گرداب- ازدواج در اسلام يك سنت الهي و يك حكم فطري و هماهنگ قانون آفرينش است. انسان براي بقا نسل و همچنين آرامش جسم و روح ازدواج مي كند، اما گسترش ارتباطات به ويژه اينترنت در سال هاي اخير، دوام و پايداري برخي از ازدواج ها را با تهديد روبرو كرده است.
پسر جوان بي خيال و سرحال، پاي رايانه شخصي خود نشسته و با زدن دكمه اينتر كيبرد، وارد دنياي شگفتي ها مي شود. بلافاصله بعد از اتصال وارد يكي از چت روم هاي هميشگي مي شود كه كم كم پاتوقش شده و نام مستعارش در آن روم براي همه آشنا است.
شروع مي كند از هر دري صحبت كردن و نوشتن! ناگهان متوجه يك نام جديد مي شود كه به نظرش زيباست. براي دادن پيغام خصوصي وسوسه مي شود.
سلام چه اسم قشنگي، اسم واقعيته يا مستعاره؟
معلومه كه اسم خودمه چرا بايد با اسم مستعار بيام؟
خوب همين طوري پرسيدم آخه اسم واقعي خودم يه چيز ديگه است! حالا اسم، تاريخ تولد و محل سكونت مي دي؟
و...
ماجرا از اينجا آغاز مي شود. كم كم هر دو طرف به اين نتيجه مي رسند كه قرار ملاقات هاي ياهو مسنجر راه خوبي براي ابراز احساسات نيست و آنچه در دل دارند را به خوبي نمي توانند بيان كنند پس كار به رد و بدل كردن تلفن و مكالمات پي در پي مي انجامد و سرانجام يك قرار ملاقات و عشقي كه مي انديشند با شناخت كامل به وجود آمده است!
مدام با هم بيرون مي روند و از همه جا خاطره مي سازند، حرف هاي عاشقانه مي زنند. مدام سعي مي كنند به هم ثابت كنند كه تو همان هستي كه من مي خواستم و اين جمله كم كم ملكه ذهنشان مي شود.
پسر جوان به فكر دست و پا كردن شغلي مي افتد و دختر جوان هم در تكاپو است تا پسر جوان را به خانواده اش معرفي كند. با هر دردسري همه چيز روبه راه مي شود و پدر و مادر دختر و پسر به ازدواج اين زوج جوان رضايت مي دهند هر چند كه ته دل شان راضي نيستند.
پس از ازدواج، دنيا براي زوج جوان بر وفق مراد نيست. مشكلات اقتصادي و رو شدن دروغ هايي كه در چت روم به هم گفته بودند و از همه بدتر عادت به چت و باز هم دروغ گفتن! تنها مشكلات كوچكي است كه اين زوج با آن دست و پنجه نرم مي كنند.
پيام هاي عاشقانه جاي خود را به دعواهاي شبانه، بي اعتمادي و شك و ترديد و اختلافات پايان ناپذير مي دهد و...
افزايش طلاق در سايه ازدواج هاي اينترنتيبا توجه به پيچيده شدن روابط اجتماعي و ورود ابزارهاي ارتباطي جديد، آشنايي و ازدواج از طريق اينترنت و اكتفا به اطلاعات محدود رد و بدل شده نمي تواند زندگي پايدار، امن و مطمئني را پايه ريزي كند. شاهد بارز اين وضعيت، افزايش روند طلاق در جامعه همراه با گرايش برخي افراد به سوي آشنايي با يكديگر از طريق اينترنت و به عبارت ديگر، ازدواج هاي اينترنتي است.
كارشناسان مي گويند، اين گونه ازدواج ها به دليل مبتني نبودن بر پايه هاي فرهنگي و ارزشي جامعه و آشنا نبودن افراد با يكديگر و ارزش هاي خانوادگي طرف مقابل، به سرعت فرو مي پاشد.در حقيقت امكان فريب افراد در فضاهاي مجازي و اتاقهاي گفتوگو بيش از زماني است كه افراد رو در روي هم قرار گرفته و در مورد اطلاعات شخصي خود سخن ميگويند.
