به گزارش
گرداب، نیمه شهریور ماه سال گذشته همزمان با انتصاب اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی توسط مقام معظم رهبری، 10 محور مهم وظایف و مأموریتهای شورای عالی فضای مجازی ابلاغ شد که اولین محور آن بر "انحلال شوراهای عالی مصوب در گذشته که موازی این شورا هستند، به منظور تحکیم جایگاه فراقوهای و موقعیت محوری و کانونی شورای عالی و نیز انتقال وظایف آن شوراها به شورای عالی فضای مجازی" تأکید میکرد.
اهمیت چنین بندی از وظیفه اصلی این نهاد عالی یعنی «سیاستگذاری، مدیریت کلان و برنامهریزی و تصمیمگیریهای لازم و بههنگام و نظارت و رصد کارآمد و روزآمد در فضای مجازی» قابل درک و فهم است.
این محور جدید مأموریتی زمانی ابلاغ شد که اردیبهشت ماه سال گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی به کلیات طرح ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی رأی دادند؛ سپس به دلیل برخی ابهامات در جزئیات طرح مذکور، لاریجانی رئیس مجلس پیشنهاد دو شوری بودن این طرح را مطرح که نمایندگان با این پیشنهاد موافقت کردند؛ ازاینرو طرح مذکور برای بررسی و اصلاح به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع شد.
اما برخلاف تمامی پیشبینیها، کاری از پیش برده نشد و پس از گذشت یک ماه از حکم رهبری، اواخر مهر 94 در حالیکه قرار بود ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی در کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بررسی شود، به دلیل به حدنصاب نرسیدن اعضای کمیسیون، تصمیمگیری قطعی به بعد موکول شد.
علیرغم تعیین زمان دوهفتهای برای تشکیل جلسه و تصمیمگیری نهائی در این خصوص، جلسه کمیسیون صنایع و معادن پس از حدود یک ماه تشکیل شد و موضوع در دستور کار قرار گرفت. در این جلسه که با حضور وزیر ارتباطات و دبیر شورای عالی فضای مجازی برگزار شد هر دو خواستار این شدند که اجازه بررسی این موضوع در شورای عالی فضای مجازی داده شود.
از آن حیث که شوراهای عالی دیگر نظیر انفورماتیک، اطلاعرسانی و امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) مدتها بود غیرفعال شده و به مأموریت شورای عالی فضای مجازی تن داده بودند، اولین محور جدید ابلاغی به شکلی غیرمستقیم در ارتباط با شورای عالی فضای مجازی بود.
علیرغم صراحت حکم رهبری، این دستور (ادغام شوراهای عالی موازی با شورای عالی فضای مجازی) تا پایان سال گذشته میان وزارت ارتباطات، شورای عالی فضای مجازی و مجلس شورای اسلامی سرگردان ماند و نهایتا شب گذشته در نخستین جلسه شورای عالی فضای مجازی در سال 95، مورد بررسی قرار گرفت.
در حالیکه همچنان سوال مهم و کلیدی "آیا با تصویب موضوع در مجلس شورای اسلامی در اردیبهشت و مهمتر از آن دستور صریح مقام معظم رهبری در حکم ایشان، آیا این موضوع بازهم نیازمند تصویب در مجلس یا شورای عالی فضای مجازی است؟" باقی است، اما در جلسه شب گذشته تصویب شد که شورای عالی انفورماتیک، شورای عالی اطلاعرسانی و شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) منحل شده و کلیه وظایف راهبردی، سیاستگذاری، نظارت و هماهنگی آنها در سطح ملی به شورای عالی فضای مجازی منتقل شود.
همچنین اعضای شورای عالی فضای مجازی تصویب کردند که تمام وظایف راهبردی، سیاستگذاری، نظارت و هماهنگی شورای عالی فناوری اطلاعات در سطح ملی به شورای عالی فضای مجازی منتقل شده و شورای عالی فناوری اطلاعات با تغییر نام به شورای اجرایی فناوری اطلاعات در چارچوب سیاستهای کلی نظام و مصوبات شورای عالی فضای مجازی فعالیت نماید.
هیچگونه استدلالی هم در ارتباط با این تصمیمگیری ارائه نشده است و لذا این سوال که بین شورای عالی فناوری اطلاعات و سایر شوراهای موازی با شورای عالی فضای مجازی چه تفاوتی وجود دارد که سه شورا منحل و تنها یکی باقی میماند و تغییر نام میدهد.
با وجود انتقال تمام وظایف راهبردی، سیاستگذاری، نظارت و هماهنگی شورای عالی فناوری اطلاعات به شورای عالی فضای مجازی، چه لزومی داشت که این شورای قدیمی و موازی با نهاد حاکمیتی کشور تغییر نام دهد و مجددا در ساختار اجرایی کشور وجود داشته باشد؟ از سویی دیگر با تغییر نام این شورا آیا موازی کاریها هم حذف میشود؟