به گزارش
گرداب، گسترش ابزارهاي نوين ارتباطي و شبكههاي اينترنتي طي دهه اخير باعث ايجاد انقلابي در دنياي فناوري ارتباطات شده و به تبع آن وقوع جرايم مختلف و متنوع در فضاي مجازي، تعاريف جديدي از جرم ايجاد كرده است كه لزوم بازنگري در قوانين كيفري را گوشزد ميكرد.
بر اين اساس و بهمنظور فراهم شدن امكان پيگيري قضايي جرايمي كه در فضاي مجازي و بهصورت رايانهاي انجام ميشوند، لايحه "قانون جرايم رايانهاي" در سال 88 به مجلس شوراي اسلامي تقديم شد و اين قانون در جلسه علني روز سهشنبه 5 خرداد ماه 1388 مجلس شوراي اسلامي تصويب شد و در تاريخ 20 خرداد 1388 به تأييد نهايي شوراي نگهبان نيز رسيد.
قانون جرايم رايانهاي در 3 بخش "جرايم و مجازاتها"، "آيين دادرسي" و بخش "ساير مقررات" تهيه و تدوين شده و شامل 56 ماده است.
تشديد مجازاتها
بر اساس ماده 26 قانون جرايم رايانهاي در موارد زير، حسب مورد مرتكب به بيش از دو سوم حداكثر يك يا دو مجازات مقرر محكوم خواهد شد:
الف) هر يك از كارمندان و كاركنان ادارهها و سازمانها يا شوراها و يا شهرداريها و موسسهها و شركتهاي دولتي و يا وابسته به دولت يا نهادهاي انقلابي و بنيادها و مؤسسههايي كه زير نظر وليفقيه اداره ميشوند و ديوان محاسبات و مؤسسههايي كه با كمك مستمر دولت اداره ميشوند و يا دارندگان پايه قضايي و به طور كلي اعضا و كاركنان قواي سهگانه و همچنين نيروهاي مسلح و مأموران به خدمت عمومي اعم از رسمي و غيررسمي به مناسبت انجام وظيفه مرتكب جرم رايانهاي شده باشند.
ب) متصدي يا متصرف قانوني شبكههاي رايانهاي يا مخابراتي كه به مناسبت شغل خود مرتكب جرم رايانهاي شده باشد.
ج) دادهها يا سامانههاي رايانهاي يا مخابراتي، متعلق به دولت يا نهادها و مراكز ارائهدهنده خدمات عمومي باشد.
د) جرم به صورت سازمانيافته ارتكاب يافته باشد.
ه) جرم در سطح گستردهاي ارتكاب يافته باشد.
طبق ماده 27 اين قانون، در صورت تكرار جرم براي بيش از 2 بار، دادگاه ميتواند مرتكب را از خدمات الكترونيكي عمومي از قبيل اشتراك اينترنت، تلفن همراه، اخذ نام دامنه مرتبه بالاي كشوري و بانكداري الكترونيكي محروم كند:
الف) چنانچه مجازات حبس آن جرم 91 روز تا 2 سال حبس باشد، محروميت از يك ماه تا يك سال.
ب) چنانچه مجازات حبس آن جرم 2 تا 5 سال حبس باشد، محروميت از يك تا 3 سال.
ج) چنانچه مجازات حبس آن جرم بيش از 5 سال حبس باشد، محروميت از 3 تا 5 سال خواهد بود.
منبع:
فارس