محيط هاي مجازي و اينترنتي به گونهاي است كه به راحتي ميتوان از احساسات دروغين سخن گفت، اما
امكان آناليز رفتارهاي احساسي وجود ندارد و در نتيجه اين نوع رفتار را ميتوان در دنياي مجازي پنهان كرد.
اين كارشناسان مي افزايند، اين پنهانكاري و دروغهاي رفتاري در صورت آشكار شدن ميتواند آسيبهاي زيادي به دو طرف وارد كند. اين آسيبها به دليل اينكه رنگ و بوي دروغ و احساس فريب دادن به طرفين ميدهد بيشتر انسان را دچار مشكل ميكند.
ازدواج، فرآيندي است كه در هر جامعه آداب و رسوم خاص خود را دارد. زماني كه جوانان با كنار گذاشتن واقعيتها به ازدواجهاي اينترنتي اقدام ميكنند نشان ميدهد كه اتاقهاي گفتوگو مكان مناسبي براي انتخاب همسر و ازدواج نيست.
در گذشته افرادي كه معمولا ريش سفيد خانواده بودند زمينه آشنايي و ازدواج جوانان را فراهم مي كردند در حال حاضر اين سنت حسنه تاحدودي از بين رفته است و به همين دليل شكل آشنايي براي ازدواج نيز تغيير كرده است.
كارشناسان مي گويند، ازدواج هايي كه زمينه آن از دوستي خياباني يا آشنايي از طريق چت و اينترنت باشد همان طور كه خيلي راحت شكل مي گيرد، خيلي زود هم از هم مي پاشد.
بيشتر ازدواج هايي كه بر اساس دوستي پيش از ازدواج (در فضاي مجازي) بنا شده باشد به جدايي و طلاق منجر مي شود،
زيرا خود آن ها كه پيش از ازدواج مرتكب حرام شده اند، پس از ازدواج به يكديگر مشكوك مي شوند كه شايد همسرشان با اشخاص ديگر رابطه نامشروع داشته باشد، لذا چيزي كه اساس و پايه اش از حرام باشد مداومت و بركت ندارد.
ازدواج اينترنتي در فرهنگ ايراني - اسلامي ما جايگاهي نداردسخنگوي كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي، آمار طلاق ازدواج هاي اينترنتي را بسيار بالا دانست و گفت: «ازدواج اينترنتي در فرهنگ ايراني - اسلامي ما جايگاهي ندارد.»
"جواد زماني" با بيان اينكه ازدواج هاي اينترنتي با فرهنگ ايراني سازگاري ندارد، تاكيد كرد، اين گونه ازدواج ها، نتيجه اي جز طلاق و يا يك زندگي ناسالم در پيش ندارد.
زماني تصريح كرد: «ممكن است ازدواج هاي اينترنتي منجر به طلاق نشود، اما ازدواج موفقي هم نخواهد بود و يك زندگي جهنم وار خواهد بود چون در آن همه چيز با دروغ شروع مي شود.»
وي تاكيد كرد که ازدواج موفق، ازدواجي است كه خانواده ها با هم در تعامل باشند، اما در ازدواج اينترنتي، خانواده ها شناختي از هم ندارند و همديگر را در دفتر ثبت ازدواج ملاقات مي كنند.
سخنگوي كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي، گفت: «همان طور كه ازدواج اينترنتي خيلي راحت و سريع به ثبت مي رسد خيلي راحت هم به طلاق منجر مي شود.»
زماني افزود: «در ازدواج هاي اينترنتي دو طرف از يكديگر به شناخت درستي نمي رسند و درصد بالايي از حرف هايي كه رد و بدل مي شود دروغ و اغراق درباره وضعيت افراد است و ازدواج بر پايه دروغ و احساس شكل مي گيرد كه پس از ازدواج، همه اين دروغ ها رنگ مي بازد و زوجين واقعيات را درمي يابند و به همين دليل همان طور كه ازدواج كرده اند، از هم جدا مي شوند.»
زماني اظهار داشت: «در گذشته مقوله اي به عنوان ازدواج اينترنتي وجود نداشت و بايد با فرهنگ سازي نسبت به پيشگيري از اين آسيب ها اقدام شود.»
