حضور MTN در تلویزیون اینترنتی و فیبرنوری

تاریخ انتشار : ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵

شرکت چند ملیتی دارنده بلوک سهام ۴۹ درصدی اپراتور دوم ارتباطی ایران، هم‌زمان به فکر سرمایه‌گذاری در چند پروژه زیرساختی کشور اعم از فیبرنوری و تلویزیون اینترنتی است.

به گزارش گرداب، گروه ام‌تی‌ان یازده سال پیش به واسطه پروژه اپراتور دوم موبایل، به ایران آمد و شریک تجاری شرکت گسترش الکترونیک ایران با 49 درصد از سهام ایرانسل شد.

گروه‌ ام‌تی‌ان (MTN) یک شرکت چند ملیتی ارتباطات راه دور است که در سال 1994 تأسیس شد و هم‌اکنون در 21 کشور محدوده آفریقا و خاورمیانه فعالیت دارد.

سرویس‌های مخابراتی این اپراتور اکنون در کلاس جهانی ارائه می‌شود و اساس سرمایه‌گذاری خود را روی کشورهای در حال توسعه دارد.

ام‌تی‌ان علاوه بر ایران در بوتسوانا، کامرون، ایران، ساحل عاج، نیجریه، جمهوری کنگو، رواندا، آفریقای جنوبی، سوازیلند، اوگاندا، زامبیا، افغانستان، قبرس، غنا، گینه بیسائو، جمهوری گینه، لیبریا، سودان، سوریه و یمن نیز فعالیت دارد.

بعد از ورود این اپراتور چند ملیتی به یکی از پروژه‌های ارتباطی کشور، نحریم‌های ظالمانه علیه ایران وضع و منجر شد تا درآمدهای این شرکت خارجی در شرایط تحریم، بلوکه شود. در واقع امکان نقل و انتقال سود حاصل از سرمایه‌گذاری در پروژه ایرانسل برای او وجود نداشت.

تا اینکه سال گذشته با توافقات صورت گرفته در سطح دیپلماتیک، قرار شد تحریم‌های ظالمانه در سایه برجام لغو شود و همین موضوع مسئولان MTN را بر آن داشت تا به محض برقراری ارتباطات بانکی و برخی دیگر پیش‌نیازها، سود انباشته خود در ایران را طی سال‌های گذشته یک جا برداشت کنند.

رئیس بخش روابط سرمایه‌گذاران ام‌تی‌ان فروردین ماه سال گذشته اعلام کرد که ما در مجموع یک میلیارد دلار در ایران داریم که این مبلغ شامل بازپرداخت وام اعطایی به ایرانسل از سوی ام‌تی‌ان و همچنین سود فعالیت‌هایمان در ایران است.

البته با در نظر گرفتن اینکه یک سال از این اظهارات می‌گذرد و خسارت دوران تحریم هم باید پرداخت شود، رقم پرداختی بیش از این خواهد بود.

مجریان ارتباطات کشور از این جهت که مانع خروج چنین ارزی از کشور شوند، پیشنهاد فعالیت و مشارکت دیگری را به این شرکت چند ملیتی دادند.

سال گذشته و هم‌زمان با رونمایی از پروانه‌های جدید ارتباطات ثابت (FCP)، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران خبر از تمدید انحصار اپراتور چهارم فیبرنوری با نام تجاری ایرانیان‌نت به مدت سه سال دیگر داد و گفت که تا سال 99 ارائه خدمات فیبرنوری تنها باید توسط این اپراتور صورت گیرد.

طی همان مراسم زمزمه‌هایی از احتمال ورود MTN به پروژه ایرانیان‌نت به گوش رسید و جسته گریخته شنیده می‌شد که قرار است سودهای این شرکت از محل ایرانسل در ایرانیان‌نت مجددا سرمایه‌گذاری شود.

بعدها این موضوع توسط مدیر عامل ایرانیان‌نت مطرح و به صورت غیرمستقیم خبر ورود ام‌تی‌ان به این پروژه تأیید شد.

