فنآوري اطلاعات درك ما را از جهان تغيير داده است و مفهوم تازهاي بخشيده است؛ امروز ديگر اقتدار با دانستن تعريف ميشود و فردي كه به اطلاعات سريعتر دسترسي داشته باشد قدرتمند و ثروتمندتر است بنابراين بايد فرهنگ استفاده از ابزارهاي جديد را در جامعه نهادينه كرد. اما به عقيده كارشناسان فرهنگسازي پيش از ورود هر تكنولوژي، حلقهي مفقودهاي در جامعهي ماست چراكه لزوم فرهنگسازي، پيش از ورود هر تكنولوژي به داخل كشور از جمله موارد كليدي است كه بعضا مورد بيمهري قرار گرفته است.
به گزارش ايسنا، جذب و بومي كردن تكنولوژيهاي نوين در جامعه، همچنين سازماندهي نيرو و شكوفايي استعدادهاي جوان در كشور از ملزوماتي است كه فقط با فرهنگسازي قابل دسترسي ميشود، در حاليكه هنوز نتوانستيم به عنوان توليدكننده كاملا وارد صنعت روز دنيا شويم و بعضا مصرفكننده محصولات توليدي توسط سايرين هستيم.
فرهنگسازي براي ورود تكنولوژيهاي جديد به عقيده كارشناسان جريان عظيمي است، در اين ميان در مباحثي چون فيلترينگ سادهترين و ارزانترين روش برخورد فرهنگي است، در صورتي كه نقد و تحليل افكار، راه حل مناسبتري است كه به سرمايهگذاري نياز دارد.
نبود جهتدهي افراد به سمت استفاده از اطلاعات مثبت از عواملي است كه به روي آوردن به اطلاعات منفي و زائد برروي اينترنت منجر ميشود، اما قرار گرفتن جوانان در مسير درست، استفاده از تكنولوژيهاي نوين، به هدايت و سرمايهگذاري نياز دارد و با ايجاد برنامه هدايت شده افرادي كه آرام آرام به سمت استفاده از امكانات تكنولوژيهاي نو ميروند، فرصت استفادههاي نادرست از جمله چتهاي بيهوده كه افزايش ترافيكهاي اينترنتي را به دنبال داشته، نخواهند داشت.
بنابراين اولين قدم در امر فرهنگسازي براي ورود تكنولوژيهاي نوين اطلاع و اعتقاد مسوولان است و اين سوال وجود دارد كه مسوولان چقدر باور دارند كه فنآوريهاي نو، مانند نان شب واجب است و در جهان حرف اول را ميزند؟
به نظر ميرسد فنآوريهايي چون اينترنت بدون در نظر گرفتن كاركرد اصلي و منافعي كه براي رونق اقتصادي كشور و كاهش مراجعات زائد به سازمانها يا اطلاعرساني صحيح به همراه دارد، به طور ناقص وارد كشور شده است. اما فرهنگسازي در خانوادهها بايد به نحوي باشد كه افراد، حقيقت را به درستي بپذيرند، چرا كه در صورت نداشتن محدوديت در اينترنت، با تايپ هر كلمهاي، موتورهاي جستوجو، دنيايي از اطلاعات را در اختيار كاربران قرار ميدهند و نكته در همين جاست كه فرهنگ سازي بايد آنقدر قوي باشد كه خود افراد در اين جستوجوها به درستي عمل كنند.
شايد مشكل ما اين است كه از زمان ورود اينترنت و ماهواره به كشور مراجع مربوطه بعضا هنوز سرگرم بحثهايي درباره ضرورت يا نداشتن ضرورت، تدوين قانون، جهت دادن يا ندادن آن هستند، لذا مساله فرهنگسازي به عقيده تحليلگران به يك معضل تبديل شده است و بازسازي اين فرهنگ و جهتدهي مناسب به آن مشكلتر شده است.
به عنوان نمونه مبارزه با سايتها و شبكههاي ماهوارهاي مخرب جنبههاي مختلف دارد؛ ابتدائيترين آن فيلترگذاري است، ولي اساسيترين راه، فرهنگسازي در جامعه است. ما به فرهنگسازي نياز داريم، چراكه فرهنگسازي يك اصل مهم است، اما اگر بخواهيم به صرف نياز به فرهنگسازي صورت مساله را پاك كنيم با مشكل مواجه خواهيم شد.
همگان قبول دارند كه تكنولوژي را بايد با تكنولوژي ايمن كرد، مقولهاي مانند اينترنت هم هرچند چندين سال از ورود آن به كشور ميگذرد اما تكنولوژي جديدي محسوب ميشود و امنيت آن هم تكنولوژي جديدي را ميخواهد و اين مساله در دنيا پذيرفته شده است؛ اما اگر فرهنگسازي را به جاي محدودسازي در جامعه گسترش دهيم، نتيجه مطلوبتري از آن را در درازمدت خواهيم ديد و فرهنگسازي چيزي جز آموزش استفاده مفيد از اينترنت و نشان دادن جنبههاي مثبت و كاربردي اينترنت به كاربران نيست. با تمامي اين اوصاف تحليلگران بر اين باورند كه فرهنگسازي، حلقه مفقوده تكنولوژي در جامعه ما است كه بعضا مورد توجه نبوده است و در اين زمينه همواره زمان، انرژي و پتانسيل فكري و عملي جامعه به هدر رفته است. البته شايد محققان و متفكران هميشه آن را مطرح كردهاند و درباره چگونگي آن اظهار نظر كردهاند، اما غالبا به آن توجه نشده و معمولا نگاهها به اين پديدههاي نوين غيرعلمي بوده است.
برگرفته از روزنامه اطلاعات