بازار داغ گوشی‌های دزدی در افغانستان

تاریخ انتشار : ۲۱ مرداد ۱۳۹۵

این روزها هیچ بازاری در افغانستان مانند بازار تلفن همراه داغ و پر رونق نیست، بویژه آنهایی که مارک معتبری دارند اما تلفن‌های همراهی در فروشگاه‌ها هستند که فاقد هر نوع مدرک هستند و احتمال مسروقه بودن آن وجود دارد.

به گزارش گرداب، بازار فروشندگان تلفن همراه در افغانستان بسیار داغ و پر رونق است. بویژه تلفن‌هایی که مارک معتبری دارند و خرید آنها نسبت به دیگر تلفن‌های همراه هزینه چند برابری را می طلبند.

اما نکته قابل توجه در این بین فروش تلفن‌های همراه دست دوم و شیکی است که هیچ گونه وسایل جانبی مانند کارتن، دفترچه و حتی مهم تر از آن سند و مدرک خرید و فروشی ندارند؛ به همین دلیل احتمال این که این اجناس فاقد مدرک، مسروقه باشند افزایش می‌یابد.

از سوی دیگر اوضاع ضعیف اقتصادی مردم و تمایل به داشتن تلفن‌های مد روز که از امکانات قابل توجهی برخوردار باشند؛ آنها را به خرید تلفن‌های همراه دست دوم و زیر قیمت وادار می‌کند، بدون توجه به این مسئله که امکان دارد این تلفن‌ها سرقتی باشند و صاحبان قبلی از بد حادثه تلفن‌های خود را از دست داده باشند.

چند تن از خریداران این تلفن‌های همراه در بازار شهر هرات با خبرنگار تسنیم گفت‌وگو کرده‌اند، علت رو آوردن به خرید این قبیل گوشی‌های گرانقیمت اما فاقد مدرک را، کیفیت خوب، مدل روز و از همه مهمتر قیمت مناسب و بسیار ارزان آنها دانستند.

«الیاس سعیدی» که گوشی را 300 دلار زیر قیمت خریده است به خبرنگار تسنیم گفت که به دلیل بهره گیری از امکانات روز دنیا و با توجه به این که از توان مالی خوبی برخوردار نیست مجبور شده تا تلفن همراه فاقد مدرک را خریداری کند، که کیفیت آن به مراتب از دیگر انواع آن بهتر است.

او همچنین افزود: این احتمال وجود دارد که این گوشی دزدی باشد اما مسئولیت آن به عهده فروشنده است.

تعداد دیگری از متقاضیان خرید گوشی‌های بدون مدرک نیز گفتند که احتمال دارد این تلفن‌های همراه از کشورهای همسایه مانند ایران بصورت غیر قانونی وارد افغانستان شده باشند.

برخی از فروشندگان تلفن همراه به خبرنگار تسنیم گفتند که آنها این گوشی‌ها را از کسانی که به ایران رفت و آمد دارند تهیه می‌کنند و و سپس به مشتریان می‌فروشند.

برخی از این فروشندگان نیز می‌گویند که این احتمال وجود دارد که این گوشی‌ها در ایران پس از سرقت به دلیل وجود امکانات ردیابی توسط مخابران به غیر از صاحبان حقیقی آن قابل استفاده نیستند بنا براین نمی‌توان آن را در ایران فروخت که در نتیجه در داخل افغانستان به فروش می‌رسند.

این فروشندگان تقاضا داشتند که نامی از آنها برده نشود.

البته باید یاد آور شد که گذشته از حدس و گمان‌ها، گوشی‌های سرقت شده از ایران به افغانستان وارد می‌شوند با توجه به این تناسب که گوشی‌های فاقد مدرک چند برابر از گوشی‌های نو در بازار فروخته می‌شود،  می‌توان یقین پیدا کرد که بیشتر این گوشی‌ها از خارج از افغانستان وارد شده‌اند.

از سوی دیگر رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه در هرات، ضمن تایید خرید و فروش گوشی‌های فاقد سند اظهار داشت که از دو سال به این طرف دو آیین‌نامه برای جلوگیری از چنین مشکلاتی برای خریداران و فروشندگان صادر شد اما ظاهرا کار ساز نبوده است.

میر محمود کلالی رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن‌های همراه به تسنیم گفت: 60 درصد از گوشی‌های فروشندگان هراتی و حتی در دیگر سطوح افغانستان، آنها از تلفن‌های همراه فاقد سند استفاده می‌کنند.

بی شک بررسی چنین موضوعاتی در گام نخست وظیفه ارگانهای امنیتی است به همین دلیل به سراغ پلیس شهر هرات رفتیم و از سخنگوی فرماندهی پلیس خواستار توضیح شدیم.

عبدالرئوف احمدی سخنگوی پلیس هرات در این رابطه گفت: متاسفانه هیچ طرح و پیشنهادی در زمینه کنترل و خرید و فروش تلفن‌های همراه در بازار این شهر به آنها ارائه نشده است.

وی افزود، تنها می توانیم شکایت افراد متضرر را ثبت کنیم و یا  اگر کسی در این باره ادعا داشته باشد که موبایل سرقت شده خود را در بازار مشاهده کرده است اقدام کنیم.

انواع مدل های آیفون، سامسونگ، بلکبری، هوآووی و چندین مارک معتبر دیگر از جمله مدل هایی است که با یک سوم قیمت اصلی در بازار هرات به فروش می رسند.