Gerdab.IR | گرداب

ابررایانهٔ ملی تا پایان سال

پردازش ۱۰۰ هزار میلیارد عملیات در ثانیه محقق می‌شود

تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۳۸۹

آنچه که در ابررایانه Tianhe-۱A جالب است، ترکیب شدن پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی برای ایجاد قوی‌ترین ابررایانه جهان است.

قرار است ایران با تولید ابررایانه ملی به جمع کشورهای دارای بر‌ترین ابررایانه‌های جهان بپیوندد، ابررایانه‌ای که قابلیت پردازش ۱۰۰ هزار میلیارد عملیات در ثانیه را دارد.

به گزارش گرداب، ابررایانه به پژوهشگران و فن‌آوران امکان می‌دهد که محاسبات علمی خود را با سرعتی ‌هزار برابر سرعت عادی انجام دهند.

معاون علمی و ‌فن‌آوری رئیس جمهور از پیشرفت ۸۵ درصدی طرح کلان ملی ابررایانش ملی و بهره‌برداری آن تا پایان سال خبر داده و گفته است ابررایانه ملی یکی از طرح‌های کلان ملی فن‌آوری با ۱۲ خوشه محاسباتی است که در ۱۲ دانشگاه کشور به یکدیگر وصل می‌شود.

دکتر نسرین سلطان‌خواه با بیان اینکه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات می‌تواند بسیاری از مشکلات سازمان ثبت احوال را حل کند، خاطرنشان کرده بود: «در طرح تحول اقتصادی ۶۷ میلیون رکورد اطلاعات از سوی سازمان ثبت شد که برای ثبت این اطلاعات به سیستم رایانه‌ایی پرظرفیت با قابلیت پردازش بالا نیاز است که این سازمان دارای سیستم رایانه‌یی با ظرفیت ۲۷ ترابایت است.»

برای اجرای طرح کارت هوشمند ملی و عملیاتی کردن آن پس از انجام موفقیت‌آمیز کارت ملی هم نیازمند فن‌آوری پیشرفته در بحث اطلاعات و ارتباطات هستیم.

به گفته معاون رئیس جمهور طرح ابررایانش ملی، شتابگر ملی، شبکه ملی فرهنگی را از جمله ۱۱ طرح کلان ملی فن‌آوری در حال اجرای کشور است.

چندی پیش ابررایانه جدید Tianhe-۱A در چین طراحی شد که از هفت هزار و ۱۶۸ پردازنده گرافیکی Tesla M۲۰۵۰ ان ویدیا و ۱۴ هزار و ۳۳۶ پردازنده مرکزی (CPU) زنون اینتل استفاده می‌کند و قدرت محاسبه ۲. ۵ پتافلاپس در ثانیه دارد.

این ابررایانه جایگاه برتری را از جگوار XT۵ aka شرکت Cray آمریکا که در لابراتوار ملی اوک ریج در تنسی قرار دارد، سلب می‌کند. که قدرت محاسبه آن با استفاده از ۳۷ هزار و ۳۷۶ پردازنده AMD ساخته شده، ۱. ۷۵ پتلافلاپس است.

اما آنچه که در ابررایانه Tianhe-۱A جالب است، ترکیب شدن پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی برای ایجاد قوی‌ترین ابررایانه جهان است. در حقیقت ان ویدیا مدعی است اگر پردازنده‌های گرافیکی مورد استفاده قرار نمی‌گرفتند در آن صورت به ۵۰ هزار پردازنده مرکزی و دو برابر فضا برای ساخت ابررایانه‌ایی با این قدرت نیاز بود.

در خبری دیگر نیز عنوان شده که دانشمندان بلاروسی موفق شدند ابررایانه‌یی را طراحی کنند که می‌تواند پنج تریلیون عملیات را در هر ثانیه انجام دهد، این ابر رایانه جدید قادر است در حالت‌های مختلف فعالیت‌های محاسباتی را انجام داده و در پردازش اطلاعات از داده‌های گرافیکی نیز بهره بگیرد.
 
منبع: ایسنا