گرداب- سايت راديو فردا در تحليلي به قلم خوان كول، استاد دانشگاه ميشيگان و محقق در امور خاورميانه نوشت: بخش مهمي از سياست اعمال فشار به حكومت ايران مسدود كردن صادرات بنزين به ايران بود، اما تجربه ماههاي گذشته نشان داد كه ايران با افزايش ظرفيت توليد داخلي و كنترل مصرف توانسته است با اين فشار به خوبي مقابله كند. در عين حال ايران در نظر دارد طي پنج سال آينده توليد بنزين داخلي را دو برابر كند. علاوه بر اين اكثر ايرانيها آمريكا را مسئول اين وضعيت دانسته و آن را بهايي براي حفظ استقلال ملي خود تلقي خواهند كرد.
خوان كول كه سال 1972 بهائي شده و در سال 1996 اعلام كرد از بهائيت كناره ميگيرد، در اين تحليل تاكيد ميكند: بهاي نفت اكنون در بازارهاي جهاني مجددا رو به افزايش و به بالاي 70 دلار رسيده است، در حالي كه بهاي 50 دلار براي تداوم حيات اقتصادي ايران كفايت ميکند. ايران در دشوارترين شرايط تحريم نيز قادر است مناسبات اقتصادي خود با ديگر كشورها را حفظ كند. صادرات نفت ايران به چين و ژاپن طي ماه اوت شاهد جهش بوده و اين نشان ميدهد كه با وجود تحريمهاي بين المللي راههايي براي پرداخت اين مبالغ به بانكهاي ايراني وجود دارد. حتي عراق و افغانستان كه قاعدتا بايد به نوعي تحت نفوذ آمريكا باشند، مناسبات اقتصادي خود با ايران را به طور چشمگيري افزايش دادهاند.
تحليلگر راديو فردا با مرور آشوبهاي سال گذشته نتيجه ميگيرد: از يك سو احمدي نژاد و متحدان وي بر موضع خود پافشاري كرده و از سوي ديگر، سران اصلاح طلب حاضر نشدند اعتراضات را به شكل جدي و عميقتري هدايت كنند. بنابراين به نظر ميرسد كه نظام اسلامي موقعيت خود را تثبيت كرده است. از نظر منطقهاي نيز ايران در موقعيت نسبتا مناسب و راحتي قرار دارد. هنوز هم بخشي از جهان عرب قاطعيت ايران در مقابله با اسرائيل و آمريكا را ميستايد. تداوم شكاف در جناحهاي فلسطيني و عدم پيشرفت جدي در حل بحران خاورميانه نشان ميدهد كه ايران از طريق حماس به نفوذ در اين عرصه ادامه خواهد داد. در لبنان هم گروه حزب الله شريك دولت ائتلافي اين كشور است و با توجه به بهبود مناسبات سياسي بين لبنان و سوريه طي سالهای اخير احتمالا موقعيت حزبالله از گذشته نيز بهتر خواهد شد. ايران با حكومت افغانستان و حامد كرزي مناسبات خوبي دارد و دولت شيعه عراق نيز سعي ميكند مناسبات حسنهاي با ايران داشته باشد. تركيه همسايه ديگر ايران نيز در سالهاي اخير مناسبات تجاري فعالي با ايران داشته است.
ارگان سازمان سيا نتيجه گرفت كه نماينده ايران در اجلاس مجمع عمومي از موضع مستقل و قدرتمند شركت كرده و شرايط ايران به وي اجازه داد تا مقابل فشارهاي آمريكا ايستادگي كند.
منبع:
کیهان