به گزارش گرداب، روند کار باجافزارها به گونهای است که هکرها و ویروسنویسها اطلاعات رایانه شما را کدگذاری میکنند به نحوی که به اطلاعات دسترسی ندارید و به شما پیام میدهند که اگر میخواهید کد اطلاعاتتان برداشته شود، باید پول بپردازید، درواقع برای بازگرداندن اطلاعات شما، باج میگیرند.
با بازدید از وبسایتهای مشکوک و باز کردن ایمیلهای مشکوک، راه برای باجافزارها به سیستمهای کاربران باز میشود. پس از آن فایلها توسط باجافزار رمزگذاری شده و اگر کاربر به باجی که هکرها طلب میکنند تن ندهند، فایلهایشان از دست خواهد رفت و حتی با پرداخت باج هم اطمینانی نیست که این اتفاق نیفتد. به همین دلیل است که کارشناسان امنیتی به کسانی که گرفتار باجافزار شدهاند توصیه میکنند تسلیم خواستهی باجگیرها نشوند و بهترین راه، جلوگیری از آلوده شدن به باجافزار است.
چگونه از اطلاعات و سیستم خود محافظت کنیم؟
یکی از موثرترین راهها برای محافظت در برابر باجافزارها این است که به طور دائم از دادههای خود پشتیبانگیری کرده و آنها را به صورت آفلاین نگهداری کنید. همچنین برای جلوگیری از آلوده شدن به باجافزار نیز لازم است از مشاهده سایتهای مشکوک خودداری کرده و ایمیلهای مشکوک را باز نکنید.
همچنین استفاده از آنتیویروسهای معتبر و بهروزرسانی آنها، نصب آخرین وصلههای نرمافزاری (Patch) و غیرفعال کردن ماکروها برای برنامههای آفلاین (ماکرو مجموعهای از فرمانها، کلیدها و یا کلیکهای موس است که موجب سهولت در انجام کارهای تکراری میشود) در جهت جلوگیری از آلوده شدن به باجافزارها موثر است.
اگر آلوده شدیم چه کار کنیم؟
اگرچه بهترین راه برای مقابله با باجافزارها پیشگیری و جلوگیری از آلوده شدن به آنهاست، اما با وجود اقدامات امنیتی، باز هم احتمال دسترسی این بدافزارهای امنیتی به سیستم کاربر وجود دارد. در این شرایط ابتدا لازم است کابل شبکه را از سیستم جدا کرد و سپس گزارش این آلودگی را به پلیس داد. البته درصورتی که کاربر پیش از آلوده شدن به باجافزار، از دادههای خود پشتیبانگیری کرده باشد، میتوان دادهها را از پشتبیانها به یک محیط امن بازیابی کرد.