Gerdab.IR | گرداب

توسعه ماهواره‌بر «سریر» برای فتح مدار ۳۶ هزار کیلومتری

توسعه ماهواره‌بر «سریر» برای فتح مدار ۳۶ هزار کیلومتری
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۴۰۲

سخنگوی فضایی وزارت دفاع از توسعه ماهواره‌بر سریر برای فتح مدار ۳۶ برابری و حمل وزن ۶ برابری سیمرغ خبر داد.

به گزارش گرداب، صبح هشتمین روز از بهمن‌ماه، دو نانوماهواره «هاتف» و «کیهان» سوار بر ماهواره‌بر سیمرغ عازم مدار بیضوی با حضیض ۴۵۰ کیلومتر و اوج ۱۱۰۰ کیلومتر از سطح زمین شدند. سید احمد حسینی مونس، سخنگوی فضایی وزارت دفاع با حضور در گفت‌وگوی ویژه خبری از روند توسعه ماهواره‌بر‌های وزارت دفاع گفت و از توسعه نسل جدید ماهواره‌بر «سریر» برای فتح مدار ۳۶ هزار کیلومتری خبر داد.

حسینی در این گفتگو تشریح کرد: برنامه فضایی کشور با هدایت شورای کلان فضای مجازی در حال پیگیری است که در آن وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح وظیفه توسعه ماهواره‌بر‌های سنگین را بر عهده دارد. وزارت دفاع در حال توسعه کلاس‌های مختلف از ماهواره‌بر نیز هست که در این زمینه ماهواره‌بر سوخت مایع «سفیر» پیش‌تر توانسته است ۴ پرتاب موفق داشته باشد. در ادامه ماهواره‌بر «سیمرغ» توسعه داده شد و به موازات آن نیز ماواره‌بر ترکیبی «ذوالجناح» که دو مرحله سوخت جامد و یک مرحله سوخت مایع دارد، در حال طی کردن تست‌های تحقیقاتی و تکامل است.

وی در خصوص مأموریت‌های سیمرغ اظهار داشت: سیمرغ تاکنون چند پرتاب تحقیقاتی داشته است و از حدود ۲ سال گذشته با توجه به روند فناوری فضایی دنیا که به سمت ارسال چندگانه و ماهواره‌بر‌های سنگین‌تر حرکت می‌کند، سیمرغ نیز اولین قدم برنامه فضایی ایران در این امر را با پرتاب سه ماهواره به صورت هم‌زمان برداشت. در این پرتاب یک ماهواره اصلی از مجموعه پژوهشگاه فضایی وزارت ارتباطات و ۲ نانوماهواره از مجموعه صاایران وزارت دفاع به فضا پرتاب شد. اهواره‌بر سیمرغ در ۲ سال اخیر ارتقاء یافته است و به ویژه در حوزه پیشرانش بهینه‌تر شده است.

سخنگوی وزارت دفاع تأکید کرد: مسیر تکامل این ماهواره‌بر تعریف شده است و در آینده توان آن را خواهد داشت که علاوه بر پرتاب چندگانه، ماهواره‌های تا ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار لئو قرار دهد. ماهواره‌بر سیمرغ در حال حاضر به صورت دومرحله‌ای است. در آینده خانواده جدید ماهواره‌بر «سریر» را خواهیم داشت که سه‌مرحله‌ای است و قابلیت قرار دادن وزن حدود ۱.۵ تن محموله را در مدار لئو خواهد داشت و گامی خواهد بود تا در آینده بتوانیم تا اوج ۳۶ هزار کیلومتری حرکت کنیم.


گفتنی است، ماهواره‌بر سیمرغ در ۶ آزمایش قبلی خود تنها در یک پرتاب موفق بود و این هفتمین آزمایش سیمرغ محسوب می‌شود که با پرتاب موفق سه ماهواره، یک رکورد تازه در صنعت فضایی کشور را رقم زد. این برای نخستین بار است که متخصصان فضایی با ماهواره‌بر بومی سه ماهواره داخلی را همزمان در مدار قرار می‌دهند. همچنین به گفته حسینی، برنامه بعدی ماهواره‌بر سیمرغ، ارسال ۴ ماهواره است که مجموعا از ۶ ماهواره کوچک‌تر تشکیل شده است.