گرداب- "گروه عمل ویژه" ایالات متحده امریکا، گروهی است که به بهانه پاسداری از "آزادی اینترنت جهانی" از سوی مقامات دولتی این کشور تشکیل شده و اداره میشود. هیلاری رودهام کلینتون، وزیر امور خارجه امریکا در سخنرانی خود در تاریخ ۲۱ ژانویه ۲۰۱۰، درباره این گروه بیشتر توضیح میدهد.
به گزارش وبلاگ نیوز، ریاست این گروه به صورت مشترک به عهده معاون وزیر امور خارجه امریکا در امور جهانی و دموکراسی و معاون وزیر در امور مربوط به اقتصاد و تجارت است.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه امریکا درباره این گروه و سیاست کلان امریکا در فضای مجازی میگوید: «آزادی اینترنت بخش اساسی از سیاست خارجی امریکاست و امری مهمتر از آزادی اطلاعات است. امریکا طرفدار وجود یک اینترنت واحد بوده که در قالب آن، همه به ایدهها و دانشها دسترسی واحد داشته باشند.»
کلینتون در این زمینه تصریح کرد که وبلاگها، پیامهای الکترونیکی، شبکههای اجتماعی و پیامکها در حال باز کردن میدان جدیدی در یک شهرک مجازی هستند که مسئولیت امریکا در حمایت از این میدان جدید شهر، امر تازهای نیست.
وزیر امور خارجه امریکا در این سخنرانی خود، ضمن اشاره به وجود "گروه عمل ویژه" در فضای مجازی، با هدف تأمین منافع این دولت، ادامه میدهد: «این گروه با نظارت بر آزادی اینترنت در کشورها و گزارش دادن وضعیت مربوط به آن در گزارشهای سالانهاش مربوط به حقوق بشر در کشورها، تبیین کیفیت آزادی بیان در هر کشور، پاسخگویی به این مسائل در نشستهای چند جانبه برای دفاع از آزادی اینترنت و گسترش دسترسی به اینترنت از طریق حمایتهای مالی و فنی در کشورهای در حال توسعه، به حمایت از آزادی اینترنت میپردازد.»
بر اساس گزارش مرکز تحقیقات کنگره امریکا، کلینتون در راستای پیشبرد اهداف دولت امریکا، چند طرح ابتکاری را پیشنهاد میکند که عبارتند از:
۱. تداوم فعالیت "گروه عمل ویژه" در جهان به موازات تلاش آن برای نظارت بر وضع آزادی اینترنت در بیش از ۴۰ کشور جهان به منظور کمک به اشخاص برای دور زدن سانسورها.
۲. همکاری با سازمانهای غیر دولتی، دانشگاهیان و صنایع به منظور ایجاد تلاشی پایدار برای پیشبرد قدرت فناوریهای ارتباطی که میتواند سبب تقویت اهرم دیپلماسی سنتی امریکا شود.
۳. همکاری با شرکتهای رسانهای امریکا به منظور ایفای نقش فعال در به چالش کشیدن دولتهای خارجی در زمینه پایش (فیلترینگ).
۴.حمایت از کارهای داوطلبانه در زمینه فعالیتهای ارتباط مدار و طرح شبکه جهانی با هدایت بخش خصوصی.
کنگره امریکا در سال مالی ۲۰۰۸، در این زمینه بودجهای ۱۵میلیون دلاری اختصاص داد و در سال مالی ۲۰۰۹ هم ۵ میلیون دلار دیگر به این رقم افزوده شد. همچنین کلینتون در نطق ۲۱ ژانویه خود در سال ۲۰۱۰ از اختصاص ۱۵میلیون دلار دیگر از بودجههای اختصاصی وزارت امور خارجه برای اجرای طیفی از برنامهها سخن گفت که به صورت کامل یا تا حدودی از آزادی اینترنت حمایت میکند.
در این میان مایکل پانسر، دستیار وزیر امور خارجه امریکا در زمینه کار، حقوق بشر و دموکراسی در توصیف این برنامهها میگوید: «این برنامهها تنها برای دور زدن فیلترینگ در اینترنت نیست. بلکه بخش اعظم این برنامهها در زمینه آموزش دادن به مردم، ارائه خدمات فناوری و تشویق گروههایی است که در خطر قرار دارند.»
همچنین هیئت مدیره سازمان پخش رادیو و تلویزیونی بین المللی امریکا نیز از فناوریهای ضد فیلتر (فیلترشکنها) پشتیبانی میکند و حدود ۲میلیون دلار در سال برای کمک به کاربران اینترنت در کشورهای در حال توسعه اختصاص میدهد تا آنها را قادر سازد به برنامههای "صدای امریکا" (VOA) و دیگر پایگاههای اینترنتی دولتی و غیر دولتی امریکا دسترسی داشته باشند.
این در حالی است که کلیدواژههایی چون "آزادی"، "حقوق بشر" و "دموکراسی" که عموما برای کشورهای در حال توسعه استفاده میشود، موضوعی شناخته شده برای تحلیلگران سیاسی و بهانهای برای دخالت دولت امریکا در مسائل داخلی دیگر کشورها و پیشبرد اهداف این دولت به حساب میآید.