رسوایی سیاسی برای فیس بوک

تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۵

به گفته یکی از کارمندان سابق فیس‌بوک، کارکنان این شبکه اجتماعی به طور مرتب جلوی انتشار اخبار مورد علاقه کاربران محافظه کار و نزدیک به جمهوری خواهان را می‌گیرند تا مانع از تبدیل این اخبار به روند غالب شوند.

به گزارش گرداب به نقل از گیزمودو، این فرد که یک روزنامه نگار سابق همکار در طرح یاد شده است می گوید از همین طریق از نمایش گسترده اخبار مربوط به گردهمایی های جمهوری خواهان، میت رامنی، راند پاول و دیگر افراد مشابه جلوگیری شده است.

افشای این مساله در شرایطی صورت می گیرد که چندی قبل و پس از افشای سوال یکی از کارمندان فیس بوک از زاکربرگ در مورد ضرورت تلاش برای رای نیاوردن ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مارک زاکربرگ مدیر عامل فیس بوک مدعی شده بود اقداماتی از این دست به معنای نقض دموکراسی و آزادی بیان است و در شبکه اجتماعی تحت مدیریت وی چنین اتفاقاتی نمی افتد.

دستکاری کنندگان روندهای خبری در فیس بوک به news curators یا نگهبانان خبر شهرت یافته اند و بر اساس اطلاعاتی که گیزمودو به دست آورده آنها به شیوه ای که قرار است هوشمندانه به نظر برسد اخبار منتخب از قبل مشخص شده را به درون ماژول اخبار در حال تبدیل شدن به روند غالب خبری تزریق می کنند. معمولا روندهای غالب خبری از طریق ارسال انبوهی از اخبار با موضوع مشابه توسط کارمندان علاقمند شکل می گیرد، اما این افراد با ارسال اخباری که لزوما محبوب نیستند آنها را به اخبار محبوب و غالب تبدیل کرده و ذهن مخاطبان خود را دستکاری می کنند.

افراد یاد شده که همگی پیمانکار فیس بوک بوده اند موظف بوده اند اخباری در مورد خود فیس بوک را در ماژول اخبار در حال تبدیل شدن به روند نگنجانند.

با این حساب بخش اخبار فیس بوک مانند تحریریه خبر سنتی شبکه های تلویزیونی و روزنامه هاست و به جای انعکاس بی طرفانه نتایج فعالیت های کاربران خود، پیامدهای دستکاری های غیرواقعی را در معرض دید افراد قرار می دهد. این کار در تضاد کامل با ادعای فیس بوک در مورد شکل گیری روندها و موضوعات مهم خبری بر مبنای میزان محبوبیت آنهاست. این افشاگری پس از آن صورت می گیرد که هفته گذشته Gizmodo اعلام کرد گروه اندکی در فیسبوک در بخش اخبار در حال تنبدیل به روند یا ترند این شبکه اجتماعی دست برده و تغییراتی را در آن اعمال می کنند تا موضوعات و اخبار مربوط به برخی از رسانه ها همچون نیویورک تایمز، تایم و ورایتی را بیش از سایر رسانه ها در بخش اخبار مورد توجه قرار دهند و در مقابل از برجسته کردن اخبار برخی رسانه های دیگر همچون The Blaze صرف نظر شود. با توجه به آنکه 63 درصد آمریکایی ها ترجیح می دهند اخبار سیاسی و اجتماعی را از فیس بوک ردگیری کنند، اقداماتی از این دست بر طرزفکر و جهت گیری های سیاسی آنان تاثیر گذارده و حتی می تواند به تغییر محسوس نتایج انتخابات ریاست جهوری سال آینده آمریکا منجر شود.