يكي از جذابيتهاي شبكه جهاني اينترنت به ويژه براي كاربران پرو پا قرص آن،وجود كلوپ هاي گفتگو و چت رومهاي اينترنت است،اما اين كه چه قدر اين كلوپها كارآيي مفيد فرهنگي و علمي داشتهاند،جاي بحث و بررسي دارد.
يكي از جذابيتهاي شبكه جهاني اينترنت به ويژه براي كاربران پرو پا قرص آن،وجود كلوپ هاي گفتگو و چت رومهاي اينترنت است،اما اين كه چه قدر اين كلوپها كارآيي مفيد فرهنگي و علمي داشتهاند،جاي بحث و بررسي دارد.مقاله زير با طرح بحث نقش كلوپهاي مذكور در ايجاد عشق مجازي و روابط جنسي،به موضوع دروغ پردازي و شخصيتسازي تصنعي و نيز فرجام ناخوشايند اكثريت غالب اين روابط اشاراتي دارد.
با مختصر فشاري بر صفحه كليد و به كارگيري ماوس كامپيوتر،اين [چهرههاي] مجازي متقلب،بيدرنگ به شبكه جهاني دروغ پردازي(اينترنت)وصل ميشوند.دنياي اينترنتي،دنيايي است كه يك زن متاهل47 ساله و صاحب سه فرزند،به راحتي تغيير چهره داده و خود را به عنوان دختري هفده ساله و پرشور و نشاط جا ميزند.
دنيايي كه در آن،يك دانش آموز اخراجي و بيكار،تغيير چهره داده و خود را صاحب يك شركت آتيهدار و رو به ترقي معرفي ميكند.عرصهاي كه يك زنداني(تعجب نكنيد،دربسياري اززندانها دسترسي به اينترنت امكانپذيراست)مي تواند با چهرههاي مبدل،تبديل به افسر ويژهاي شود كه ميخواهد ازدستبرد زدن به حساب بانكي آن لاين شما توسط افرادي كه قصد تهديد دارند،"ممانعت" به عمل آورد.
اينترنت دنيايي است كه متجاوزين به عنف و آدم ربايان در آن ولگردي و پرسه زني ميكنند و بقيه افراد جاده صاف كن، كه خود را شهرونداني قانونمند تصور ميكنند،ساعتها وقت خود را صرف گفتگو در اين فضاي مجازي مي كنند،در صورتيكه واقعيت چيز ديگري است.آنها بر موجي سوار شدهاند كه به دنبال قربانيان تازهاي ميگردند.
بسياري از زوجها،دوست دخترها،دوست پسرها و نامزدها(زن و مرد)هستند كه از طريق اتاقهاي گفت و گو (اتاق هاي چت) با هم ارتباط برقرار ميكنند.دستهها و گروههايي به صورت آن لاين مي باشند كه افراد مجرد در زمانهاي مشخص به آنها پيام فرستاده و متقابلا پيام دريافت مينمايند و گاهي اين ارتباط ساعتها به طول ميانجامد و هرگزهم موجب گمراهي آنها از ارتباط حقيقي(زندگي زناشويي)نميشود.
اما عدهاي نيزحقيقتا گمراه ميشوند و هرگز نمي توانند خود را از شبكه ي آشفته اينترنت رهاكنند؛نميتوانند معشوقههاي جديد كامپيوتري خود را كنار زده و يا آنها را مهار كنند،برعكس آنها را بر روابط زندگي خود ترجيح ميدهند.
بسياري از زناني كه مورد بيمهري شوهرانشان قرار گرفتهاند،معتقدند،زماني كه از نزديك شاهد روابط شوهران خود با معاون جذاب اداره،دوست صميمي دوره دبيرستان شوهرانشان و يا آن خانم صاحب سبك در آرايشگاه بودند،هرگز باور نمي كردند كه سيستم كامپيوتري شخصي آنها نيز تبديل به رقيبي براي روابط عاشقانه با همسرانشان شده باشد.
فرانكي از اهالي بوستن ميگويد:
"او(شوهرش)هميشه درخانه مي ماند و من فكرميكردم،دليل خاصي ندارد.ما هردو دريك خانه زندگي مي كنيم ولي به ندرت پيش ميآيد كه فرصتي را با هم در يك اتاق صرف گفتگو كنيم.يك شب از روي اتفاق فراموش كرده بود صفحه مربوط به كنترل ايميلهاي شخصي خودش را ببندد و من با مراجعه به آنها دريافتم كه زنهاي بسياري با او مكاتبه دارند.تمام آنها را پرينت گرفته و جلوي رويش گذاشتم.در حال حاضر،پيگيري كار را به وكيلي سپردهام و تلاشمان بر اين است كه مشكل به زودي مرتفع گردد،ولي اعتماد ميان ما خيلي وقت است كه از بين رفته و آن كامپيوتر[كذايي]هم مدتها است كه بدون مشتري در گوشهاي افتاده است".
