مطالعات جدید نشان میدهد الگوهای مغناطیسی در مقیاس اتمی با الهام از تیغهای خارپشت میتواند به طراحی دیسک سخت با ظرفیتی بسیار بیشتر از فناوریهای موجود منجر شود.
به گزارش گرداب، ذخیره اطلاعات حجیم در فضای محدود از مهمترین دغدغههای سازندگان تجهیزات حافظه الکترونیکی است.
محققان دانشگاه ایالتی اوهایو با استفاده از میکروسکوپ مغناطیسی موفق به مشاهده الگوهایی در لایه نازک مواد مغناطیسی غیرمتعارف از جمله ژرمانید منگنز شدهاند. برخلاف مواد مغناطیسی معمولی مانند آهن، خاصیت مغناطیسی این مواد از مارپیچهایی مشابه رشته DNA تبعیت میکند. این مطالعه به آشنایی با الگوهای جدید مغناطیسی منجر شده است که جوجهتیغی یکی از آنهاست. در این الگوها بیتهای (واحد حافظه) مغناطیسی بسیار کوچکتر از بیتهای امروزی هستند.
با استفاده از این ایده محققان میتوانند بیتهای مغناطیسی موجود در هارد دیسک را بسیار کوچکتر از حد معمول بسازند و این راهکار به ذخیره اطلاعات بیشتر در فضای کمتر منجر میشود.
برای درک این الگوها از یک نوع میکروسکوپ به نام میکروسکوپ تونلزنی روبشی استفاده شد که تصاویری از الگوهای مغناطیسی با وضوح اتمی ارائه میدهد. این تصاویر نشان میدهد الگوها در برخی نقاط شبیه به تیغ جوجهتیغی پیچ خورده است.
در ادامه مطالعه آمده است الگوهای جوجه تیغی میتوانند با جریان الکتریکی روی سطح جا به جا شوند یا با میدان مغناطیسی معکوس شوند که به خواندن و نوشتن اطلاعات میانجامد. انرژی مورد نیاز در این روش بسیار کمتر از روشهای متداول است.
نتایج این مطالعه در نشریه Science منتشر شده است.