به گزارش
گرداب، وی در سلسله نشستهای اداره کل پژوهش معاونت سیاسی صدا و سیما، افزود: مردم حق دارند مطالبه کنند که چرا پیش از ورود شبکههای اجتماعی به کشور آگاهیهای لازم در این زمینه آموزش داده نشده است.
گودرزی با بیان اینکه شبکه اجتماعی از یک نشست دورهمی و گفتگوهای روزمره تا ارتباطات گسترده در فضای مجازی را به صورت کلی شامل میشود، گفت: اکنون شبکههای اجتماعی بین سازمانها و حتی فضای اداری و افراد مختلف جامعه فعال است که به صورت دو سویه مخاطبان در آن مشارکت میکنند.
وی درباره مزایای شبکههای اجتماعی افزود: این شبکهها رایگان است تا کاربران بیشتری داشته باشند، سهولت دسترسی و اشتراک منابع اطلاعات از دیگر مزایای این شبکه هاست، همچنین دسترسی به آنها آسان است و با نصب یک نرم افزار به سرعت امکان پذیر است.
این کارشناس فضای مجازی گفت: دادهها در شبکههای مجازی از سطح بومی به سطح بین المللی منتقل شده است و در این شرایط هیچ کنترلی بر اطلاعات خودمان نخواهیم داشت و به عنوان مثال نرم افزار ios به تازگی نرم افزارهای ایرانی را بلاک کرد که کاری از دست کاربران ایرانی در این زمینه بر نمیآید.
این کارشناس با اشاره به اینکه نگرانی ما در زمینه اتوماسیونهای اداری و بر هم زدن آنهاست گفت: دادههای بومی ما از این طریق به گستره بین المللی وارد میشود.
گودرزی با تأکید بر اینکه در جهان کنونی اطلاعات بیشتر، قدرت بیشتر به همراه دارد، افزود: رایگان بودن دسترسی به شبکههای اجتماعی به منظور افزایش کاربران و در نتیجه افزایش دادهها و دسترسی به اطلاعات بیشتر پس از پردازش داده هاست.
وی گفت: فضای اشتراک گذاری وسیعی از ویدئو، عکس و متن در اختیار کاربران است که این امکان را برای دسترسی به دادههای بیشتر، اطلاعات بیشتر و تشکیل بانکهای اطلاعاتی بسیار گسترده فراهم آورده است.
گودرزی افزود: مؤسس تلگرام (پاول دورف) یک فرد روسی است که در این کشور اجازه فعالیت نیافت و به انگلستان رفت و دفتری در کاخ ملکه به او دادند.
وی گفت: دفتر اصلی تلگرام ساختمان ۱۱ طبقهای در مونیخ است، اما اطلاعات این شبکه گسترده در اختیار یک شرکت در ایالت تاکوئیلای آمریکاست که پهبادهای جاسوسی را مدیریت میکند.
این کارشناس فضای مجازی افزود: شرکت تیتان، کمپانی زیرمجموعه این شرکت دیجیتال است که داده پردازی گوگل، فیس بوک و تلگرام را در یک فضای وسیع بیابانی انجام میدهد و بانک اطلاعات طبقه بندی شده دارد به گونهای که اطلاعات ۱۳۰ میلیون کاربر تلگرام از جمله ۴۵ میلیون شهروند ایرانی در اختیار آنهاست.
گودرزی گفت: شبکههای اجتماعی اجازه ایجاد گروههایی با نامهای مختلف و تعداد کاربران متفاوت را داده است تا با سلیقهها و علائق جامعههای کوچک در کشورها نیز آشنا شود و برای آنها برنامه ریزی مناسبی داشته باشد.
وی افزود: چند درصد از کاربران شبکههای اجتماعی قوانین استفاده از این شبکهها را پیش از عضویت مطالعه کرده اند؟ بسیاری از کاربران حتی نمیدانند که این شبکهها دسترسی به تمام اطلاعات شخصی آنان دارند و در برخی موارد اجازه یافته اند به جای آنان پیام نیز ارسال کنند.
گودرزی درباره تهدیدات شبکههای اجتماعی گفت: معایب این شبکهها تأثیرگذاری منفی بر فرهنگ جوامع دیگر است به گونهای که شایعه پراکنی و انتشار مطالب بدون منبع براحتی در آن صورت میگیرد و تنها راه مقابله با این تهدید اجرای قوانین سختگیرانه در رابطه با انتشار اطلاعات در فضای مجازی همانند ژاپن و مالزی است که زندان و جزای نقدی در نظر گرفته اند.
این کارشناس فضای مجازی افزود: پایگاههای اینترنتی به منظور تعیین خبرهایی با منابع رسمی و غیررسمی در تمام جهان وجود دارد که در ایران ستاد ساماندهی رسانههای برخط زیر نظر وزارت ارشاد مسؤول آن است و نماد اعتماد الکترونیکی نیز به منظور شناسایی فضای مجازی معتبر از غیر معتبر برای کاربران در نظر گرفته شده است.
گودرزی گفت: از سال ۱۳۸۵ قانون جرایم رایانهای در فضای مجازی کشور اجرا شده است.
وی درباره دیگر معایب فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نیز افزود: تغییر ساختار جامعه ما به ساختاری متن گرا که احساسات را به تدریج کاهش داده و عواطف اجتماعی را از بین میبرد به گونهای که خانوادهها در برخی موارد به جای گفتگوی رو در رو برای یکدیگر متن ارسال میکنند.
این کارشناس فضای مجازی گفت: اطلاعات جوامع کوچک حتی خانواده در اختیار صاحبان فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در خارج از کشور قرار میگیرد که حتی به خانوادههای ما نیز شناخت پیدا میکند و باید در این زمینه به مردم آگاهیهای لازم داده شود.
این کارشناس فضای مجازی انعطاف پذیری هویت را از دیگر تهدیدهای فضای مجازی دانست و افزود: در این فضا نمیتوان گفت که مخاطب مرد است یا زن و یا ربات.
گودرزی گفت: براحتی میتوانم بگویم ۹۰ درصد از مردم ایران را رباتها سر کار گذاشته اند و مخاطبان واقعی نیستند.
وی افزود: شبکههای مجازی براحتی اجازه پردازش اطلاعات شخصی کاربر را دریافت کرده اند بدون اینکه کاربران این اجازه را خوانده باشند و از آن اطلاع داشته باشند.
گودرزی گفت: ترویج فرهنگ وارداتی به دیگر کشورها همچون تیغ زنی در دبیرستانها و یا خوردن خون یکدیگر در دبیرستانهای متوسطه دوم از جمله این فرهنگ هاست چرا که وقتی آموزش نباشد فرهنگهای متفاوت نیز آسیب زا خواهند بود.
این کارشناس فضای مجازی گفت: باگهای (سوراخ) فضای مجازی و شبکههای اجتماعی امکان سرقت اطلاعات از آنها را فراهم آورده است، به عنوان مثال ثابت شده که برخی نرم افزارهای پرداختی در تلفن همراه که تبلیغات گستردهای در صدا و سیما نیز دارند نفوذ پذیرند و مردم بهتر است از نرم افزارهای اصلی بانکها استفاده کنند تا اطلاعات مالی شان سرقت نشود.
وی افزود: اکنون فضای مجازی به سمت وصیت نامههای مجازی پیش رفته است و به عنوان مثال گوگل بخشی را برای نامههای الکترونیکی در نظر گرفته است تا پس از مرگ فرد اطلاعات نامههای الکترونیک او در اختیار کسی که او در وصیت نامه اش تعیین کرده قرار گیرد.