نظر جین شارپ درباره حوادث پس از انتخابات ایران

تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۸۹

جین شارپ اصطلاح جنگ نرم را رد می کند: «این جنگ نرم نیست. جنگی سخت و دشوار است که شجاعت و جسارت زیادی لازم دارد و می تواند به مبارزه ای بسیار قدرتمند تبدیل شود‌.»

جین شارپ درباره حوادث و اغتشاشات پس از انتخابات ایران می گوید: «مخالفان حکومت ایران یکی دو تا راهپیمایی برنامه ریزی می کنند و فکر می کنند سقف حکومت به شکلی معجزه آمیز فرو می ریزد؛ اینگونه موفق نخواهند شد.»


به گزارش گرداب، جین شارپ از نظریه پردازان مبارزات بدون خشونت است و جزوه هایش راهنمای عملی مخالفان سیاسی در کشورهای مختلف. "از دیکتاتوری تا دموکراسی"، مشهور ترین کتابچه او در کمتر از 100 صفحه، خلاصه ایده هایش را به زبان ساده توضیح می دهد . 198 روش برای مبارزه مدنی و شکست دادن حکومت ها که از برمه تا صربستان، از تایلند تا ونزوئلا، به دهها زبان ترجمه شده و راهنمای مخالفان دولتی بوده که می خواستند سرنوشت خود را بدون برداشتن اسلحه به دست بگیرند.

جین شارپ همچنین باورش نمی شد که موج سبز برای اقدام براندازانه به تئوری های او اقبال نشان دهد و از این امر خودش نیز متعجب بود. یک ویدئوی تبلیغاتی او را مامور سی آی ای سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا معرفی کرده و روزنامه کیهان در مقالات متعدد او را مغز متفکر انقلاب های مخملی و از جمله مخالفت های مردمی در ایران خوانده است.

وقتی خبرنگار بی بی سی از جزئیات جنبش سبز و مخالفان حکومت در ایران و راه های پیش رویشان می پرسد، وی برای آنکه رابطه آمریکا را با موج سبز پنهان کند و از فاجعه آمریکایی بودن موج سبز جلوگیری کند می گوید: «برای اینکه جواب درستی به این پرسش بدهم یا باید از ایران خیلی بیشتر از این بدانم و یا اینکه دهانم را ببندم وگرنه حاصل کار به جای اینکه مثمر ثمر باشد، فاجعه بار خواهد بود.»

وی درباره جنبش سبز ایران تاکید می کند که برای قضاوت درباره شکست یا پیروزی این حرکت هنوز زود است و ادامه می‌دهد: «در ایران به نظر می رسید که مخالفان خیلی چیزها را بلد بودند اما نشانه ای از اینکه مبارزه بدون خشونت را عمیقا فهمیده باشند به چشم نمی خورد. دولت ایران گفته مخالفان برنامه ریزی زیادی داشتند، اما شاید باز هم به اندازه کافی نبوده. باید فکر کرد که شرایط دو سال دیگر چه خواهد بود.»

این جنگ نرم نیست؛ جنگی سخت و دشوار است
خبرنگار بی‌بی‌سی به او می گوید با حجم اطلاعاتی که او به زبانهای مختلف روی وب سایتش در دسترس مخالفان گذاشته، چندان هم بی‌راه نیست که دولت هایی مثل جمهوری اسلامی ایران و یا ونزوئلا او را متهم به راه اندازی جنگ نرم می کنند. اما او اصطلاح جنگ نرم را رد می کند: «این جنگ نرم نیست. جنگی سخت و دشوار است که شجاعت و جسارت زیادی لازم دارد و می تواند به مبارزه ای بسیار قدرتمند تبدیل شود‌. نباید از این موضوع تعجب کرد چون به نوعی به رسمیت شناختن قدرت مبارزه بدون خشونت است. من از اینکه نوشته هایم از نظر عده ای مفید بوده افتخار می کنم.»

او می افزاید: «در ایران هم اگر مبارزات بدون خشونت را عمیقا مطالعه و حکومتشان را با دقت بررسی نکرده اند که بفهمند چرا اینگونه عمل می کند و اگر نمی دانند که چطور باید تفکر و عملی استراتژیک داشته باشند، نتیجه این می شود که اغلب برای یکی دو تا راهپیمایی برنامه ریزی می کنند و فکر می کنند سقف حکومت به شکلی معجزه آمیز فرو می ریزد؛ اینگونه موفق نخواهند شد. ما دانش استراتژیک لازم را در جزوه ای به نام رها کردن خویشتن گنجانده ایم که راهنمایی است جهت برنامه ریزی استراتژیک برای به زیر کشیدن دیکتاتوری ها.»

جین شارپ 9 ماه به دلیل اعتراض به جنگ کره به زندان رفته و روزی که ارتش چین با تانک ها و خودروهای زرهی وارد میدان "تیان آن من" شده و با معترضان درگیر شد، در میان مخالفان حاضر بود. او به طور قاچاق وارد برمه شد تا شیوه های مبارزه بدون خشونت را به مخالفان حکومت نظامی این کشور بیاموزد. همین سفر بود که به انتشار کتاب از دیکتاتوری به دموکراسی با هدف توزیع میان ناراضیان برمه ای انجامید.

منبع: مشرق