حدود دو ماه قبل مرکز سابان وابسته به اندیشکده "بروکینگز" نشستی را با حضور 150 کارشناس برجسته و متخصص جهان در حوزه ایران برگزار کرد که تعدادی از مقامات بلند پایه دولت آمریکا نیز در این نشست حضور داشتند.
به گزارش گرداب، در این نشست سعی شده بود تا متخصصان بتوانند به تحلیل عمیقی از سیاست جهانی در قبال ایران دست پیدا کنند و از منظر همسایگان ایران و بازیگران مهم بینالمللی نظیر چین و روسیه، مسائلی که توسط ایران مطرح شده است را بررسی کنند.
"کنث ام. پولاک"، سرپرست مرکز مطالعات سیاستگذاری خاورمیانه سابان در اندیشکده بروکینگز طی سخنانی در این نشست تأکید کرده بود: «با مد نظر قرار دادن رأی مثبت سازمان ملل به تحریمها علیه ایران، تمرکز گفتگوی ما در اینجا روی همکاریها است.»
وی افزوده است: «بسیاری از شرکت کنندگان بر این باورند که علیرغم رأی مثبت سازمان ملل، همچنان موضع بینالمللی متحدی علیه ایران اتخاذ نشده و از این ترس دارند که منافع اقتصادی و ژئوپلتیک واگرا، قدرتمندتر از توافقات فعلی آنها باشد.»
پولاک در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شده است: «یکی از شرکت کنندگان متذکر شده، "جایی که شما نشستهاید، جایی را که روی آن میایستید، تحت تأثیر قرار میدهد"، به این معنا که موضع جغرافیایی یا سیاسی یک بازیگر، رویکرد آن بازیگر را نسبت به توسعه در ایران تحت تأثیر قرار میدهد.»
به گفته پولاک، در حالی که برخی از شرکت کنندگان احساس میکنند تحریمها به عنوان اولین گام، مفید واقع خواهند شد دیگران تأکید دارند جامعه بینالملل با تمرکز بر فعالیتهایی که ایران را علیرغم برخی نارضایتیهای ناشی از مواضع این کشور به سمت ادغام در جامعه جهانی سوق میدهد، باید همان "مدلی را که در قبال چین" اتخاذ شد در پیش گرفت.
سرپرست مرکز مطالعات سیاستگذاری خاورمیانه سابان در اندیشکده بروکینگز در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه گزارشی از آنچه در این نشست رخ داده، آورده است: «هم زمان در این کنفرانس همکاریهای ایران با حماس، حزبالله، سوریه و گروههای متعدد در عراق و افغانستان مورد بررسی قرار گفت، ما نیز توانمندی اتحاد و انسجام درونی نظام این کشور را تحلیل میکنیم.»
پولاک در ادامه ابراز امیدواری کرده که با انجام این کار، درک دقیقتری از اوضاع داخلی ایران کسب کنند و به شیوهای که از طریق آن فعالیتهای بینالمللی میتواند برآوردهای ایران را تحت تأثیر قرار دهد، دست یابند.
وی در ادامه سخنان خود خطاب به شرکت کنندگان هشدار داد که "قانون چاتم هاوس" (Chatham House Rule) قانونی که بر اساس آن منابع اطلاعاتی یک نشست، کنفرانس، سمینار و... محرمانه باقی میماند، اما محتوای آنها قابل انتشار است، شامل حال این کنفرانس می شود.
پولاک تأکید کرده است که محتوای این گفتگوها قابل انتشار است اما به هیچ فردی منسوب نیست و با توجه به این مطلب و با در نظر گرفتن حساسیت حوادث داخلی ایران، نام افراد شرکت کننده در این نشست را منتشر نمیکنیم.
یادآور میشود این نشست در دو روز کاری و جمعاً در شش پانل کاری و دو سخنرانی مقدماتی و دو سخنرانی افتتاحیه در دو روز ادامه یافته بود.
سخنان سپهبد جان الن، فرمانده موقت مرکز فرماندهی ایالات متحده در مراسم خوشآمد گویی روز اول، محرمانه باقی ماند. سخنران مراسم افتتاحیه که باز هم مباحث آن محرمانه باقی مانده دریادار مایک مولن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بوده است.
پانل اول این نشست به اولویتهای ایران اختصاص داشته که "سوزان ملونی"، کارشناس ارشد مرکز سابان در بروکینگز مدیریت آن را به عهده داشته است. همچنین پانل دوم به رویکردهای فعلی منطقه اختصاص یافته که "دنیل بایمن" (Daniel Byman)، کارشناس ارشد مرکز سابان در بروکینگز آن را اداره کرده است.
یادآور می شود که "رویکردهای فعلی در فضای بینالمللی" موضوع پانل سوم بوده که "کنث ام. پولاک" سرپرست مرکز سابان در بروکینگز مسئولیت دبیری آن را بر عهده داشته است. همچنین مبحث پایانی نشست کاری روز اول این سمینار نیز بررسی "روابط دریایی در منطقه و دیپلماسی در خلیج فارس" بوده است.
نشستهای روز دوم این سمینار با سخنان سپهبد جان الن، فرمانده موقت مرکز فرماندهی ایالات متحده برگزار شد که مباحث آن محرمانه باقی مانده است. در این روز کارشناسان مسائل ایران طی سه پانل به بحث و بررسی اوضاع داخلی ایران و منطقه خلیج فارس پرداخته اند.
سخنران افتتاحیه دومین نشستهای تخصصی کارشناسان اندیشکده بروکینگز "میشل فلورنی" معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاستگذاری بوده که متن سخنان وی نیز محرمانه باقی مانده است.
چهارمین پانل تخصصی با موضوع "فشار بینالمللی هوشمندتر" با مدیریت "سوزان مالونی" کارشناس ارشد مرکز سابان در بروکینگز برگزار شده که تمرکز کارشناسان بر راهکارهای تحریم بیشتر و بهتر علیه ایران معطوف شده است.
"چشماندازهای پیشروی همکاری منطقهای" موضوع پانل شماره پنج بوده و نشست آخر نیز با موضوع "معماریهای امنیتی جدید" توسط "دنیل بایمن" کارشناس ارشد مرکز سابان در بروکینگز برگزار شده است.
منبع: مشرق