باقری چناری در این زمینه گفت که در حال مذاکره با یکی از شرکت‌های بین‌المللی که سابقا در یکی از پروژه‌های ارتباطی ایران حضور داشته هستیم و امیدواریم که به نتیجه برسیم.

انتهای سال گذشته نیز وی در گفت‌وگویی با تسنیم عنوان کرد که شرکت بین‌المللی مورد بحث، طرح تجاری ایرانیان‌نت را قبول نکرده و گفته است که باید طرح مجددی زیر نظر خودش نوشته شود.

مذاکرات این دو اپراتور اکنون در مراحل پایانی است و به زودی اخباری در زمینه فعالیت آنها به شکل رسمی اعلام می‌شود.

اما در چنین شرایطی که ام‌تی‌ان حضور خود را در بازار ارتباطات ثابت و سیار ایران تثبیت می‌کند، باید گفت که این شرکت در پروژه IPTV کشور نیز که پروانه آن توسط صداوسیما اعطاء شده است، نقش دارد.

سال گذشته پس از فراز و نشیب‌های چند ساله بر سر ارائه مجوز راه‌اندازی IPTV، پروانه فعالیت در این حوزه به پنج شرکت اعطاء شد که یکی از آنها ایرانسل با سهامدارانی متشکل از کنسرسیوم گسترش الکترونیک ایران (صاایران و بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی) و ام‌تی‌ان است.

بنابراین علاوه بر حضور ام‌تی‌ان در بخش ارتباطات ثابت و سیار، شاهد عزم این شرکت چند ملیتی برای سرمایه‌گذاری در بخش مدیای صوتی تصویری (IPTV) ایران هم هستیم.

همانطور که گفته شد، دو وزارتخانه ارتباطات و ارشاد و سازمان صداوسیما برای راه‌اندازی تلویزیون اینترنتی سال‌ها دچار کشمکش بودند و هر کدام خود را متولی گوشه‌ای از کار می‌دانستند تا اینکه با روی کار آمدن دولت یازدهم، صداوسیما ترجیح داد مجوز مربوط به آرشیو محتوایی خودش را به صورت انحصاری واگذار کند.

این رفتار قهرآمیز موجب شد تا آن دو وزارتخانه دیگر هم هر کدام درصدد ارائه مجوزهایی انحصاری و مختص خود باشند. وزارت ارشاد پروانه VOD (سند) برای پخش محتوای صوتی تصیری شبکه خانگی را داد و وزارت ارتباطات هم در قالب پروانه‌های ارتباطات ثابت (FCP) راه‌اندازی IPTV را دید.

لذا شرکت‌های داخلی متقاضی راه‌اندازی تلویزیون اینترنتی بین سه راهی ایجاد شده، حیران ماندند.

در حال حاضر هم که مدت زمان قابل توجهی از این رفتار می‌گذرد اما به راستی هیچ کدام از این نهادهای درگیر VOD و IPTV یکدیگر را قبول ندارند و حتی برای هم خط و نشان می‌کشند که در آینده اجازه کار به حریف را از منظر ممیزی مربوط به خود نمی‌دهند.

با این حال ام‌تی‌ان که سهامدار 49 درصدی اپراتور دوم موبایل است تنها به مجوز IPTV صداوسیما اکتفا نکرده و با در نظر گرفتن تمامی احتمالات مبنی بر زمین‌گیر شدن این پروژه، به واسطه شرکت همکار و تأمین کننده محتوای ایرانسل به نام صباسل، مجوز VOD وزارت ارشاد را هم دریافت کرد.

با در نظر گرفتن ورود این اپراتور به بخش فیبرنوری کشور عملا لایسنس ارتباطات ثابت نیز در دست آن خواهد بود و برای توسعه تلویزیون اینترنتی در کشور، تداخلی با هیچ یک از سه نهاد مذکور نخواهد داشت.