روایت تنها تلاش برای شکست انحصار دولتی اینترنت

تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۵

تنها مجموعه ایرانی که در راه شکست انحصار تامین اینترنت کشور قدم گذاشته و در بازار جهانی حضور دارد، به دو سؤال اساسی درباره قیمت اینترنت پشت مرزهای ایران و مقایسه واقعی قیمت اینترنت ایران با نرم جهانی پاسخ داده است.

به گزارش گرداب، رفع انحصار تامین اینترنت کشور و مشارکت بخش خصوصی در واردات اینترنت به کشور، همواره یکی از خواسته های فعالان این بخش بوده است. سدی که به زعم بسیاری تاکنون مهم ترین عامل گرانی اینترنت در کشور بوده است.

رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری فارس روایت نخستین تلاش برای مشارکت در تامین اینترنت کشور و شاید قدم برداشتن در راه شکست انحصار تامین اینترنت کشور را روایت می کند.

محمدرضا کریمی می گوید: در سال های اخیر، یک تعاونی ایرانی اقدام به احداث فیبر نوری و فراهم کردن لینک پهنای باند اینترنت بین‌الملل در جنوب کشور کرد. در این زمینه ملی کار شد؛ زیرا با توجه به فعالیت شرکت‌های خارجی و دلال ها که در رساندن اینترنت به ایران فعالیت دارند احساس نیاز به حضور یک شرکت ایرانی در این رقابت حس می شد.

وی ادامه داد: از روز نخست ورود یک شرکت ایرانی به این بازار، قیمت اینترنت ارائه شده به شرکت زیرساخت در لب مرز ورودی ایران به نصف کاهش یافت.

کریمی تصریح کرد: در لب مرز شرکت‌های خارجی تأمین‌کننده اینترنت، بازار تضمین شده‌ای به نام ایران داشتند که علیرغم اینکه این شرکت‌های بزرگ می توانستند قیمت ها را ارزان‌تر کنند اما همه با هماهنگی هم از این بازار منتفع می‌شدند و در این بین تنها منافع ملی ایران به نحو مطلوب تامین نمی شد.

رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران ادامه داد: اما زمانی که یک شرکت ایرانی وارد شد شرکت‌های خارجی با دامپینگ تلاش کردند مانع از حضور آن در بازار شوند. علاوه بر این، در آن زمان عملاً روی کابل‌هایی به ایران سرویس ارائه می‌شد که عمر مفیدشان گذشته بود و ماجراهای لنگر کشتی و کابل دریایی اینترنت به یک اصطلاح رایج تبدیل شده بود.

وی درباره شرایط اقتصادی برای تامین کننده ایرانی بخشی از پهنای باند کشور، توضیح داد: اکنون علیرغم رشد تصاعدی نیاز به پهنای باند در کشور از 4 هزار و 200 گیگ ظرفیتی که این شرکت ایرانی تهیه‌ کرده کمتر از یک درصد زیر بار است. البته توقع هم نداشتیم ظرف یک یا 2 سال سرمایه‌گذاری انجام شده بازگردد.

*موضوع فروش اینترنت 4 میلیونی به 27 میلیون صحت دارد؟

کریمی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه به عنوان یکی از تأمین‌کنندگان اینترنت کشور در لب مرز حضور دارید، آیا موضوعاتی که درباره قیمت ارزان اینترنت بین‌الملل در پشت مرز ایران بیان می‌شود، صحت دارد، گفت: موضوعاتی که به دفعات درباره نرخ اینترنت بین الملل در پشت مرز اعلام می‌شوند صحیح دارد. یک لینک STM1 (معادل 155 مگ) پشت مرز حدود 5 میلیون تومان (3 تا 4 هزار دلار) قیمت دارد که تاکنون به قیمت 27 میلیون تومان در کشور فروخته می‌شد و مابه‌التفاوت این رقم، هزینه‌های شرکت انتقال و پالایش و ... است که اضافه می‌شود.

* مقایسه قیمت اینترنت ایران با نرم جهانی واقعی است؟

کریمی به پرسش مهم دیگری نیز پاسخ داد. این پرسش که همواره کارشناسان اعلام می کنند که قیمت اینترنت در ایران در مقایسه با دیگر کشورها گران است اما مسئولان وزارت ارتباطات می گویند اینترنت در ایران نسبت به سایر کشورها ارزان است، واقعیت مقایسه قیمت اینترنت ایران با نرم جهانی چگونه است؟

رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران توضیح داد: ایران در بخش اینترنت در سرویس به کاربر نهایی ارزان‌ترین و در پهنای باند اختصاصی (منبع) گران‌ترین اینترنت را دارد.

وی تشریح کرد: برای مقایسه قیمت اینترنت، باید درآمد سرانه و عرف هزینه های دیگر سبد خانوار را به علاوه قیمت سرویس در دیگر کشورها در نظر گرفت. متوسط قیمت سرویس اینترنت در ایران ماهانه 20 هزار تومان (5 دلار) است و قیمت هر گیگ حجم اضافه حدود 1 دلار است که در این مقایسه قیمت سرویس 5 یا 6 دلار در ماه (صرف‌نظر از کیفیت) نرم مناسب و تقریبا ارزان است. بنابراین هزینه اینترنت در سبد اقتصادی خانوار ایرانی زیاد نیست.

وی ادامه داد: مشکل مردم کیفیت سرویسی است که با این هزینه ارائه می شود.

کریمی ادامه داد: ایران در قیمت منبع گران‌ترین اینترنت جهان را دارد که این تفاوت میزان سود در بازار اینترنت را نامتوازن کرده است.

رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران گفت: سود چند صد درصدی در بخشی از زنجیره اینترنت و سود 15 درصدی در بخشی دیگر، قیمت اینترنت در کشور را نامتوازن کرده است و سود این صنعت در کل زنجیره یکسان پخش نمی شود که رشد نامتوازن در صنعت را در آینده در پی خواهد داشت.