طلاق در همان اوايل زندگي همچنين معاون سابق فرهنگي سازمان ملي جوانان گفت: «بسياري از ازدواج هاي اينترنتي در همان اوايل زندگي به طلاق منجر مي شود.»
"پرويز كرمي" اظهار داشت: «
سايت هاي همسر يابي داراي مجوز از مراكز قانوني نيستند و سازمان ملي جوانان اين سايت ها را به رسميت نمي شناسد و غير قانوني هستند.»
كرمي افزود: «وقتي كه اين سايت ها داراي مجوز نباشند پس نظارتي بر كار اينها هم وجود ندارد، بنابراين به جايي پاسخ گو نيستند و افراد جامعه و خودشان را دچار آسيب مي كنند.»
وي با بيان اينكه سايت هاي همسريابي زيادي در فضاي مجازي وجود دارد، گفت:
«افرادي با نيت هاي مختلف به سمت اين موضوع رفتند كه بايد با آنان برخورد شود.»
معاون سابق سازمان ملي جوانان خاطرنشان كرد: «جوانان نبايد از كانال اینترنت وارد موضوع حساس زندگي زناشويي شوند.»
كرمي به جوانان درباره ازدواج هاي اينترنتي هشدار داد و گفت: «سازمان ملي جوانان مراكز مشاوره ازدواج را طراحي كرده است و در اين مراكز، آموزش هاي لازم براي همسر گزيني ارائه مي شود.»
نيمي از ازدواج هاي اينترنتي به طلاق منجر مي شودروانشناس باليني و كارشناس دفتر مداخله و بازتواني سازمان بهزيستي كشور ضمن تاييد افزايش ازدواج هاي اينترنتي گفت: «متاسفانه نيمي از ازدواج هاي اينترنتي به طلاق منجر مي شود.»
"حسين اسدبيگي" با بيان اينكه در ايران از اينترنت استفاده هاي نادرستي مي شود، گفت: «هر چند كه اينترنت استفاده هاي موثري نيز دارد اما افراد منزوي و مشكل دار از طريق چت روم ها با همديگر ارتباط برقرار مي كنند.»
اسدبيگي تاكيد كرد: «چون اين افراد نمي توانند ارتباطات خوبي با آدم هاي واقعي برقرار كنند به سراغ فضاي مجازي مي روند و در آنجا چون هيچ نظارتي وجود ندارد هر چه مي خواهند به همديگر مي گويند و هويت هاي كاذبي از خودشان مي سازند.»
وي ادامه داد که اين افراد خود را در فضاي مجازي، انسان ممتاز و برجسته معرفي مي كنند و طرف مقابل هم چون خودش آدم منزوي اي است دلبسته مي شود و رفته رفته ارتباطاتشان زياد مي شود.
كارشناس دفتر مداخله و بازتواني سازمان بهزيستي كشور اضافه كرد: «پس از چند بار چت كردن و گفت و گوي تلفني، گاهي براي ديدن همديگر از شهري به شهر ديگر و يا از كشوري به كشوري ديگر سفر مي كنند.»
اسدبيگي افزود: «ازدواج هاي اينترنتي كه بدون تحقيق و بررسي صورت مي گيرد پس از مدت كوتاهي به طلاق منجر مي شود.»
وي با اشاره به اين كه آمار طلاق در كشور افزايش يافته است، افزود: «اين آمار در ازدواج هاي اينترنتي و آشنايي از طريق چت روم ها بيشتر است.»
كارشناس دفتر مداخله و بازتواني سازمان بهزيستي كشور، استفاده از اينترنت را با وجود سرعت كم آن بسيار بالا دانست و گفت: «ازدواج هاي اينترنتي و افزايش طلاق در اين گونه ازدواج ها در كشور بسيار نگران كننده است.»
به گفته كارشناسان، ارتباطات نادرست از اينترنت و افزايش ازدواج هاي اينترنتي و طلاق ناشي از اين گونه ازدواج ها در كشور نيازمند يك درك جمعي است كه بايد مسئولان براي آن چاره انديشي كنند.
منبع:
خبرگزاری زنان و خانواده