سناتور لوگار:

"iPhone‌" ايرانيان را به خبرنگاران محلي تبديل كرده است

تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۳۸۹

یك سناتور آمريكايي در مقاله‌ای خواستار توجه بيشتر به ابزارهاي سخن‌پراكني شد و تاكيد كرد: «به رغم مشكلات، درست كردن اين جنبه از ديپلماسي عمومي براي اهداف سياست خارجي ما حائز اهميت است.»

یك سناتور آمريكايي در مقاله‌اي تأكيد كرد كه نرم‌افزار "iPhone‌" كه بارگذاري مستقيم ويدئوها در VOA را امكان‌پذير مي‌سازد، هزاران ايراني را به "ژورناليست‌هاي بومي‌" تبديل كرده است.

به گزارش گرداب به نقل از فارس، "ريچارد ج. لوگار‌" (RICHARD G. LUGAR) سناتور با نفوذ آمريكايي در مقاله خود كه در نشريه آمريكايي "فارين سرويس ژورنال‌" (Foreign Service Journal) منتشر شده به بررسي وضعيت سازمان BBG و برنامه‌هاي آن پرداخته و مي‌نويسد: گزارش تيم من درباره‌ BBG نگراني‌هايي زيادي را برجسته مي‌سازد.

آمريكا بايد برنامه‌هاي رسانه‌هاي خود در خاورميانه را تغيير دهد
سناتور لوگار در آغاز وضعيت تلويزيون "الحريه" را مورد بررسي قرار داده و مي‌نويسد: شبكه خبري 24 ساعته‌ الحريه پرهزينه است و در اين منطقه‌ حساس در خارج از عراق بيننده كمي دارد، بودجه90 ميليون دلاري آن از مجموع هزينه‌هاي راديو آسياي آزاد (37 ميليون دلار)، راديو - تلويزيون مارتي (30 ميليون دلار)، و شبكه تلويزيوني خبري VOA فارسي (17 ميليون دلار) بيشتر است.

وي در ادامه اين مقاله نوشته است: با توجه به محيط رسانه‌اي شلوغ خاورميانه، يا بايد منابع بيشتري را براي بازاريابي و ترويج اختصاص داد، يا برنامه‌ريزي را بايد تغيير داد. اگر اين تلاش‌ها در افزايش سطوح بينندگان ناكام بمانند، سياست‌گذاران بايد تصميم بگيرند كه آيا ادامه كار الحريه ارزش هزينه‌هاي آن‌را دارد يا نه.

لوگار در ادامه بدون اشاره به اينكه چرا دولت‌ها با پخش برنامه‌هاي ايالات متحده مخالفت ‌مي‌كنند، مدعي شد: مشكل ديگر اعمال محدوديت كشورها براي خبرنگاران آمريكايي است، دولت چين از سال 2009 تاكنون تنها دو ويزاي كاري براي گزارشگران صداي آمريكا مستقر در پكن صادر كرده است و بيش از يك سال است كه از گشايش دفتر VOA در شانگهاي ممانعت به عمل مي‌آورد.

اين سناتور آمريكايي در ادامه يادآور شده است:‌ از سال 2007 تاكنون، دولت آمريكا حدود 2900 ويزاي مطبوعاتي براي روزنامه‌نگاران و پرسنل مطبوعاتي چيني صادر كرده است، خبرگزاري "شين‌هوا‌" حدود 75 گزارشگر در آمريكا دارد و تا زمان نوشته شدن اين گزارش در حال آماده شدن براي گشايش يك دفتر بزرگ در ميدان تايمز نيويورك بود.

ساكت كردن صداي آمريكا در  روسيه
به گفته وي روزنامه‌نگاران در روسيه نيز مرتباً ربوده، شكنجه و كشته مي‌شوند، بدون اينكه كسي به مجازات برسد. تعداد ايستگاه‌هاي روسي پخش كننده بخش روسي راديو اروپاي آزاد به شدت كم شده‌اند و از 30 ايستگاه در سال 2001 تنها به 5 ايستگاه در حال حاضر رسيده است.

اين سناتور تأكيد كرده است: دولت روسيه تجديد پروانه ايستگاه‌هاي راديويي محلي در روسيه را به قطع پخش برنامه‌هاي آمريكا مشروط كرده و از اين طريق موفق به ساكت كردن صداي آمريكا شده است، در نتيجه VOA كه در سال 2003 از 85 ايستگاه پخش مي‌شد، در سال 2009 فقط از يك ايستگاه پخش ‌شد، وزارت خارجه بايد اين موضوع را در بالاترين سطوح مطرح كند و بايد تلاش‌هاي فزاينده براي مسدود كردن سايت‌هاي اينترنتي BBG را زير نظر قرار دهد.

