به گزارش گرداب از تسنیم، نصرالله جهانگرد صبح امروز در همایش دولت الکترونیک، زیرساختها، فرآیندها و وظایف دستگاههای اجرایی استان گیلان با اشاره به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در ارتباط با برنامه ششم توسعه اظهار کرد: در این برنامه 80 بند ملاک توسعه قرار گرفته و یک فصل کامل ماموریتهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را تشریح و در سایر بخشها به اهمیت این حوزه پرداخته شده به گونهای که وابستگی این بندها به ICT را شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه برنامههای توسعه دنیا 3 مولفه فرهنگ، امنیت و اقتصاد را دارد عنوان کرد: چند سالی که دغدغههای زیستمحیطی، سرمایههای انسانی و فناوریهای پیشرفته نیز به این برنامهها افزوده شده است.
معاون وزیر ارتباطات کل اقتصاد ایران را شامل 3 بخش کشاورزی، صنعت و خدمات دانست که هر کدام به ترتیب 18، 35 و 48 درصد اشتغالزایی را به دنبال دارند در حالی که در حوزههایی مثل کشاورزی با توجه به کمبود زمینهای قابل کشت و همچنین آب توسعه اشتغالزایی منوط به استفاده از فناوریهای نوین است.
جهانگرد افزود: اگر در بخش کشاورزی آمار 6 ماهه صادرات را بگیریم متوجه میشویم که یک کیلو صادرات معدنی، گرانتر از سنتی است که دلیلش هم به کار رفتن فناوریهای نوین است؛ هرچند که استفاده از فناوریها از میزان اشتغالزایی میکاهد اما ارزش افزوده برای بخشهای مختلف خلق خواهد کرد.
وی در ارتباط با به کارگیری فناوری به قیاس دو کشور کرهجنوبی و غنا به عنوان یکی از توسعهیافته ترین کشورهای آفریقایی در 4 دهه گذشته پرداخت و گفت: این دو کشور بیشتر تلاش به مدلسازی کردهاند اما زمانی که به قیاس دانش در مدلهای به کار رفته میپردازیم متوجه میشویم که غنا بسیار از کرهجنوبی عقبتر است. به عنوان مثال شرکت سامسونگ اکنون 2 درصد از تولید ناخالص داخلی کرهجنوبی را تامین میکند در حالی که همین کشور سابقا به ایران نیروی کار صادر میکرد زیرا که سرانه درآمد آن 2 هزار دلار بود اما اکنون با به کارگیری فناوریهای نوین به 45 هزار دلار رسیده است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران اشارهای به حجم ترافیک اینترنت داشت و گفت: اکنون 200 ترا بیت بر ثانیه حجم ترافیک در دنیا است که وضع موجود ترافیک ایران 0.24 ترابیت بر ثانیه است؛ دنیا به سمتی در حال حرکت است که انسان روی کره زمین با یک ترمینال و شمارهای واحد بتواند هرگونه دسترسی به اطلاعات و دیتای تولید شده در جهان را داشته باشد و براین اساس افق پیش رو افق دسترسی است.
وی به 5 موج ارتباطی طی 30 سال اخیر اشاره کرد و گفت: تولید رایانههای پردازشگر، خلق رایانههای رومیزی، ورود اینترنت در دهه 90، ظهور موبایل و اینترنت اشیا این 5 موج را شامل میشوند و انتظار میرود تا سال 2020، 50 میلیارد ارتباط موبایلی برقرار شود.
جهانگر نسبت به هزینهکرد در حوزه فناوری اطلاعات و تاثیر آن بر تولید ناخالص داخلی پرداخت و گفت: اکنون این نسبت در آمریکا 6.3 درصد است و کشورهایی که نسبت هزینهکردشان در IT به تولید ناخالص داخلی پایین است باید به سمت رفع شکاف موجود حرکت کنند.
او با اشاره به آخرین گزارش بینالمللی از وضعیت ایران گفت: این گزارش نشان میدهد که از منظر مهارت و توان اقتصادی وضعیت خوبی داریم اما از منظر دسترسی وضعیت ایران چندان مناسب نیست.
معاون وزیر ارتباطات افزود: همچنین در بخش دیگری از این گزارش شاهد هستیم که زیرساختهای محتوای کشور نیز بسیار کم هستند که باید به سمت رفع این چالش گام برداریم.
جهانگرد با اشاره به شاخصهای در نظر گرفته شده برای ICT در برنامه پنجم توسعه گفت: قرار بوده تا پایان سال برنامه پنجم توسعه کل بازار و 60 درصد خانوادهها را ارتباط پرسرعت دهیم که ارتباط پرسرعت در دنیا چیزی حدود 8 مگابیت بر ثانیه است اما ما حداقل، میزان 2 مگابیت بر ثانیه را تعریف کردهایم که براین اساس باید تا آخر سال جاری 18 میلیون ارتباط پرسرعت را برقرار میکردیم.
وی افزود: براساس این برنامه باید پهنای باند اینترانت را 42.5 و پهنای باند اینترنت 5 ترابیت بر ثانیه میکردیم.
