به گزارش
گرداب، همزمان با سالروز ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، کاربران فضای مجازی با پیوستن به کمپین «از عکس تو هم میترسند» در شبکه اجتماعی اینستاگرام، نارضایتی خود را نسبت به بی اخلاقی، زورگویی و دیکتاتوری اینستاگرام که خود را داعیه دار آزادی بیان میداند، ابراز کردند اما باز هم این اقدام با واکنش خصمانه اینستاگرام روبرو شد.
کاربران ایرانی با انتشار تصویری تایپوگرافی با مضمون «#ازعکس_توهم_میترسند» و نشر حداکثری این هشتگ، عشق خود را به سردار دلها ابراز کردند اما همانطور که پیش بینی میشد بازهم شبکه اجتماعی اینستاگرام، علاوه بر حذف پستها و عکسهای مربوط به سالگرد شهادت سردار سلیمانی، صفحات پربازدیدی که در این کمپین حضور داشتند را نیز مسدود و حذف کرد.
اقدام اینستاگرام در حذف پستهای کاربران ایرانی از سال گذشته نمود بیشتری یافته و هر بار که کاربران ایرانی در محکومیت اقدامات تروریستی و غیر انسانی کشورهای متخاصم، دست به انتشار پستی میزنند، اینستاگرام آن را حذف و یا صفحه کاربر را مسدود میکند.
این تصمیمات یکجانبه سال گذشته در زمان شهادت سردار سلیمانی و پس از آن، چندی پیش در زمان ترور شهید فخری زاده به وفور تکرار شد.
علی حیاتی از طراحان کمپین «#ازعکس_توهم_میترسند» با اشاره به ایده راه اندازی این کمپین گفت: از سال گذشته و به دنبال شهادت سردار سلیمانی، چندین بار صفحات من و برخی دوستانم در اینستاگرام که دارای دنبال کنندههای بسیاری بود حذف شد.
وی ادامه داد: از ماهها پیش درگیر تهیه طرح گرافیکی برای سالگرد حاج قاسم بودیم و از این موضوع نیز ترس داشتیم که با گذاشتن عکسها و پوسترهای مرتبط با ایشان، بازهم صفحات ما در اینستاگرام که به نوعی کارگاه طراحی و کسب و کار ما محسوب میشود، مسدود شود. به همین دلیل بحث راه اندازی کمپین به ذهنمان رسید تا بتوان آن را در فضای مجازی به اشتراک گذاشت و به نوعی یک حرکت اعتراضی در سالگرد شهادت سردار سلیمانی باشد.
حیاتی با بیان اینکه در چند روز گذشته بسیاری از پستهای مرتبط با شهادت سردار سلیمانی به وسیله اینستاگرام مسدود شد، افزود: از پنجشنبه شب تصمیم بر آن شد که عبارت «از عکس تو هم می ترسند» را تبدیل به یک تصویر کرده و آن را در فضاهای مجازی مختلف به اشتراک بگذاریم. ما میدانستیم که کاربران بسیاری در فضای مجازی قصد دارند که تصویر سردار سلیمانی را به اشتراک گذاشته و ارادت خود را به ایشان ابراز کنند اما به طور قطع صفحه آنها با تهدید از سوی اینستاگرام روبرو میشد. به همین دلیل راه اندازی این چالش، یک راه حل بود.
وی با تاکید بر اینکه این حرکت اعتراضی و درج هشتگ «#ازعکس_توهم_میترسند» با استقبال روبرو شد، گفت: اما به فاصله چند ساعت، ما متوجه شدیم که چندین بار پستها و استوریهای کاربرانی که دارای دنبال کننده بالا در اینستاگرام بودند، مسدود شد. به نظر میرسد منهای الگوریتمهای پیچیده این شبکه برای دیده شدن و نشدن برخی صفحات، ریپورتهای انسانی هم در این زمینه بی تأثیر نیست. چرا که این میزان حساس شدن روی برخی صفحات و حذف آن در کمتر از یک دقیقه، بعید است توسط یک نرم افزار انجام شود. حتی ما هم اکنون شاهد هستیم که این شبکه، پست کاربران را از روی مطالب منتشر شده حذف میکند.
حیاتی گفت: با این وجود برای هر آدم آزاده و عاقلی قابل اثبات است که چیزی به نام آزادی بیان که صاحبان اینستاگرام و امثال وی از آن صحبت میکنند صرفاً یک شو و نمایش است و گاهاً برای آنکه برخی مقاصد سیاسی خود را پیش ببرند آن را مورد استفاده قرار میدهند. در اصل چیزی به نام آزادی بیان به معنایی که خودشان شرح میدهند وجود ندارد.
