ذخیره اطلاعات روی رشته‌های DNA

ذخیره اطلاعات روی رشته‌های DNA
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردين ۱۳۹۸

مایکروسافت در تلاش است تا برای ساخت نخستین «درایو مبتنی بر دی‌ان‌ای» به‌منظور ذخیره‌سازی داده‌ها، سهمی داشته باشد.

به گزارش گرداب، شرکت مایکروسافت به دانشمندان کمک کرده تا نخستین دستگاهی را بسازند که به‌طور خودکار اطلاعات دیجیتالی را به رشته‌های دی‌ان‌ای (و برعکس) تبدیل می‌کند.
 
غول نرم‌افزاری دنیا این روزها سرگرم ساخت دستگاهی به اندازه یک دستگاه فتوکپی است که با ذخیره کردن انواع فایل، فیلم و اسناد درون رشته‌های به‌هم‌تابیده DNA، جایگزین مراکز داده خواهد شد و می‌تواند اطلاعات را در بسته‌های کوچک غیرقابل‌تصوری متراکم کند.

به گفته مایکروسافت، بدین ترتیب تمام اطلاعات ذخیره شده در یک مرکز داده به بزرگی یک انبار را می‌توان در یک مکعب با اضلاع ۱۰ سانتیمتر جای داد.
 
 گفتنی است تاکنون، ذخیره‌سازی داده با استفاده از دی‌ان‌ای، در آزمایشگاه و با دست انجام می‌شد. اما اکنون پژوهشگران دانشگاه واشنگتن که با مایکروسافت در حال همکاری هستند، می‌گویند ماشینی ایجاد کرده‌اند که بیت‌های الکترونیکی را به دی‌ان‌ای (و برعکس) تبدیل می‌کند و این کار بدون دخالت انسانی صورت می‌گیرد.
 
گفته می‌شود این ابزار (که تقریباً ۱۰ هزار دلار صرف ساختن آن شده است)، برای ساختن رشته‌های دی‌ان‌ای از بطری‌های شیشه‌ای مواد شیمیایی استفاده می‌کند و برای دوباره خواندن آنها نیز از یک ماشین توالی (sequencing machine) کوچک شرکت از Oxford Nanopore بهره می‌گیرد.
 
بنابر مقاله‌ای که در نشریه نیچر به چاپ رسید، این گروه پژوهشی توانست تنها واژه «hello» که از پنج بایت تشکیل شده را ذخیره و بازیابی کند.

افزون بر این، این روند ۲۱ ساعت به طول انجامید که عمدتاً به‌علت سرعت پایین واکنش‌های شیمیایی بود که برای نوشتن دی‌ان‌ای لازم است.
 
با اینکه این گروه پژوهشی، این امر را برای خود یک موفقیت قلمداد می‌کند، اما یک سامانه مفید ذخیره‌سازی دی‌ان‌ای، باید بتواند میلیون‌ها بار سریع‌تر داده‌ها را ذخیره کند.
اکنون زمان خوبی تا شرکت‌هایی که در زمینه ذخیره‌سازی دی‌ان‌ای فعال هستند، مهارت‌های خودشان را به رخ بکشند.

منبع: ایتنا