كاهش آزادي در كشورها با پخش برنامه‌هاي آمريكا
لوگار پخش برنامه‌هاي ايالات متحده در آسيا را موجب كاهش ميزان آزادي در كشورها دانسته و مي‌نويسد: بنا به گزارش سازمان حقوق بشر غيردولتي "خانه آزادي‌" (Freedom House)‌، شش كشوري كه راديو آسياي آزاد (RFA) در آن‌ها پخش مي‌شود با يك كاهش تدريجي و مستمر آزادي مطبوعات مواجه هستند و يكي از اين كشورها در حال حاضر در بين 195 كشور در جايگاه 132 قرار دارد. RFA، كه در سال 1994 به اميد جاري شدن جو دموكراسي و آزادي پس از جنگ سرد به آسيا تاسيس شد، در ابتدا جنبه موقتي داشت.

لوگار افزوده است: اوايل امسال من به مجلس پيشنهاد كردم كه با توجه به واقعيت ناخوشايند آزادي مطبوعات در آسيا، مجوز دائم به راديو آسياي آزاد بدهد، به دنبال انتشار گزارش كنگره لايحه را تصويب كرد و اوباما آن را در ماه جولاي امضا كرد و آن را از نظر قانوني در سطحي يكسان با راديو اروپاي آزاد و كوبا و خاورميانه قرار داد. اين امر به كشورهاي منطقه و شنوندگان RFA نشان مي‌دهد كه ما اولويت زيادي براي حمايت آزادي رسانه‌ها قائل هستيم.

كاهش مخاطبان راديو آمريكا در منطقه عرب زبان
لوگار در ادامه مقاله خود نوشته است: راديوي عرب زبان BBG موسوم به "ساوا" يك قالب ساعتي مركب از 45 دقيقه موسيقي و 15 دقيقه اخبار دارد، به رغم بدبيني آشكار خيلي‌ها در سال 2002 كه اين راديو راه‌اندازي شد، ساوا در بين جمعيت زير 30 سال اين منطقه كه مهم تلقي مي‌شوند، به سرعت معروف شد. اين در حالي‌است كه هيچ يك از آن‌ها به برنامه‌هاي عربي صداي آمريكا گوش نمي‌دادند، اما با گذشت زمان، با تقليد ايستگاه‌هاي محلي از قالب اين راديو، شنوندگان ساوا تا 25 درصد كاهش يافته است. در اين زمينه ممكن است به يك سرمايه‌گذاري بيشتر براي بازاريابي، يا تغيير قالب نياز داشته باشيم.

وي در ادامه مي‌نويسد: با وجود اينكه هدف راديو آسياي آزاد پوشش دادن يك جمعيت بيش از يك ميليارد نفري است، اما بودجه‌ بازاريابي سالانه آن هرگز از 7 ميليون دلار فراتر نرفته است. شركت شبكه‌هاي سخن‌پراكني خاورميانه، كه بر تلويزيون الحريه و راديو ساوا نظارت مي‌كند، شاهد يك نوسان گسترده در بودجه بازاريابي خود بوده است كه از چندهزار دلار در سال 2005 و 2006 به صد هزار دلار در سال 2007 رسيد. سپس در سال 2008 مجددا به 5000 دلار كاهش و در سال 2009 به بيش از يك ميليون دلار افزايش يافت. چنين ناهماهنگي‌هايي هرگونه تلاش بلندمدت براي به‌دست آوردن سهم بازار را به شدت مختل مي‌كنند و نيازمند رسيدگي هستند.

در ادامه مقاله، نويسنده با متهم ساختن جمهوري اسلامي ايران به عدم رعايت آزادي، ادعا مي‌كند كه حكومت ايران به تلاش خود براي پارازيت انداختن در شبكه خبري فارسي VOA (كه براي جلوگيري از تعطيلي كامل از سيستم‌هاي ماهواره‌اي متعدد استفاده مي‌كند) و راديو فردا (بخش فارسي راديو اروپاي آزاد) ادامه مي‌دهد. در ماه فوريه (بهمن) حكومت ايران هفت روزنامه‌نگار را صرفاً به خاطر انجام مصاحبه شغلي با راديو فردا دستگير كرد. تلاش براي مطمئن شدن از نفوذ برنامه‌هاي ما بايد از اولويت بالايي برخوردار گردد. در اين رابطه، شايان ذكر است كه نرم‌افزار "iPhone" جديد PNN، كه بارگذاري مستقيم ويدئوها در VOA را امكان‌پذير مي‌سازد، هزاران نفر از ايرانيان را به "ژورناليست‌هاي بومي‌" تبديل ساخته است.

