سرپرست دادسرای جرائم رایانه ای:

خطر 8 برابری فضای مجازی برای زنان/ آسیب‌های سایبری در کمین است

تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۳۹۴

بابائی گفت: نظارت بر اپراتورها به عنوان ارائه دهندگان خدمات اینترنتی همراه در جهت ساماندهی سیم کارتها به منظور رد یابی و شناسایی مجرمین اهمیت به سزایی دارد.

به گزارش گرداب، بابایی سرپرست دادسرای جرائم رایانه ای در نشست مشترک پلیس فتا و قوه قضائیه اظهار کرد: اکثر بحث ها در فضای مجازی منعطف به زمان حال است به این معنی در حال حاضر باید با پدیده هک، دسترسی غیرمجاز چه کنیم؛ اما توجه به آینده نیز اهمیت به سزایی دارد، ما در آینده موضوعاتی چون IOP داریم که به عنوان یک چالش مطرح خواهد شد.

وی ادامه داد: رسیدگی‌های ما بر اساس داده و اطلاعات است اما وقتی داده در اختیار ما نباشد و در اختیار گوگل باشد با یک چالش روبرو خواهیم بود.

بابائی با اشاره به آسیب ها و ملاحظات فضای مجازی گفت: پیشرفت اینترنت از یک سو فرصت و از طرف دیگر تهدید است، شاخص های منحصربه فرد در این حوزه باعث آسیب های جبران ناپذیری از جمله سهولت ارتکاب جرم، فراملی و فرا مرزی بودن جرائم و کم سنی بزهکاران است که پرونده های زیادی در این زمینه مطرح است.

سرپرست دادسرای جرائم رایانه ای افزود: آسیب های این حوزه جدی و چالش برانگیز است که در حوزه های فرهنگی آسیب هایی از جمله رواج فرهنگ غرب و بیگانگی تدریجی به فرهنگ ایرانی، سهولت دسترسی به فیلم های مستهجن، رواج مصرف گرایی و رواج بی بند وباری می توان اشاره کرد.

بابائی در ادامه بیان کرد: نظارت بر اپراتورها به عنوان ارائه دهندگان خدمات اینترنتی همراه در جهت ساماندهی سیم کارتها به منظور ردیابی و شناسایی مجرمین اهمیت به سزایی دارد.

وی ادامه داد: در حوزه های دینی جوانان با شبهه مواجه می کنند؛ مثلا در مسئله فاجعه منا برای القاء شبهه بسیار فعال بودند و همچنین از طریق عرفان های غیر دینی جوانان را تحت تاثیر قرار می دهند.

بابائی به آسیب های اجتماعی اشاره کرد و گفت: اعتیاد به اینترنت و بازیهای رایانه ای موجب سست شدن بنیان خانواده که برخی آن را به طلاق عاطفی تعبیر کرده اند می شود و همچنین بی حیایی و رفتار خارج از نزاکت و ادب از دیگر اسیب های اجتماعی فضای مجازی است.

سرپرست دادسرای جرائم رایانه ای آسیب های علمی، تحریف تاریخ سیاسی(تغییرات هدفمند گوگل در زمینه تحریف تاریخ سیاسی ) اخلال در نظام بانکی، تامل میان هکرها، آموزش های تروریستی و خراب کارانه از دیگر آسیب هایی است که به لحاظ عدم بلوغ سیاسی، فرهنگی اجتماعی و عاطفی فرد دچار آن می شود.

وی تصریح کرد: ملاحظات در حوزه قانونگذاری، پیشگیری و قضایی و انتظامی صورت می گیرد اما حوزه پیشگیری تاثیر گذاری خاصی دارد، پیشگیری به ابزار احتیاج دارد و چون جرم در فضای مجازی با اینترنت اتفاق می افتاد بنابراین پیشگیری در این حوزه اهمیت دارد.

بابایی افزود: آموزش های عمومی برای نحوه استفاده از رایانه و دستگاه تلفن همراه و شبکه های اینترنتی بسیار موثراست و در این میان تاثیر رسانه در پیشگیری بالا است، به طوریکه وقتی افراد تحصیل کرده که قربانی این جرم هستند به دادسرا مراجعه می کنند گله مندند که چرا در این زمینه اطلاع رسانی نمی شود.

سرپرست دادسرای جرائم رایانه ای گفت: ایجاد برخی از الزامات در حوزه بانکداری الکترونیکی اهمیت به سزایی دارد و بانک‌ها باید در این زمینه خود را به روز کنند، برای مبادلات مالی در فضای مجازی باید الزاماتی وجود داشته باشد.

بابایی گفت: طبق تحقیقات 71 مزاحمت‌های جرائم سایبری مربوط به زنان بوده و زنان 8 برابر بیشتر از مردان در معرض جرائم سایبری هستند.

سرپرست دادسرای جرائم رایانه ای تصریح کرد: در حوزه قضایی و انتظامی کارهای خوبی صورت گرفته، در استان‌ها حداقل یک شعبه در این زمینه در نظر گرفته شده است و درحوزه پلیس نیز، پلیس فتا راه اندازی شده است؛ اما همه این اقدامات کافی نیست و مجموعه دستگاه قضایی و پلیس فتا باید دانشش را در این حوزه به روز کند.

وی گفت: پلیس و مراجع قضایی در رسیدگی به جرائم حوزه فضای مجازی باید با سرعت و دقت عمل کنند و این دو فاکتور اهمیت به سزایی دارد؛ چرا که انتشار اخبار مجرمان در فضای مجازی از سرعت و تاثیرگذاری بالایی برخوردار است.

بابایی در ارتباط با جرایم زیست محیطی و بهداشتی خاطر نشان کرد: برخورد با این جرایم نیازمند این است که این ارگان ها مرکزی راه اندازی و به کمک پلیس فتا بیایند. عملکرد فضای مجازی در همه جا بروز و ظهور می کند لذا می طلبد ارگانهایی دراین حوزه وارد شوند.

سرپرست دادسرای جرائم رایانه‌ای خاطرنشان کرد: در حوزه تقنینی ما جزو آخرین کشورهایی بودیم که شورای قانون مستقل در حوزه جرایم رایانه ای شدیم این قانون روند طولانی طی کرد این در حالی است که عدم تناسب برخی از جرایم و مجازات ها دراین قانون بازدارندگی لازم را ندارند.