چالش‌های رگولاتوری اینترنت اشیاء نیازمند توجه است

تاریخ انتشار : ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵

اتحادیه جهانی مخابرات (IUT) در تازه‌ترین گزارش خود با عنوان روندهای تحول در ارتباطات ۲۰۱۶، تنظیم مقررات اینترنت اشیا را یکی از مهم‌ترین اولویت‌های توسعه ICT در دنیا مطرح کرد.

به گزارش گرداب، اتحادیه جهانی مخابرات در این گزارش سرمایه‌گذاری برای تکمیل پوشش شبکه‌های باند پهن را ضروری دانست اما در عین حال خواستار توجه نهادهای تنظیم مقررات (رگولاتورهای مخابراتی) به موضوع اینترنت اشیا و تنظیم مقررات برای مواجهه با چالش‌های آن در سال‌های آتی شد چرا که توسعه سریع اتصال تجهیزات به شبکه در صورت عدم توجه رگولاتورها می‌تواند چالش‌هایی را برای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه فراهم سازد.

در سال‌های آینده موج توسعه IoT بیشترین تأثیرات اجتماعی را خواهد داشت و مخصوصاً در چهار حوزه شهرهای هوشمند، شبکه‌های مدیریت هوشمند برق و آب، سلامت هوشمند و خوردوهای متصل به شبکه، سرمایه‌گذاری و توسعه سریع‌تری را در دنیا شاهد خواهد بود.

مشکلات مربوط به اتصال متقابل میان سنسورها و شبکه‌ها با یکدیگر، چالش مربوط به آدرس‌دهی و نامبرینگ (از جمله به دلیل محوریت شماره‌های سیم‌کارت‌های تلفن همراه برای کاربردهای M2M)، توجه به مقررات حریم خصوصی و استفاده از داده‌های عظیمی که در اثر این شبکه‌ها و خدمات ایجاد می‌شود، مسأله رقابت میان اپراتورهای شبکه‌ها و ارایه‌دهندگان خدمات و استفاده بهینه از طیف فرکانسی آزاد و نیازمند به اخذ مجوز به دلیل محدودیت و فشار روزافزون به رگولاتورها جهت آزادسازی طیف فرکانسی، از مهم‌ترین مواردی است که نهادهای تنظیم مقرراتی در حوزه ارتباطات باید بدانها توجه نمایند.

در پایان این گزارش به نقش مهم نهادهای تنظیم مقررات در توسعه اینترنت اشیاء به عنوان نسل بعدی توسعه کاربردهای مبتنی بر اینترنت و پذیرش آن در جامعه اشاره کرده است و از آنها خواسته تا با رصد دقیق تحولات مقررات لازم و نظارت مؤثر را برای تضمین شرایط لازم و مناسب برای رشد و تحول بازار مخابراتی در سال‌های آتی از طریق توسعه IoT فراهم سازند.

موضوع اینترنت اشیاء در سال‌های اخیر در کنفرانس‌ها و مجامع بین‌المللی پس از انقلاب رشد تلفن همراه، مهم‌ترین تحول سال‌های آینده در حوزه ارتباطات یاد می‌شود و انتظار می‌رود تا سال 2020 با اتصال حداقل 50 میلیارد دستگاه به اینترنت ، تأثیرات اجتماعی ـ اقتصادی شگرفی را در جامعه بر جای بگذارد.