توسعه فناوری بومی برای ساخت قطعات فولادی با نانو

توسعه فناوری بومی برای ساخت قطعات فولادی با نانو
تاریخ انتشار : ۰۶ مهر ۱۴۰۱

یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان با توسعه فناوری ریخته‌گری تحت فشار راهکاری را برای تولید فولاد‌های نانوساختار و فلزات شیشه‌ای ارائه کرد.

به گزارش گرداب، ریخته‌گری تحت فشار از جمله روش‌هایی است که برای تولید فولاد‌های نانوساختار و فلزات شیشه‌ای به کار می‌رود و با توجه به قابلیت کنترل سرعت انجماد در این روش، امکان تولید مواد با ساختار‌های نانو و یا آمورف امکان‌پذیر می‌شود.

این فناوری در تولید فولاد‌های نانوساختار، مقاطع نازک و توده فلزات شیشه‌ای کاربرد دارد و بر این اساس یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان با حمایت ستاد توسعه فناوری نانو به تولید این محصولات مشغول است.

ریخته‌گری تحت فشار نوعی ریخته‌گری است که مواد مذاب تحت فشار به داخل قالب تزریق می‌شود. در این سیستم بر خلاف روش‌های دیگر ریخته‌گری که مذاب تحت نیروی وزن خود به داخل قالب می‌رود، مواد مذاب با فشار به داخل قالب تزریق شده و تحت فشار منجمد می‌شود.

در نتیجه می‌توان برای تولید قطعات با استحکام بالا از این روش استفاده کرد. ریخته‌گری تحت فشار بر اساس نیروی فشار اعمال شده به دو دسته ریخته‌گری تحت فشار بالا و ریخته‌گری تحت فشار کم تقسیم می‌شود.

به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی معاونت علمی ریاست‌جمهوری، یکی از مزایای این روش، تولید قطعات بسیار نازک با استحکام بسیار زیاد است که ساخت آن توسط روش‌های دیگر ریخته‌گری تقریبا غیرممکن است. قابلیت کنترل نرخ سرمایش می‌تواند ساختار نهایی ایجاد شده در قطعه و به تبع آن خواص مکانیکی را دستخوش تغییر کند. معمولا در این نوع ریخته‌گری برای دستیابی به یک قطعه بدون عیب و در عین حال دارای خواص متالورژیکی و مکانیکی بالا، از فشار بسیار بالا برای پر کردن قالب و سرعت انجماد بسیار بالا استفاده می‌شود.

این روش برای تولید قطعات با استحکام بالا، خنک‌کاری قالب و تسریع فرآیند انجماد مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از مزایای این روش، تولید قطعات بسیار نازک با استحکام بسیار بالا است. قابلیت کنترل نرخ سرمایش می‌تواند ساختار نهایی ایجاد شده در قطعه و به تبع آن خواص مکانیکی را دستخوش تغییر کند