كيمبرلي يانگ روانشناس پنسيلوانيايي و نويسنده اثر گرفتاري در اينترنت ميگويد:
"اين گونه مردان،زماني متوجه ميشوند كه زنهايشان آنها را در فضاي مجازي[اينترنت]تعقيب ميكردهاند كه بسيار دير شده است".
دكتر يانگ ميگويد:
"در بسياري از موارد،آن چه رخ ميدهد صرفا برقراري رابطه عاشقانه از نوع صوري و مجازي نيست،يعني طرفين تنها به تبادل نام اكتفا نميكنند.اين افراد ارتباط عاطفي با دوست اينترنتي خودرا عميقتر كرده وهمين مساله،جايگزين ابراز محبت و احساسات نسبت به همسرانشان در منزل ميشود.
بياطلاعي از ارتباط عاشقانه الكترونيكي،يك هنر است.هرچه شم كامپيوتري بيشترباشد،انسان(چه مرد و چه زن) متلقبتر شده و مسايل بيشتري را از انظار ديگران مخفي نگاه ميدارد.ران ورتي برنامهريز محتوايي سايت بلك پلنت لاو (Black - Planet Love) سايتي كه بيش از دوميليون آمريكايي سياه پوست در آن عضويت دارند،ميگويد:
"بخشي از جذبه اينترنت،نام و شهرت مستعاري است كه افراد مجرد و متقلبان متاهل براي خود انتخاب ميكنند تا به واسطه آن موفق به برقراري ارتباط شوند".
وي همچنين ميگويد:
"ما معمولا رغبتي به عرضه و معرفي سايت به افراد متاهل نداريم؛ولي درصدد كمي از اعضاي ما متاهل هستند.علت عمده آن اين است كه آنها مايلند خيلي محتاطانه و پاورچين پاورچين قدم بردارند و اينترنت مناسبترين وسيله است.
به وسيله اينترنت،شما ميتوانيد نحوه معرفي خود را با عكسها،بيوگرافي و يا هر چيزي ديگري كه دوست داشته باشيد، انتخاب كنيد.ازآنجا كه شما از نام كاربري(اسم مستعار)استفاده مي كنيد نه اسم شخصي خود،لذا قادر هستيد با افراد ديگري در ساير ايالتها رابطه عاشقانه برقرار نموده و عشوهگري نماييد و يا حتي زندگي دومي براي خودتان تشكيل دهيد".كساني كه متقلبانه خودرا"جيمزباند"معرفي مي كنند،اغلب به شيوهاي باور نكردني به دام ميافتند و قاپيده ميشوند. متقلباني وجود دارند كه به قدر كافي زيرك هستند.
آنها هويتهاي چندگانهاي در شبكه براي خود تعريف نموده و يا هم زمان در چند سرويس اينترنتي معشوقه ياب شركت ميكنند، اما همسر،دوستان و يا اعضاي خانواده آنها كه بر امواج[صفحات]اينترنت سوار شدهاند،با مشاهده عكس آنها به راحتي دستشان را رو ميكنند.برخي از زوجهاي مشكوك نيز هستند كه با نگارش بيوگرافي اينترنتي،سعي در به دام انداختن معشوقههاي اينترنتي دارند.
رابرت سيمس،مؤسس ارتباط زنده در اتاق گفتگو در منطقه شيكاگو- معتقد است،اشتباه رايجي كه بسياري از اين متقلبان مرتكب ميشوند،قرارملاقات آنها با كساني است كه معشوقههاي مجازي را به خوبي ميشناسند.
او ميگويد:"اين گونه زوجها مدتها از سايتهاي مخصوص مجردها بازديد كردهاند،اسامي مستعار مختلفي به كار گرفته و مدتها با هم ارتباط داشتهاند.وقتي زمان رو دررو شدن آنها فرا ميرسد،هر دو متوجه ميشوند كه به دنبال فريب يكديگر بودهاند و بعد از چند ماه شهوت راني و نگاههاي غرضآلود به هم،تصميم ميگيرند قطع رابطه كنند".
كارشناسان اين نوع ارتباطات اينترنتي بر اين باورند كه تمايل زوجهاي[مجازي]براي برقراري ارتباط دائمي به چند عامل برميگردد كه اصليترين آن،علاقه فرد متقلب به روشن نگه داشتن كوره عشق مجازي الكترونيكي آن هم براي هميشه است.
دكتر يانگ،روانشناس ناحيه پنسيلوانيا و نيز مدير عامل مركز اعتياد الكترونيك،دو نوع سناريوي احتمالي را به تصوير ميكشد:
سناريوي اول:
خود شخص متقلب نقش منفي و هدايت شده شيطنتهاي اينترنتي را در زندگياش تصديق ميكند.دخالتهايي كه در بسياري از موارد،فرجام كار را به مشاوره حقوقي كشانده است.
سناريوي دوم:
زوج ناكام تصميم به كنترل مستقيم و مچگيري از همسرش ميگيرد.