معاون وزیر ارتباطات اشارهای به وضع موجود داشت و گفت: اکنون 10 میلیون و 110 هزار ارتباط پرسرعت طبق معیار برنامه پنجم توسعه داریم که ظرفیت پهنای باند اینترانت 2.4 است و پهنای باند اینترنت 0.24 ترابیت بر ثانیه است. در حالی که همین آمار برای ابتدای فعالیتهای دولت یازدهم 4 میلیون و 700 هزار ارتباط پرسرعت و برای پهنای باندهای داخلی و اینترنت 0.5 و 0.7 ترابیت بر ثانیه بود.
جهانگرد با بیان اینکه کل شبکه ایران مبتنی بر مبادله صوت طراحی شده است، اظهار کرد: برای طبقهبندی خدمات و ارائه دولت الکترونیکی نیازمند یکپارچهسازی کل ساختار شبکهای بودیم و با توجه به اینکه افق پیش رو به موضوعاتی نظیر ارتباطات حدود 20 میلیون ارتباط هوشمند میپردازد، دنبال طراحی کل شبکه مخابرات ایران هستیم تا کل شهرهای کشور در 2 سطح طراحی شوند و از این طریق هر شهر به حداقل 3 مسیر فیبر نوری دسترسی داشته باشد و دیگر بار شاهد اختلالات ارتباطی نباشیم.
وی تصریح کرد: ارتباطات انسان اکنون تصویری شده و تا سال گذشته کل شبکه موبایل ما کمتر از 70 ترابایت ترافیک داشت که اکنون به 700 ترابایت رسیده است و در حالی که ظرف یک سال 20 میلیون گوشی هوشمند به کشور آمده پیشبینی میکنیم تا سال آینده این رقم به 40 میلیون اسمارت فون برسد.
معاون وزیر ارتباطات در بخش دیگری از صحبتهای خود اشارهای به دستاورد وزارت ارتباطات در این دولت اشاره کرد و گفت: کل ترافیک اینترنت از طریق 13 سرور در دنیا مسیردهی میشود که مسیردهی کل خاورمیانه از طریق هلند است اما با مذاکراتی که انجام دادیم یک کپی از این سرور را به ایران منتقل کردیم تا مسیریابی آدرسهای خارجی را از داخل کشور انجام دهیم و بنابراین از این طریق روزی 40 میلیون تماس که سابقا به بیرون از کشور منتقل میشد، در داخل کشور گردش میکند.
جهانگرد عنوان کرد: نسبت ترافیک داخلی به بینالملل اکنون به 40 درصد رسیده و از این منظر ایران در خاورمیانه اولین کشور است که این میزان ترافیک هاست میکند.
وی اشارهای به همبندی دولت الکترونیک داشت و گفت: تاکنون 1400 خدمت دولت برای ارائه به شکل الکترونیکی احسا شده که از میزان حدود 1200 و 1300 خدمت همچنان در دولت است اما در نظر داریم تا به زودی شناسنامه خدمات ایران را روی میز بگذاریم.
معاون وزیر ارتباطات افزود: تاکنون 1700 مجوز در نظام اداری صادر میشده که دولت میخواهد از طریق این شناسنامه میزان آن را کاهش دهد.
جهانگرد گفت: در طراحی شبکه دولت الکترونیک برای هر خوشه خدمات سوئیچ مجزایی را طراحی کردهایم که در پایه با سوئیچ ملی در ارتباط هستند و فضای ابری ایجاد شده برای ارائه خدمات به کشور بهره میبرند.
وی با بیان اینکه سند خدمات دولت الکترونیکی به زودی در سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تصویب میشود گفت: از این طریق روال جابهجایی بودجه و موافقت با آن تسهیل شده و بسیاری از امور از روال اداری کنونی خارج میگردد.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه اکنون شبکه در کشور پا گرفته است، گفت: باید بدانیم که تبدیل دولت سنتی به الکترونیکی منجر به کاهش 100 برابری هزینهها و هزار برابر شدن سرعت در ارائه خدمات میشود و همچنین ما از طریق سوئیچ ملی قادر خواهیم بود 10-12 اطلاعات ملی را در شبانهروز چک کنیم تا متوجه سوءاستفادههای احتمالی از سرویسهای الکترونیکی گردیم.
جهانگرد افزود: برای تمامی فعالیتهای کشور پنجره واحد در حال شکلگیری است که مثلا اکنون این پنجره در گمرک ایجاد شده و از طریق آن پرداختهایی همچون پرداختهای ارزی شفاف میگردد.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال تا قبل از ایجاد این پنجره در یک نقطه مرزی با افغانستان شاهد جعل 2 هزار میلیارد تومان حواله بودیم که از این طریق اقدام به دریافت ارزهایی غیرشفاف شده بود اما با حذف کاغذ جلوی این سوءاستفاده را گرفتیم.
معاون وزیر ارتباطات به ایجاد پنجره واحد برای کشور اشاره کرد و گفت: این پنجره به آدرس اینترنتی Iran.gov.ir است که به عنوان مثال برای رشت، Rasht.iran.gov.ir میشود.
جهانگرد با بیان اینکه تمامی این فرایند جهت چابکسازی نظام اداری کشور و افزایش سهم GBP است، گفت: در نظر داریم شرکتهای جوان در نقطه شروع جهت خلق ثروت کنیم به این طریق که در دیتاسنترها به آنها فضا و لینک ارتباطی موردنظر را بدهیم و نیروهای جوان در هر مکان که هستند به خلق ثروت بپردازند.