وی تاکید کرد: گفته میشود اینستاگرام به صورت قانونی به حذف موارد مربوط به خشونت و تروریسم اقدام میکند. اما آنچه ما میبینیم این است که اینها حتی تروریست را نیز با نگاه خودشان تشخیص داده و معنی میکنند. به همین دلیل بزرگترین تروریستهای دنیا را تروریست نمیدانند؛ منافقین آزاد هستند که هر مطلبی را روی اینستاگرام به اشتراک بگذارند اما نسبت به محکومیت ترور سردار بزرگ کشور ما، قانون مسدودیت میگذارند.
حیاتی با بیان اینکه در این دنیا ما باید قوی شویم، افزود: به دلیل نبود پلتفرمهای بومی قوی ما به ناچار در زمین حریف بازی میکنیم. ما ناچاریم در این پلتفرم خارجی بجنگیم و اقتضائات آنها را قبول کنیم.
پیش از این نیز یک کارشناس هوش مصنوعی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص سازوکارهای فنی که شبکه اجتماعی اینستاگرام برای حذف پستهای مرتبط با شهادت سردار سلیمانی به کار گرفت، توضیح داد و گفت: اتفاقی که در رصد محتوای اینستاگرام از نظر الگوریتمی میافتد را میتوان به ۳ بخش استفاده از هوش مصنوعی، فیلترینگ و مدیریت گزینشی حسابهای کاربری تقسیم کرد. اینستاگرام برای چهرههایی که قصد حذف کردن آنها را دارد از ابزارهای چهره نگاری با هوش مصنوعی استفاده میکند و از این طریق اقدام به شناسایی چهرههای مدنظر و عکسهای مشابه آن میکند.
وی تاکید کرد: علاوه بر الگوریتم ساختار چهره، اینستاگرام از روش فیلترینگ نیز برای سانسور هشتگ ها استفاده میکند. بسیاری از هشتگ ها به دلیل ریپورت هایی که از سوی معاندان به این شبکه داده میشد، حذف و در لیست فیلتر قرار میگیرد.
به گفته این کارشناس، اینستاگرام در روش سوم با مدیریت گزینشی حساب کاربران را مسدود میکند. بررسیها نشان میدهد که میتوان یک سری گزینهها را برای فیلترینگ گذاشت و به نوعی اکانت برخی کاربران را به صورت گزینشی مدیریت کرد؛ به این معنی که گزینش شود که اگر این اکانتها، محتوایی با این مضمون منتشر کردند مشکلی ندارد اما غیر از آنها، اگر اکانتی در مورد سردار قاسم سلیمانی محتوایی را منتشر کرد، این محتوا پاک شود.
سال گذشته و به دنبال حذف پستها و اکانتهای کاربران ایرانی که ترور سردار سلیمانی را محکوم کردند، موضوع مقابله جدی با پلتفرم اینستاگرام از سوی بسیاری از کارشناسان و فعالان فضای مجازی مورد مطالبه قرار گرفت و وزارت ارتباطات نسبت به مقابله با این اقدامات یکجانبه، مغرضانه و خلاف آزادی بیان وعدههایی داد.
در آن زمان محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، اقدام آمریکا در سانسور سردار سلیمانی در اینستاگرام را بی آبرویی برای آن کشور خواند و گفت: «قطعاً مقابل سانسور آمریکا در اینستاگرام میایستیم.» اما این وعده تاکنون محقق نشده است و ما همچنان با اقداماتی از این دست مواجه هستیم از سوی دیگر متولیان فضای مجازی هنوز نتوانسته اند برای حمایت و اجرای یک پلتفرم جایگزین اقدام مناسبی انجام دهند.
کارشناسان فضای مجازی معتقدند که همراهی اینستاگرام با اقدامات تروریستی کشورهای متخاصم از طریق حذف اکانت و پست کاربران ایرانی و جلوگیری از آزادی بیان ایرانیان در فضای مجازی، تنها یک دلیل میتواند داشته باشد و آن هم نبود قدرت سایبری و حاکمیت ایران در فضای مجازی و رویکرد منفعلانه مسئولان است.
این پلتفرم با حاکمیت مطلق بر فضای مجازی کشور ما، پستها و محتوایی که به ظن خود ناقض خط مشیهایش است را فیلتر میکند و سانسورهای اینستاگرام به دلیل عدم حاکمیت سایبری و اقدام قاطع ایران برای مجاب کردن این شبکه به پذیرفتن قوانین و مقررات کشورمان، در پی هم تکرار میشود.