راهبریها آزاد وسنجدیده باشد.
نظامهای متولی راهبری باید این برنامهریزیها و پیشبینیها را داشته باشد و کل دولتها به عنوان نظامهای راهبری مطرح میشوند. راهبریها باید متناسب با ظرفیتهای امروز طراحی شود و اگر به طور سلبی با این مسئله برخورد شود بدون شک آثار مخربتری را بر جامعه و افراد آن درپی خواهد داشت.
آیا میتوان امیدوار بود که در آینده فرهنگ استفاده از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی درکشور مناسبتر شود؟
در ابتدا افراد ولع زده از این شبکهها استفاده میکردند اما
اکنون علاوه بر کاهش حجم مراجعات به این شبکهها نوع اطلاعات در این دریچههای
فضای مجازی متناسبتر شده است.
باید سعه صدر داشت و صبر کرد تا جامعه ابزارهای جدید ارتباطی و شبکههای اجتماعی را خوب هضم کنند. در دنیا دسترسی به یک سری از ابزارهای اینچنینی به هستههای اجتماعی سنتی که در گذشته در خانوادهها شکل گرفته بود، آسیب وارد کرده است.
استفاده بیش از حد افراد از فضای مجازی و پرسه زدن آنها در شبکههای اجتماعی باعث شده است بنیان و نهاد خانواده مغفول بماند، به دنبال استفاده بی حد و حصر چه میزان کاربران نسبت به خانه و خانواده بیتفاوت شدهاند؟
در شبکههای اجتماعی در خصوص امر مزبور طنزهای جالبی توسط کاربران انعکاس داده میشود از جمله میتوان به این مورد اشاره کرد «اینترنتم قطع شد رفتم پیش اعضای خانواده چند دقیقهای با هم صحبت کردیم ؛ دیدم اینها هم آدمهای خوبی هستند» شبکههای اجتماعی به میزانی میان خانوادههای فاصله ایجاد کرده است که عنوان کردن چنین مباحثی به طنز روان در جامعه تبدیل شده است.
چطور میتوان فرصت برای استفادههای غیرمفید از شبکههای اجتماعی کاهش داد؟
امروز باید روابط اجتماعی روابط و آموزش فرزندان، آموزش مهارت
زندگی، دسترسی به اطلاعات، بازار و خرید به نحوی به اینگونه ابزار گره خورده
شود تا فرصت بر ای استفادههای غیر مفید کاهش یابد.
زمانی که افراد فکر کنند فضای مجازی و
شبکههای اجتماعی حیاط خلوتی است که میتوانند در آن حرفهایی که جایی نمیتواند
بزند، مسلم است که این فضا به فضای هجو تبدیل میشود و آثار مخربی خواهد داشت.
باید این را بپذیرفت و برای آن برنامهریزی مناسب و اطلاعرسانی خوبی صورت گیرد و اجزای زندگی سالم را به آن متصل کرد تا مردم بدانند این فضا برای دسترسی درست و اطلاعات مناسب است.
آیا استفاده از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی دارای آیتمهای مثبتی برای پایداری نهاد خانواده است نیز است؟
با شبکههای اجتماعی هزینههای ارتباطات در فواصل زیاد، کاهش یافته است این یکی از آیتمهای ارزشمند برای پایداری نهاد خانواده است؛ مراجع دیدنی ما و تریبونهایی که توصیه دینی میکنند خوب است که از این زاویه جوانها را جذب کنند. نفی جوانها از این ابزار، مناسب نیست چرا که با طلب، نیاز و خواسته این قشر در مغایرت است، ساماندهی این امر مستلزم برنامهریزی صحیح است. چرا باید برخی از امور را همانند دوره دقیانوس انجام دهیم در حالی که میتوان از شبکههای اجتماعی و فضای مجازی استفاده بهینه و مناسبی کرد، از جمله میتوان به فراگیری دانش بدون حضور در کلاسها اشاره کرد.
آیا از میان رفتن مرزها و کاهش محدودیتها میتواند از علت استفاده نادرست از این شبکهها باشد؟
باید با تقاضاها با روش صحیح روبرو شد و آنها را سرکوب نکرد چرا که در صورت سرکوب به مراحل زیرین و خاموش کشیده میشود.اگر واقعیتها در جامعه نفی شود و امکان حضور در شبکههای اجتماعی برای جوانها فراهم نشود، این قشر به پستو خانهها گرایش مییابند این در حالی است که در پستو خانهها ریشه و سلامت خانواده در معرض خطر قرار میگیرد و انواع خانوادههای جدید جایگزین خانوادهها اصلی میشوند.
چه خلایی به وجود آمده است که مردم از شبکههای اجتماعی برای آسیب به مردم و جامعه استفاده میکنند؟
داشتن آگاهی از موقعیت کنونی یک امتیاز است. در بلندگوهای رسمی جامعه بعضا افراد تخریب میشوند و هیچکسی پیگیر حقوق آنها نیست. متاسفانه این امر به عنوان ارزش در جامعه محسوب میشود و به آن مجوز داده میشود. زمانی که همچین بابی باز شده است و متولیان حرمت کلام و افراد را نگه نمیدارند و دیگران را در بلندگوها تخریب میکنند، دیگر چه انتظاری است که در شبکههای اجتماعی این اتفاق بروز نکند.
چه تفاوتی میان میزان استفاده از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی کشور با سایر کشورها وجود دارد؟
آمار استفاده از اینترنت در کشورما به دلیل دستپاچگی کاربران برای استفاده از شبکههای اجتماعی و فضای مجازی در مقایسه با سایر کشورها خیلی بیشتر است.
آیا فیلتر کردن شبکههای اجتماعی میتواند مثمر ثمر باشد؟
اگر کنترلها سنجیده و مدبرانه با ادبیات همین شبکههای مجازی صورت گیرد بدون شک بسیار مناسبتتر از فیلتر است چرا که مثل فیلتر همانند کبکی است که سرش را در برف فرو برده است. واقعیتها را نمیتوان تغییر داد و برای آن باید برنامه ریزی و راهبرد داشت. هرچه فیلتر و نگاه سلبی لحاظ شود خسران در جامعه در آینده بیشتر خواهد بود.
آیا تبعات منفی استفاده از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی برای دختران و پسران یکسان است؟
جریانات اجتماعی از جنس سیل هستند اگر بارندگیها کنترل شد و ذخیرههای آیندگان شدند میتوان امیدوار بود. در غیر این صورت نتیجهای جز تخریب نخواهد داشت. این مهم باید توسط نظام مدیریتی کشور صورت گیرد. از آنجاییکه خانمها به طور کلی در جامعه در مقایسه به مردان در برابر اتفاقات آسیبپذیرتر هستند بر همین اساس آثار شبکههای اجتماعی بیشتر متوجه خانمها میشود و سوءاستفادهها ممکن است این فضا را برای خانمها آسیبپذیرتر کنند.