به گزارش
گرداب، بر اساس تحقیقات انجامشده توسط Quartz، گوگل از ابتدای سال جاری(2017) در حال جمعآوری دادههای موقعیت مکانیِ مالکان دستگاههای اندرویدی بوده است، حتی در زمانی که سرویس موقعیتیابی کاملاً غیرفعال شده باشد.
این روش به اشتراکگذاری موقعیت مکانی نیاز ندارد تا گوشی هوشمند اندروید شما از هیچ برنامهای استفاده کند یا سرویس موقعیتیابی آن روشن باشد و یا حتی اینکه سیمکارت داخل آن باشد بلکه همه چیزی که نیاز دارد این است که دستگاه اندروید شما باید به اینترنت وصل باشد.
این تحقیقات نشان داده است که گوشیهای هوشمند اندرویدی آدرسهای برجهای مخابراتی تلفن همراه نزدیک را جمعآوری کرده و این دادهها میتوانند بهمنظور Triangulation Cell Tower استفاده شوند. این تکنیک بهطور گستردهای برای شناسایی محل یک تلفن یا دستگاه با استفاده از دادههای دریافتی از سه یا چند آنتن نزدیک به آن مورد استفاده قرار میگیرد.
هر بار که دستگاه اندروید شما در محدوده یک برج آنتن تلفن همراه جدید قرار میگیرد، آدرس این برج را به دست آورده و این دادههای جمعآوریشده را هنگامیکه به یک شبکه WiFi و یا اینترنت همراه گوشیِ خود متصل است، مجدداً برای گوگل ارسال میکند.
بر اساس گزارش مرکز آپای دانشگاه پلی تکنیک تهران، ازآنجاکه مؤلفهای که مسئول جمعآوری اطلاعات مکانی است، در سرویس اصلی Firebase Cloud Messaging اندروید مدیریت میشود که اطلاعیهها و پیامها را در سیستمعامل مدیریت میکند، نمیتوان آن را غیرفعال کرد و به برنامههایی که نصب کردهاید متکی نیست حتی اگر شما گوشی خود را به تنظیمات اولیه خود بازگردانید و یا اینکه سیمکارت آن را خارج کنید.
هرچند سخنگوی گوگل در زمانی که Quartz با این غول تکنولوژی در مورد این اقدام به اشتراکگذاری موقعیت تماس برقرار کرد، پاسخ داد: "ما شروع به استفاده از کدهای Cell ID بهعنوان یک سیگنال اضافی کردیم تا سرعت و کارایی تحویل پیامها را بهبود بخشیم.” اگرچه هنوز معلوم نیست که چگونه اطلاعات یک برج مخابراتی که به شناسایی یک برج مخابراتی خاص کمک میکند به گوگل در بهبود سرویس ارسال پیام کمک میکند. البته این موضوع که سیستمعامل موبایل این شرکت در حال جمعآوری دادههای موقعیت کاربران است نقض کامل حقوق کاربران است.
حتی گوگل در سیاست حفظ حریم خصوصی خود در مورد به اشتراکگذاری موقعیت، اشاره میکند که این شرکت اطلاعات موقعیتیابی را فقط از دستگاههایی که از خدمات آن استفاده میکنند، جمعآوری میکند، اما مشخص نکرده است که آیا این شرکت هنگامیکه تمام خدمات موقعیتیابی غیرفعال است، دادههای موقعیتیابی کاربران را از دستگاههای اندروید جمعآوری میکند.
البته در سیاست حفظ حریم خصوصی گوگل آمده است که "هنگامیکه از سرویسهای گوگل استفاده میکنید، ما ممکن است اطلاعات مربوط به موقعیت واقعی شما را جمعآوری و پردازش کنیم. ما از فناوریهای مختلف ازجمله آدرس IP، GPS و دیگر سنسورها برای تعیین مکان استفاده میکنیم که ممکن است بهعنوانمثال، اطلاعات مربوط به دستگاههای اطراف، نقاط دسترسی Wi-Fi و برجهای مخابراتی را به گوگل ارائه دهد.”
علاوه بر این، این به اشتراکگذاری موقعیت به هیچیک از مدلهای تلفن اندروید یا سازنده محدود نمیشود، زیرا این غول تکنولوژی ظاهراً از تمام دستگاههای اندروید مدرن قبل از اینکه با Quartz در تماس باشد، استفاده میکرده است.
اگرچه این شرکت گفته است که هرگز از دادههای جمعآوریشده درباره موقعیت مکانی در مورد کاربران استفاده نکرده و یا آنها را ذخیره نکرده است و همچنین در حال حاضر اقداماتی را برای پایان دادن به این عمل انجام میدهد، اما این دادهها میتوانند برای تبلیغات مبتنی بر مکان در زمانی که کاربر وارد هر فروشگاه یا رستورانی میشود، مورداستفاده قرار گیرد. با این حال اما بر طبق گفته گوگل، گوشیهای اندروید در پایان ماه نوامبر ۲۰۱۷ دیگر دادههای مرتبط با موقعیت مکانی کاربران را جمعآوری نکرده و برای گوگل ارسال نخواهند کرد.