به گزارش گرداب، تایید نمونه تجهیزات الکترونیکی برای ورود به کشور اغلب زمانبر است و واردکنندگان از این شرایط گلایه دارند.
در حوزه واردات گوشی تلفن همراه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) به نمایندگی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مسئولیت تست گوشیهای موبایل از نظر مطابقت با استانداردها را برعهده دارد.
تا چند وقت پیش رگولاتوری برای تست گوشیها روی یک عدد از هر محموله وارداتی تست انجام میداد که گاهی محمولهها عینا مشابه بودند و به دلیل مطابقت با محمولههای قبلی تست شده، در عمل نیازی به این کار نبود.
چندی پیش برای تسهیل شرایط واردات قانونی تمهیداتی در نظر گرفته شد که براساس مقررات جدید مقرر شد پس از تست یک نمونه تا سه سال واردات آن نمونه از نظر قانونی بلامانع باشد.
در حال حاضر یک پروسه حداقل دو هفتهای شامل یک هفته تست فنی استاندارد و یک هفته ترخیص از گمرک پیش روی واردات گوشی تلفن همراه است و هر روز معطلی برای واردکننده مصداق خواب سرمایه و زیان تلقی می شود.
پس از اصلاح مقررات برای کاهش نسبی پیچیدگی فرآیندهای زمانبر تست فنی، پیش بینی می شود در آینده نزدیک با اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه مدت زمان ترخیص کالا از گمرک نیز کاهش یابد. زیرا وقتی در عمل گوشیهای غیرقانونی در کشور سرویس نگیرند و بی استفاده باشند گمرک کمتر نیاز به سختگیری و اعمال مراحل پیچیده برای اثبات اصالت کالا خواهد داشت و همین امر ورود و خروج کالای گوشی موبایل از گمرک را تسریع می کند.
تسهیل در ترخیص کالا به نفع واردکنندگان قانونی نیز خواهد بود.
در این باره حتی پیشنهادهایی مطرح است که پس از اجرای رجیستری گوشی موبایل گمرک جمهوری اسلامی ایران میتواند گوشی را جزء کالاهای مسیر سبز قرار دهد که این امر شرایط بسیار مناسبی را برای افزایش واردات قانونی این کالا فراهم خواهد کرد.
کالاهایی که در مسیر سبز قرار میگیرند بی نیاز به مجوز هستند و ریسک پایینی دارند که گمرک میتواند در حداقل زمان ممکن پیش بینی شده (یک ساعت یا حتی نیم ساعت) کالا را ترخیص کند.