دهقانی: دانش‌بنیان‌ها بهترین گزینه برای برقراری ارتباط میان صنعت و دانشگاه هستند

دهقانی: دانش‌بنیان‌ها بهترین گزینه برای برقراری ارتباط میان صنعت و دانشگاه هستند
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۱

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری اظهار کرد: دانش‌بنیان‌ها بهترین گزینه برقراری ارتباط درست میان صنعت و دانشگاه هستند.

به گزارش گرداب، آیین نکوداشت سالروز تأسیس معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم با حضور دهقانی فیروزآبادی گشایش یافت. این مراسم با حضور روح‌الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری، محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، سورنا ستاری عضو شورای راهبردی روابط خارجی و علیرضا منادی سفیران، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی در این مراسم با تأکید بر ضرورت شکل‌گیری دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم گفت: برای نسل اول دانشگاه‌های کشور وظیفه آموزش علمی و تربیت نیروی انسانی دیوان‌سالار تعریف شده بود تا نیروی کار برای صنایع و دستگاه‌های دولتی تأمین شود. این کار به خوبی انجام شد.

وی افزود: نسل دوم دانشگاه‌های کشور با عنوان دانشگاه‌های پژوهش محور نیز سال‌ها به تربیت نیروی انسانی همت کرد که در این دانشگاه‌ها نیروی انسانی در کنار تحصیلات دانشگاهی توان پژوهش و نوآفرینی نیز کسب می‌کرد. سال‌ها دستگاه‌های دولتی، چون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دفاع، جهاد کشاورزی و ... از این نیروی انسانی متخصص بهره‌مند شدند.

دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: امروز نیاز است تا نسل سوم دانشگاه‌های کارآفرین شکل گیرد تا در کنار ارائه آموزش‌های تخصصی به دانشجویان، آن‌ها را به سمت کارآفرین شدن و داشتن کسب و کار‌های خود هدایت کند.

توانمندی دانشجویان برای ایجاد کسب و کار‌های خود

وی با اشاره به اینکه در نسل‌های پیشین دانشگاه‌ها، نیروی انسانی برای استخدام و رفع نیاز دیگر صنایع و دستگاه‌ها تربیت می‌شدند، گفت: در نسل جدید دانشگاه‌ها باید دانشجویان برای ایجاد کسب و کار‌های خود توانمند شوند و پس از فارغ‌التحصیلی کار و اشتغال خود را داشته باشند.

به گفته معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری نسل چهارم دانشگاه‌های کشور باید به دنبال تأثیرگذاری اجتماعی در کشور باشند و دانشجویان و اساتید آن به جامعه احساس نیاز به علم و دانش و فناوری القا کنند.

وی تحقق این نسل از دانشگاه‌ها را نیازمند تغییر و ارتقای نظام درسی و آموزشی، نظام کارآموزی و نحوه و شاخص‌های جذب هیأت علمی دانست و بیان کرد: حرکت به این سمت کار آسانی نیست، اما با همتی که در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همکاری نهاد‌های مؤثر در این حوزه شاهد هستیم، تحقق این هدف شدنی و میسر است و در آینده فارغ التحصیلان توانمند و کارآفرین به جامعه تزریق خواهد شد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با تحلیل زنجیره ارزش تبدیل‌ایده به ارزش افزوده گفت: نخستین ساحت این زنجیره‌اندیشه است که در این عرصه با آموزش درست، اندیشمندان را تربیت می‌کنیم. در ساحت‌اندیشه‌اندیشکده‌ها مسوولیت تولید محصولی به نام حکمت و‌اندیشه را به عهده دارند.

وی ارائه آموزش را در ساحت علمی میسر دانست و افزود: در این عرصه؛ پژوهش انجام و تئوری و مقاله استخراج می‌شود. بستر اصلی آموزش و انجام مقالات علمی نیز دانشگاه‌های کشور هستند.

دهقانی فیروزآبادی فناوری را ساحت بعدی این زنجیره عنوان کرد و افزود: وقتی علم پخته می‌شود مقاله و تئوری تولید خواهد شد. با ترکیب این دو عرصه؛ فناوری شکل می‌گیرد. آموزش در حوزه فناوری به تربیت تکنسین‌ها و متخصصان صنعتی منجر خواهد شد. بستر پژوهش فناورانه هم مراکز تحقیقات فناوری هستند و شرکت‌های دانش بنیان در این مسیر وظیفه تبدیل دانش به فناوری را به عهده دارند.

نوآوری نسل کارآفرین را تربیت می‌کند

وی ادامه داد: نوآوری حلقه بعدی این زنجیره است که از دل آن نسل کارآفرین تربیت می‌شود. در دل این ساحت، پژوهش‌ها به نوآوری بدل می‌شود و محصول به ثمر می‌نشیند. این زنجیره در نهایت به عرصه تولید متصل می‌شود. در این حلقه پژوهش‌ها به ارتقای بهره‌وری در تولید محصولات منتج خواهد شد و بستر اجرایی آن را هم کارخانجات تشکیل می‌دهند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان حلقه آخر را عرضه و بازار معرفی کرد و افزود: در این ساحت، تجار و صنایع نقش اصلی را بازی می‌کنند که به کمک‌ایده‌ها می‌توانند به تولید محصولات جدید و نوآورانه برسند. اگر این زنحیره به شکل درست و کامل تکمیل شود می‌توانیم به تبدیل صحیح‌ایده به محصول‌امید داشته باشیم.

دهقانی فیروزآبادی شکل‌گیری دانشگاه‌های حکمت بنیان را ضروری دانست و گفت: برای تحقق این هدف باید دانشگاه‌ها به صنایع متصل شوند، اما اتصال آن‌ها به یکدیگر به شکل مستقیم و بدون واسطه ابتر می‌ماند و مشکلات و چالش‌های فراوانی ایجاد خواهد کرد، زیرا زبان و جنس صنعت و دانشگاه با یکدیگر بسیار متفاوت است.

وی ادامه داد: در این میان نیاز است تا واسطی، آشنا به زبان با هر دو بازیگر به میدان بیاید که فکر می‌کنم شرکت‌های دانش بنیان بهترین گزینه برای این کار هستند. چون هم زبان صنعت را بلدند و هم زبان دانشگاهیان را.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان استفاده از ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان را در این مسیر الزامی دانست و بیان کرد: سال‌ها است به دنبال برقراری ارتباط میان دانشگاه و صنعت هستیم، اما این امر محقق نمی‌شود مگر با کمک شرکت‌های دانش بنیان و فناور.

معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که با هدف ظرفیت‌سازی، تسهیل‌گری و بهبود ساختار‌های زیست بوم فناوری و نوآوری با محوریت دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری ایجاد شده است؛ توسعه، تکمیل و تقویت زیست بوم فناوری و نوآوری و آموزش و ترویج کارآفرینی، تقویت فرهنگ دانش بنیانی و شبکه‌سازی داخلی و تقویت دیپلماسی علمی، فناوری و نوآوری را در کشور دنبال می‌کند.

در این مراسم از پارک‌های منتخب استانی، منتخبان در پیشبرد برنامه‌های معاونت فناوری و نوآوری و افراد تأثیرگذار و مجرب در حوزه فناوری و نوآوری تقدیر و از کتاب‌های تهیه شده در این معاونت رونمایی شد؛ همچنین این مراسم با رونمایی از محصولات واحد‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های فناوری و مراکز رشد همراه بود.