اینترنت بهتر در گروی پهنای باند عریض‌تر

تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۹۴

افزایش پهنای باند و شبکه انتقال لازمه‌ی افزایش سرعت اینترنت است و امسال پس از وعده‌های سازمان‌های مربوط به ارتباطات و فناوری اطلاعات، شبکه پهنای باند IP کشور به سقف 4000 گیگابیت بر ثانیه رسید و البته این روند باید ادامه یابد تا اثرات محسوس آن برای کاربران آشکار شود.

به گزارش گرداب،‌ افزایش ظرفیت پهنای باند برای تحقق هدف افزایش سرعت اینترنت، همواره از وعده‌های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین شرکت ارتباطات زیرساخت کشور بوده است و در این راستا پروژه‌های مختلفی انجام شده و طراحی‌هایی صورت گرفته که به افزایش پهنای باند نیز منجر شده است.

از ابتدای به روی کار آمدن دولت یازدهم، یکی از تصمیمات این بود که انحصار نسل سوم شکسته و مجوز نسل سوم به بالا برای اپراتورها صادر شود که این مساله به وقوع پیوست و ورود اپراتورها به عرصه ارائه‌ی خدمات نسل سه و چهار که در گذشته به بهانه تمدید دوره انحصار رایتل محقق نمی‌شد، صورت پذیرفت و البته روند پوشش اپراتورها در تمام کشور همچنان ادامه دارد.

محمود واعظی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - اوایل سال اظهار کرده بود در زمینه توسعه ارتباطات و ICT از آنچه که به حوزه وزارت ارتباطات از تامین زیرساخت‌ها و پهنای باند مربوط است، دریغ نخواهد کرد و مخابرات و تمام اپراتورها هر چقدر پهنای باند بخواهند در اختیار آنها قرار می‌دهد، اما شرکت مخابرات، مشکلات کیفیت اینترنت کاربران را به عدم تامین پهنای باند کافی از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت مربوط دانسته و به ادعای شرکت ارتباطات زیرساخت مبنی بر عدم محدودیت در واگذاری پهنای باند واکنش نشان داده بود.

در ادامه این کشمکش، شرکت ارتباطات زیرساخت کشور ادعای شرکت مخابرات مبنی بر فقدان پهنای باند کافی در برخی استانها را رد کرده و با اشاره به بدهی 350 میلیاردی شرکت مخابرات ایران به شرکت ارتباطات زیرساخت اظهار کرد در ارایه پهنای باند هیچ گونه مشکل و محدودیتی ندارد و مدیران این شرکت از ظرفیت‌های توسعه‌ای ایجاد شده در این بخش آگاهند.

همچنین در تیرماه سال جاری، پروژه تلاش برای افزایش ظرفیت IP کشور تا 1200 گیگابیت بر ثانیه افتتاح شد و محمود خسروی - مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت - از ایجاد 128 ایستگاه برای نصب تجهیزات پروژه تلاش و تحت پوشش درآمدن 100 شهر در قالب این طرح خبر داد.

واعظی در سال جاری همواره بر لزوم افزایش پهنای باند تاکید کرد و با بیان اینکه پهنای باند اینترنت داخلی در ابتدای دولت تدبیر و امید 620 گیگابیت بر ثانیه بوده و به 2400 گیگابیت بر ثانیه رسیده است، از تلاش برای رسیدن به پهنای باند 4000 گیگابیت بر ثانیه خبر می‌داد و معتقد بود این روند توسعه‌ای باید ادامه پیدا کند زیرا شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک بدون پهنای باند داخل امکان‌پذیر نیست.

سرانجام در تاریخ 18 بهمن سال جاری، پروژه فجر که شامل سه پروژه بزرگ زیرساختی با عنوان‌های تلاش (2) و تجمیع (1) و (2) بود با هدف توسعه پهنای باند شبکه زیرساخت در کشور اجرا شد و شرکت ارتباطات زیرساخت سرانجام وعده‌ افزایش ظرفیت پهنای باند تا 4000 گیگابیت بر ثانیه را محقق کرد.

با به انجام رسیدن پروژه تلاش که در ادامه مجموعه‌ای از پروژه‌های بزرگ ارتباطی کشور با عنوان توسعه لایه انتقال شبکه زیرساخت اجرا شد، ظرفیت پهنای باند داخل کشور در حوزه انتقال و همچنین با اجرایی شدن پروژه‌های تجمیع در لایه دیتا به عنوان سومین لایه زیرساختی، ‌ظرفیت‌های ارتباطی برای اجرای پرشتاب سایر طرح‌های توسعه‌ای در این عرصه فراهم شده و ظرفیت بستری شبکه دیتای کشور تا پنج برابر افزایش یافت.

از مزایای افتتاح پروژه تلاش، می‌توان افزایش 800 گیگابیت بر ثانیه‌ای شبکه انتقال کشور و رسیدن از 2500 به 3300 گیگابیت بر ثانیه و افزایش 1600 گیگابیت بر ثانیه‌ای شبکه پهنای باند IP کشور تا رسیدن به سقف 4000 گیگابیت بر ثانیه اعلام کرد.

همچنین افزایش ظرفیت ارتباطات 31 مرکز مابین لایه‌های دسترسی و core به میزان 720 گیگ، افزایش 3400 گیگابیت ظرفیت در لایه دسترسی شبکه و نوسازی بخشی از تجهیزات لایه کُر (core) و گیت‌وی(Gateway) شبکه بخشی از دستاوردهای اجرای این پروژه است.

وزیر ارتباطات همچنین در شهریور ماه، با اشاره به ظرفیت 116 گیگابیت بر ثانیه ظرفیت ترانزیت ترافیک بین‌المللی در ابتدای کار دولت تدبیر و امید، از افزایش این رقم به حدود 558 گیگابیت بر ثانیه خبر داده بود که در حال حاضر این ظرفیت در پروژه فجر تا 710 گیگابیت بر ثانیه افزایش یافته و همچنین پهنای باند بین‌المللی در ابتدای کار دولت 72 گیگابیت بر ثانیه بوده که هم اکنون به 307 گیگابیت بر ثانیه رسیده است.

به اعتقاد کارشناسان افزایش پهنای باند، شبکه انتقال و شبکه IP و در نهایت بالا بردن ظرفیت شبکه‌های اینترنتی برای افزایش سرعت اینترنت، راه درازی است که باید ادامه داشته باشد و سال آینده نیز این روند سیر تکمیل خود را طی کند، زیرا با وجود اقدامات صورت‌گرفته برای افزایش ظرفیت و پهنای باند، هنوز هم مشکلات زیادی سر راه کاربران وجود دارد و رضایت آنان حاصل نشده است.