به گزارش
گرداب، قذافی کسی بود که مردم برای خرید دستگاه فکس یا پرینتر باید از حکومتش اجازه میگرفتند و سپس از طریق فیسبوک و مردمی که از این پلتفرم برای اتحاد علیه وی استفاده کردند، نابود شد.
حالا پس از حوادث 2011 لیبی بدون حکومت مرکزی بوده و این گروههای مسلح و جناحهای سیاسی تحت نفوذ قطر یا امارات هستند که منطقه به منطقه سرزمین قذافی را بهطور خودمختار اداره میکنند.
اما امروز فیسبوک همچنان ابزار قدرتمندی برای تبلیغ و سرکوب در لیبی است و مردمی که ممکن است روزانه با 12 ساعت قطعی برق مواجه باشند، تنها چیزی که دارند موبایل است تا پس از وصل شدن برق از طریق فیسبوک ببینند چه اتفاقاتی افتاده است.
نفوذ فیسبوک در لیبی عمدتاً محصول اختلال در عملکرد سیاسی قدرت در این کشور است و بدون قدرت مرکزی، ایستگاههای رادیو-تلویزیونی در کنار روزنامههایی که در دست گروههای مسلح است با حضور عربهای خارجی از قطر، امارات و ... اخبار موردنظر خود را منتشر میکنند و مردم نیز با توسل به فیسبوک دنبال اخبار صحیح میگردند، اما شبهنظامیان نیز قدرت عجیبی در فیسبوک برای خود به راه انداخته و اخبار موردنظر خود را منتشر میکنند.
شبهنظامیان خودمختار در لیبی به این موضوع اکتفا نکرده و از طریق فیسبوک دست به فروش سلاح هم میزنند که این کار در فیسبوک غیرقانونی است.
تهدید به قتل کاربران در فیسبوک مشکل بعدی است که در این کشور به وجود آمده و بیش از 30 هزار نفر از تاجران این کشور را فراری داده است.
شهر شرقی بنغازی که زیر نظر ژنرال khalifa Hifter اداره میشود، واحد آنلاین متشکل از نظامیان دارد که با تعقیب صفحات اسلامگرایان در فیسبوک، آنها را به دام انداخته و دستگیر و زندانی میکنند. برخی را نیز مجبور میکنند تا شهر را برای همیشه ترک کنند.
وضعیت مشابهی را در شهر طرابلس میبینیم که نیروی ویژه رعب و وحشت به رهبری فرمانده نظامی محافظهکار، Abdulrauf kara تشکیلاتی مانند پلیس مذهبی عربستان سعودی را پیادهسازی کرده و مدیریت میکند.
سال گذشته 20 نفر که در یک اجلاس کُمیک لباسهای اسپایدرمن و ... به تن داشتند را از طریق فیسبوک ردیابی کرده و بازداشت کردند.
در اوت 2017 نویسنده خانمی در فیسبوک موردحمله قرار گرفت و سرانجام توسط نیروی ویژه عبدالرئوف بازداشت شد.
گسترش جملات نفرتانگیز در فیسبوک باعث شده است تا عربزبانان عضو تیم بینالمللی پالایش فیسبوک دست به فیلتر صفحاتی بزنند که خشونت را ترویج میکنند اما گفته میشود کاربران با گرفته پرینت اسکرین، صفحات حذفشده را دستبهدست میچرخانند و عملاً به خشونت دامن میزنند.
فیسبوکی که مردم را علیه قذافی متحد کرد، امروز به سلاحی خطرناک در دست شبهنظامیان تبدیلشده است و دوبینی عمیقی میان مردم لیبی ایجاد کرده است.
مردم لیبی به همین دلیل معتقد شدهاند که اگر بتوان فیسبوک را در کشور تعطیل کرد، نیمی از مشکلاتشان حل خواهد شد.4 دهه دیکتاتوری در لیبی بر کسی پوشیده نیست.