اين سناتور جمهوريخواه در ادامه افزوده است: وظيفه صداي آمريكا پخش كردن اخبار در مورد آمريكا، جهان و مناطقي است كه كشورها در آن واقع شده‌اند. از سوي ديگر، وظيفه ايستگاه‌هاي جانشين تمركز بر اخبار داخلي كشورهايي است كه براي آن‌ها برنامه پخش مي‌كنند. با ورود VOA و جانشين‌ها در حيطه‌‌هاي اصلي يكديگر اين مرزها شروع به كمرنگ شدن كرده‌اند.

لوگار همچنين مي‌نويسد: كنگره بايد در قانون Smith-Mundt، كه در 1948 به تصويب رسيد و بعدا مورد اصلاح قرار گرفت، بازنگري كند. اين قانون حكومت آمريكا را از سخن‌پراكني در داخل آمريكا منع مي‌كند (از ترس اينكه حكومت ممكن است ناخواسته بر شهروندان خودش تاثير بگذارد). نظر به اينكه دولت‌هاي روسيه و چين، و همچنين نهادها خارجي ديگر، در حال حاضر به زبان انگليسي در داخل آمريكا برنامه پخش مي‌كنند، اين بازنگري كاملاً ضروري است. حتي ظاهرا القاعده نيز يك مجله آنلاين انگليسي زبان راه‌اندازي كرده است كه در داخل آمريكا قابل دسترسي خواهد بود.

وي يادآور شده است: در همين حال، عرب زبان‌هايي كه به آمريكا مهاجرت مي‌كنند قادر به تماشاي الجزيره هستند، در حالي‌كه به موجب قانون فوق‌الذكر از تماشاي الحريه محروم هستند. اين واقعيت‌ها، در كنار رشد اينترنت كه كاربران اينترنتي داخل آمريكا را قادر به دريافت برنامه‌هاي صوتي و تصويري BBG و دسترسي آسان به وب‌سايت‌هاي BBG مي‌كند، نشان مي‌دهند كه اين قانون هم كهنه است و هم بالقوه مضر.

اين سناتور آمريكايي افزوده است: BBG براي تامين بخشي از بودجه سال مالي 2011 خود، تعطيلي آخرين مركز پخش موج كوتاه خود در داخل آمريكا، واقع در "گرينويل" (كاروليناي شمالي) را پيشنهاد كرده است. كميته با تعطيلي اين مركز 3.2 ميليون دلار پس‌انداز مي‌كند، با اينكه شكي در كاهش مخاطبان موج كوتاه در برخي كشورها وجود ندارد، اما سياست‌گذاران بايد تصميم بگيرند كه آيا تعطيلي تنها مركز باقي‌مانده در خاك آمريكا از نظر راهبردي منطقي است يا نه.

وي تأكيد كرده است: اين نگراني‌ها و نگراني‌هاي ديگر، همگي به نوعي از اين موضوع سرچشمه مي‌گيرند كه سخن‌پراكني دولتي آمريكا امروز در محيطي فعاليت مي‌كند كه در آن تكنولوژي به سرعت در حال تغيير است، رقابت‌ها چند برابر شده‌اند، عرصه‌ سياسي جهان سيال است و بودجه‌ فدرال تحت فشار.

لوگار در پايان مقاله خواستار توجه بيشتر به ابزارهاي سخن‌پراكني شده و تاكيد كرده است: به رغم مشكلات، درست كردن اين جنبه از ديپلماسي عمومي براي اهداف سياست خارجي ما حائز اهميت است. موضوعاتي كه آن‌ها را عنوان كردم و موضوعات ديگري كه مطمئنم مطرح خواهند شد، همگي نيازمند يك BBG كاملا متعهد هستند، من اطمينان دارم كه كميته جديد با جديت، تفكر تازه و تمركز بر روي نتايج، به اين چالش‌ها خواهد پرداخت و اميدوارم كه در آينده، كنگره و قسمت‌هاي ديگر قوه مجريه نيز نقش خود را ايفا كنند تا شاهد باشيم كه BBG اولويتي را كه سزاوارش است، به‌دست ‌آورد.