فناوری فردا؛ هولوگرام چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

فناوری فردا؛ هولوگرام چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۴۰۱

یکی از رایج‌ترین کاربرد‌های هولوگرام، برگزاری ویدئو کنفرانس‌هایی است که هولوگرام افراد به جای خودشان در اتاق کنفرانس نمایان می‌شود و سخنرانی می‌کند.

به گزارش گرداب تمام‌نگاری یا هولوگرافی یک روش تصویربرداری و تولید تصاویر سه بعدی است. به تصویری که از این طریق تولید می‌شود، هولوگرام گفته می‌شود. هولوگرام از نظر ثبت اطلاعات بر روی نوار فیلم به عکاسی شباهت دارد، اما شیوه‌ها و وسایل کار برای ایجاد این تصاویر کاملاً متفاوتند، زیرا در هولوگرام اطلاعات مربوط به هر سه بُعد در تصویر ثبت شده است. در نتیجه، هولوگرام نه تنها تصویری کاملا واقع‌نمایانه تولید می‌کند، بلکه تغییرات آنی در سوژه عکس را به هولوگرام تولیدشده نیز منتقل می‌کند.

یکی از رایج‌ترین کاربرد‌های هولوگرام، برگزاری ویدئو کنفرانس‌هایی است که هولوگرام افراد به جای خودشان در اتاق کنفرانس نمایان می‌شود و سخنرانی می‌کند. یکی از شناخته‌شده‌ترین نمونه‌های استفاده از هولوگرام برای این مزمون، به انتخابات سال ۲۰۱۷ فرانسه برمی‌گردد که در کارزار تبلیغاتی آن، یکی از کاندیدا‌ها یعنی ژان لوک ملانشون (Mélenchon) با استفاده از فناوری هولوگرام، همزمان در ۷ شهر سخنرانی کرد.

 

هولوگرام چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

 

دنیس گابور دانشمند مجارستانی سال ۱۹۴۷ فناوری هولوگرافی را اختراع کرد، تولید اولین هولوگرام تا دهه ۶۰ میلادی و اختراع نوع خاصی از منبع نور لیزر به تعویق افتاد.

فناوری هولوگرام کاربرد‌های بیشماری دارد. ازجمله آن‌ها می‌توان به، به نمایش گذاشتن مدل‌های شبیه‌سازی‌شده پیش از ساخت قطعات و دستگاه‌ها در زمینه مهندسی، تصویربرداری پزشکی، استفاده از تصاویر واقع‌گرایانه و تعاملی برای کاربردی‌تر کردن آموزش، خلق آثار هنری و تبلیغاتی و استفاده از هولوگرام‌های پیچیده با اهداف امنیتی بر روی اسناد حساس همچون اسکناس‌ها برای کاهش امکان جعل اشاره کرد. اما فناوری هولوگرام صرفا به بازسازی تصاویر واقع‌گرایانه محدود نمی‌شود.

از این فناوری برای ذخیره اطلاعات در حجم بالا نیز می‌توان استفاده کرد. درحالی که به نظر می‌رسد دی‌وی‌دی‌ها و بلوری‌ها به انتهای عمر خود نزدیک می‌شوند، فناوری هولوگرام می‌تواند جایگزین مناسبی باشد. شرکت‌های بزرگی ازجمله Maxwell با استفاده از لایه‌های هولوگرافی، موفق به تولید لوح‌های فشرده‌ای شده‌اند که تا ۴ ترابایت ظرفیت ذخیره اطلاعات دارد. مایکروسافت نیز در اواخر سال ۲۰۲۰، از پروژه‌ای رونمایی کرد که هدف آن تولید دستگاه‌هایی برای ذخیره اطلاعات در حجم بالا با استفاده از فناوری هولوگرام برای سرویس ابری خود است.

فناوری هولوگرام هر روز به حوزه‌های مختلفی وارد می‌شود و طیف وسیعی از خدمات و فناوری‌ها را در بر می‌گیرد. برگزاری کنسرت زنده با فناوری هولوگرام از خوانندگانی که از دنیا رفته‌اند، کاربردی بودن این فناوری در صنعت سرگرمی را نیز به اثبات رسانده است تا جایی که در سال ۲۰۱۸، ۴ هنرمند برتر از ۱۰ هنرمند برتر سال درزمینه برگزاری کنسرت، هنرمندان از دنیا رفته بودند. درواقع این فناوری نه تنها می‌تواند جنبه‌های کاربردی در زمینه‌های مهندسی و امنیتی داشته باشد، می‌تواند در صنایع مختلف سرگرمی نیز به کار گرفته شود.

 

هولوگرام چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

 

ساخت بازی‌های واقعیت افزوده با استفاده از فناوری هولوگرام، نسل بعدی بازی‌های ویدئویی را رقم خواهد زد. تجاری سازی این بازی‌ها با توسعه نمایشگر‌های هولوگرامی محقق خواهد شد، نمایشگر‌هایی که برای نمایش تصویر دیگر نیازی به صفحه شیشه‌ای یا تجهیزات بیرونی ندارند.

کاربرد‌های امنیتی و سرگرمی هولوگرام، این فناوری را در جایگاه ویژه‌ای قرار می‌دهد. توسعه بازی‌ها و نمایشگر‌ها هولوگرامی به طور قطع جذابیت بالایی برای علاقمندان خواهد داشت، فناوری که شرکت‌های محدودی توانایی تجاری‌سازی آن را دارند. در بعد امنیتی نیز، سال ۹۷ بود که پلیس از کشف باند کلاهبرداری خبر داد که هولوگرام اسناد هویتی و حساس را نیز جعل می‌کردند.

در صورت استفاده از هولوگرام‌های پیشرفته، امکان جعل آن‌ها تقریباً غیرممکن خواهد شد که امنیت بالایی را برای اسناد و کالا‌ها تامین می‌کند.