به گزارش
گرداب، گسترش ابزارهاي نوين ارتباطي و شبكههاي اينترنتي طي دهه اخير باعث ايجاد انقلابي در دنياي فناوري ارتباطات شده و به تبع آن وقوع جرائم مختلف و متنوع در فضاي مجازي، تعاريف جديدي از جرم ايجاد كرده است كه لزوم بازنگري در قوانين كيفري را گوشزد ميكرد.
بر اين اساس و به منظور فراهم شدن امكان پيگيري قضايي جرايمي كه در فضاي مجازي و بهصورت رايانهاي انجام ميشوند، لايحه "قانون جرائم رايانهاي" در سال 88 به مجلس شوراي اسلامي تقديم شد.
اين قانون در جلسه علني روز سهشنبه 5 خرداد ماه 1388 مجلس شوراي اسلامي تصويب شد و در تاريخ 20 خرداد 1388 به تأييد نهايي شوراي نگهبان نيز رسيد.
قانون جرائم رايانهاي در 3 بخش "جرائم و مجازاتها"، "آيين دادرسي" و بخش "ساير مقررات" تهيه و تدوين شده و شامل 56 ماده است.
جعل رايانهاي
بر اساس ماده7 قانون جرائم رايانهاي، هر كس با علم به مجعول بودن دادهها يا كارتها يا تراشهها از آنها استفاده كند، به حبس از يك تا 5 سال يا جزاي نقدي از 20 ميليون ريال تا 100 ميليون ريال يا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.
تخريب و اخلال در دادهها يا سامانههاي رايانهاي و مخابراتي
طبق ماده8 قانون جرائم رايانهاي، هركس به طور غيرمجاز دادههاي ديگري را از سامانههاي رايانهاي يا مخابراتي يا حاملهاي داده حذف يا تخريب يا مختل يا غيرقابل پردازش كند، به حبس از 6 ماه تا 2 سال يا جزاي نقدي از 10 ميليون ريال تا 40 ميليون ريال يا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.
بر اساس ماده9 اين قانون، هر كس به طور غيرمجاز با اعمالي از قبيل وارد كردن، انتقال دادن، پخش، حذف كردن، متوقف كردن، دستكاري يا تخريب دادهها يا امواج الكترومغناطيسي يا نوري، سامانههاي رايانهاي يا مخابراتي ديگري را از كار بياندازد يا كاركرد آنها را مختل كند، به حبس از 6 ماه تا 2 سال يا جزاي نقدي از 10 ميليون ريال تا 40 ميليون ريال يا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.
ماده10 قانون جرائم رايانهاي تاكيد دارد هر كس به طور غيرمجاز با اعمالي از قبيل مخفي كردن دادهها، تغيير گذر واژه يا رمزنگاري دادهها مانع دسترسي اشخاص مجاز به دادهها يا سامانههاي رايانهاي يا مخابراتي شود، به حبس از 91 روز تا يك سال يا جزاي نقدي از 5 ميليون ريال تا 20 ميليون ريال يا هر 2 مجازات محكوم خواهد شد.
منبع:
فارس