دكتر يانگ چنين توضيح ميدهد: "اين همان جايي است كه برخوردهاي پرخاشگرايانه به ميان ميآيد".او همچنين معتقد است،موارد خاصي از اين ارتباطهاي ناپايدار،موجب فرو ريختن حرمتها شده و حتي ممكن است اين ارتباطهاي عاشقانه زنده الكترونيكي،به قتل نيز منجر شود.به اعتقاد وي اينها فجايع غم انگيزي است.
افرادي هستند كه در پي اينگونه روابط،جان باختهاند و اين اتفاق درحالي رخ داده است كه مشغول گفتگو[عاشقانه]دراتاق گفت و گو (Chart Rooms) بودهاند،نه در دنيايي واقعي.
برخي متقلبان - كم و بيش سرافكنده - وقتي از پشت صفحه نمايش كامپيوتر بلند مي شوند و در دنياي واقعي قدم ميزنند،آينده خود را تسخير شده مييابند و در واقع آن چه را كشتهاند،درو ميكنند.
ترفند رايجي كه بسياري از اين گفت و گو كنندههاي متقلب براي به دام انداختن معشوقههاي مجازي خود به كار ميبندند،پست كردن تصاوير قديميشان است.آنها به جاي عكس امروزي خود،عكسهايي جوانتر و آرايش كردهتر از دوران اوج شادابي و زيبايي خود را ارسال مي دارند.
بسياري از اين شخصيتهاي مجازي تحقيق شده و بلند پرواز،بعد از اين كه اسير حقههاي طرف مقابل شدند،زماني كه معشوقههاي زيباروي اينترنتي خود را ازنزديك ملاقات ميكنند،پا به فرار گذاشته و شتابان به سوي خانههايشان ميگريزند.
باري كوپر مدير ارشد(Black - Voices.Com) ميگويد:
"گرچه در ارتباطات زنده اينترنتي،امكان فريب كاري وجود دارد - همانطور كه در دنياي اطراف ما نيز وجود دارد - تنها نيرويي كه قادر است فقط با مختصر فشاري بر صفحه كليد،متقلبان را سرجايشان بنشاند،زنها و مردهاي تنهايي هستند كه آمادگي التقاط با اين جماعت را دارند".
كوپر توصيه ميكند:
"اگر ميخواهيد به وسيله اينترنت مونس و همدمي پيدا كنيد،همان شبكه اينترنت،امكان جستجو و تحقيق دقيقي را براي شما فراهم كرده است.در اين صورت است كه اينگونه ابزارها و امكانات به حريم خصوصي اشخاص تجاوز نميكند.
شما ميتوانيد آدرس منزل را كنترل كنيد كه درست است يا خير؟هم چنين شماره تلفن او را چك نموده و ببينيد،آيا با آدرس مورد نظر همخواني دارد يا خير؟
مدارك و اطلاعات فراواني روي شبكه وجود دارد كه قابل استفاده ميباشد.حتي آدرس پست الكترونيكي نيز قابل كنترل و بررسي است.اين كارها بايد پيش از شكل گرفتن دوستيها و پيش از رفتن مراحل بعدي انجام پذيرد".
اما در مورد كسانيكه بيپروا تصميم دارند با اين خاستگاه نيرنگهاي ديجيتالي(اينترنت)سروكار داشته باشند،بايد توجه كنند كه آتش بيش از يك سوم پروندههاي طلاق،از طريق ارتباط هاي عاشقانه اينترنتي برافروخته شده است.همچنين بايد بدانيد كه امروزه نرم افزاريهاي جديد و ارزان قيمتي در بازار عرضه مي شود كه به زوجين اين امكان را مي دهد تا در زمانهاي معيني استفاده ازصفحه كليد را كنترل نمايند،سايتهاي مورد استفاده همسرانشان را دنبال كرده و حتي نامههاي عاشقانهاي راكه ازطريق پست الكترونيكي ارسال شده است،مرور و كنترل نمايند.
متخصصان كامپپوتر معتقدند كه نرمافزار تعقيب كننده بسيار راحتتر از آن چه تصور مي شود،نصب شده و به آساني امكان مچگيري متقلب را فراهم ميسازد.
سيمز خطرارتباط از طريق چت را اين گونه گوشزد ميكند:
"زماني كه به دام بافتند تازه به طور دقيق متوجه ميشويد كه چند فشار مختصر بر دكمههاي صفحه كليد چقدر مي تواند خطر آفرين باشد. متعاقب ارتباطهاي اين چنيني،زندگي با نشاط و تمام سرمايه خود را از دست ميدهيد.
روابط عاشقانه اينترنتي به شدت خطرناك است،چيزي شبيه به رانندگي در حال مستي و يا رقصيدن بر لبه ي بام يك ساختمان است.ممكن است براي چند دقيقه جان سالم به در ببريد اما وقتي مبتلا شويد،با گذشت زمان،بيشتر فرو ميرويد".
منبع: دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي