ستاد هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت از طرحهای توسعه فناوریهای نوظهور و تحول آفرین اولویت دار را از برنامههای خود اعلام کرد.
به گزارش گرداب، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، امروزه هوش مصنوعی یکی از علوم و فناوریهایی است که از ویژگی مفید بودن برخوردار بوده و به دلیل اثرگذاری بالای آن در شئون مختلف فردی و اجتماعی از سوی دولت ها، بخش خصوصی و حتی مردم عادی به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
با توجه به اهمیت فراوان موضوع، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اقدام به راه اندازی ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک کرده است.
رصد و شناسایی ظرفیتها و چالشهای توسعه فناوری در داخل کشور و جایگاه آن در آینده در تعامل با بازیگران مختلف این حوزه، بهره گیری از نتایج مطالعات آینده نگری فناوری با هدف تعیین اولویتهای کاری ستاد و مشارکت فعال در تدوین نقشه راه توسعه فناوری با هدف ارتقای همه ابعاد کارکردی نظام نوآوری و فناوری از اهم ماموریتهای محول شده به ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک است.
همچنین توسعه فناوریهای نوظهور و تحول آفرین اولویت دار به منظور پاسخ به نیازمندیهای آینده کشور، سرعت بخشیدن به حمایت هدفمند از توسعه زیرساختهای تحقیق و توسعه فناوریهای اولویت دار، برگزاری رویدادها و اجرای فعالیتهای ترویجی مؤثر با هدف شبکه سازی میان بازیگران مختلف این حوزه و ایجاد مشروعیت در نهادهای سیاست گذار، از دیگر ماموریتهای این ستاد است.
از دیگر ماموریت محول شده به ستاد هوش مصنوعی، در دستور کار قراردادن بازارسازی برای محصولات و دستاوردهای فناورانه اولویت دار باتوجه به ضرورتها در مراحل مختلف توسعه و مشارکت حداکثری در اجرای برنامههای ملی و چند حوزهای با همکاری سایر ستادهای توسعه فناوری، است.
سه فاکتور دانش و مهارت، زیرساخت داده و زیرساخت محاسباتی اضلاع تشکیل دهنده توسعه فناوری هوش مصنوعی هستند. رشد سریع در این حوزه با ظهور کارتهای گرافیکی قدرتمند برای پردازش سریع اطلاعات و جمع شدن حجم زیاد داده و کشف توانایی ابزار یادگیری عمیق در حل مسائل هوش مصنوعی در سال ۲۰۱۲ آغاز شد. با موفقیتهای چشمگیر به دست آمده در جامعه تحقیقاتی، شرکتهای بزرگ متوجه پتانسیل بالای هوش مصنوعی شدند که باعث رشد و توسعه این فناوری با نرخ بالایی شده است.
خوشبختانه در کشور ما نیز دانشگاهها به خوبی متوجه اهمیت این فناوری شده و از ابتدای امر به این عرصه ورود کرده اند به طوری که طبق پژوهشهای انجام شده سهم ایران از نظر پژوهش و ایجاد علوم هوش مصنوعی و رباتیک در وضعیت بسیار خوبی است. ضلع دانش و مهارت فناوری هوش مصنوعی در ایران از وضعیت قابل قبولی برخوردار است. در همین حال باید دولت وظیفه سرمایه گذاریهای مناسب در اضلاع زیرساخت داده و زیرساخت محاسباتی و بخش خصوصی هم وظیفه توسعه و به کارگیری چابک این فناوریها را به خوبی انجام دهند. اگر این موضوع محقق شود، این هدف که کشور از نظر توسعه فناوری پیشرفته از کشورهای پیشرفته و رقیب تمدنی عقب نیفتاده و طبق فرموده مقام معظم رهبری ایران جزو ۱۰ کشور برتر صاحب این فناوری قرار بگیرد، هدفی قابل تحقق خواهد بود.
گفتنی است در افق ۱۴۱۲ کشور ایران دارای فناوری هوش مصنوعی تثبیت شده، پیشرفته و نوآور و در حال گسترش خواهد بود که به طور پایدار از این فناوری به عنوان یک ابزار مؤثر در حکمرانی و موضوعات کلان اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور بهره میگیرد؛ به گونهای که منجر به افزایش امنیت ملی، افزایش بهره وری در سطوح مختلف، ایجاد ثروت ملی و ارتقای رفاه عمومی شود.
برای سال اول فعالیت ستاد محورهای اولویت دار برنامههای حمایتی تعیین شده که راه اندازی زیست بوم داده و زیرساختهای موردنیاز آن، توسعه زیرساخت محاسباتی و سکوهای ابری، اجرای مطالعات شناسایی و ارزیابی زیست بوم هوش مصنوعی و زیست بوم داده کشور و تدوین اسناد استانداردها و ملزومات زیست بوم از جمله آنهاست.
همچنین توسعه ظرفیتهای نیروی انسانی زیست بوم، توسعه فناوریهای اثرگذار، پیشرفته و نوظهور و حمایت از تجاری سازی و افزایش مقیاس فناوریها و محصولات هوش مصنوعی در زمینههای اولویت دار و اثرگذار از دیگر برنامههای حمایتی تدوین شده است.
اولویتهای حمایتی ستاد هوش مصنوعی، دامنه گستردهای را در بر میگیرد. حمایت از طرحهای توسعه فناوریهای نوظهور و تحول آفرین اولویت دار، حمایت از طرحهای توسعه فناوری در قالب طرحهای همکاری میان دانشگاه ها، شرکتهای دانش بنیان و صنعتی، حمایت از پروژههای تحقیق و توسعه صنایع و شرکتهای بزرگ با استفاده از ظرفیت اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه در راستای رفع گلوگاههای فناورانه شرکتهای صنعتی و تقویت زنجیرههای ارزش صنعتی، حمایت از پروژههای تحقیق و توسعه در هستههای نوپا و استارتاپها در راستای توسعه زیست بوم فناوریهای اولویت دار از جمله این حمایت هاست.
همچنین توسعه و ارتقای هدفمند زیرساختهای تخصصی فناوریهای اولویت دار (زیرساخت تحقیق و توسعه، تجهیزات تست و آزمون، تولید نمونه اولیه، آزمایشگاههای مرجع و استانداردسازی و...) با همکاری شبکه آزمایشگاهی راهبردی ملی، طرحهای تجاری سازی فناوری متناسب با نیازهای جامعه و اقتصاد، برگزاری دورههای آموزشی و بوت کمپهای تخصصی؛ برگزاری و شرکت در دورههای شتابدهی، رویدادها، چالشها و مسابقههای نوآوری تخصصی در حوزههای فناورانه از دیگر حمایتهای این ستاد برشمرده شده است.
در عین حال حمایت از طرحهای تجاری سازی فناوری متناسب با نیازهای جامعه و اقتصاد و حمایت از برگزاری دورههای آموزشی و بوت کمپهای تخصصی، برگزاری و شرکت در دورههای شتابدهی، رویدادها، چالشها و مسابقههای نوآوری تخصصی در حوزههای فناورانه از دیگر اقدامات ستاد هوش مصنوعی است.
فراخوان شناسایی و حمایت از شرکتهای ارائه دهنده خدمات زیرساختی، نشست شورای نخبگان ستاد و اجرای اولین برنامه انتقال تجارب ماندگار (تدکس) از رویدادهای آتی ستاد خواهد بود.
کانالهای ارتباطی ستاد هوش مصنوعی پست الکترونیکی به نشانی info@ai.isti.ir و شماره تماس ۸۸۰۶۴۹۴۷، ۰۲۱ است.