به گزارش
گرداب، "كريسيتن ديزي"، گزارشگر راديو فردا، در مصاحبهاي با "پيتر برينسون" از اساتيد دانشگاه كاليفرنياي جنوبي و طراح بازي "گربه و كودتا" كه درباره زندگي سياسي دكتر محمد مصدق ساخته شده به بررسي ابعاد اجتماعي و فني اين بازي و البته يادآوري كودتاي ننگين 28 مرداد و تأثير آن بر ذهن تاريخي ملت آمريكا ميپردازد.
گربه نماد آمريكا و انگليس در براندازي دولت مصدق استدر اين بازي، با حركات گربه ميتوانيد بسياري از برهههاي تاريخي زندگي اين شخصيت سياسي ايران را مشاهده كنيد، برهههايي كه از مرگ وي در بازداشت خانگي آغاز ميشود و با بازگشت به گذشته، به كودتاي 28 مرداد 1332 و سرنگوني دولت وي از سوی سازمان سيا ميپردازد.
در واقع گربه در اين بازي نمادي از آمريكا و انگليس و دستهاي پنهان آنان در براندازي دولت مصدق است.
اين بازي در سالروز تولد مصدق يعني 16 ژوئن به بازار آمد و پيتر برينسون، استاد دانشگاه كاليفرنياي جنوبي طراح اصلي آن بوده است. "كوروش والانژاد"، مدير ايرانيالاصل آزمايشگاه نوآوريهاي بازي و جمعي ديگر از دانشجويان اين دانشگاه، پيتر برينسون را در اين طرح ياري کردند. كوروش ولي نژاد، مدير هنري اين بازي، در سال 1966 از پدري ايراني و مادر آمريكايي در تهران متولد شد.
اين بازي مردم دنيا را با بخشهاي تاريك تاريخ خاورميانه آشنا ميكند"اسكندر الامراني"، وبلاگ نويس مطرح مصري، نيز با تجليل از اين بازي و توصيف آن به عنوان يك "ايده عالي" در وبلاگ خود مينويسد: اين بازي مردم دنيا را با بخشهاي تاريك تاريخ خاورميانه آشنا ميكند، بخشهايي كه به قدرتهاي غربي و نقش منفي آنها در حمايت از ديكتاتورها مربوط ميشود؛ ديكتاتورهايي كه براي نفت و ديگر منافع آمريكا بر سر كار ميماندند.
الامراني با اشاره به خيزش خاورميانه براي برهم زدن نظام قديمي موجود، موقعيت زماني انتشار بازي را بسيار عالي توصيف ميكند.
بدشانسي اوباما براي انتخاب تاريخ سخنراني درباره "دموكراسي"اين بازي تنها چند روز قبل از سخنراني باراك اوباما در خصوص خارج كردن بخشي از نيروهاي آمريكايي از افغانستان به بازار معرفي شد و از اين رو ميتوان گفت كه بازي ساخته شده از سوی برينسون پاسخ دندان شكني به ادعاي اوباما در خصوص "تلاش آمريكا براي ايجاد دموكراسي" بود.
اعتراف دوباره آمريكاييها به كودتاي ننگين 28 مرداد سرنگوني دولت مصدق كه در زمان خود مقبوليت بسيار بالايي در ميان مردم داشت، نتيجه عمليات مخفي مشترك آمريكا و انگليس بود. اين عمليات بخشي از تغيير سياستهاي دوره جنگ سرد بود که عامل اصلي آن، تحركات مصدق براي ملي كردن صنعت نفت ايران و در آوردن آن از چنگال شركتهاي انگليسي بود.
اين كودتا كه با نام "عمليات آژاكس" مشهور شده، باعث بازگشت محمدرضا پهلوي به تخت سلطنت و حبس ابد مصدق در كشور خودش شد.
اين واقعه باعث سرخوردگي مردم ايران از دوروييهاي سياسي غرب شد. در طول زمان اين سرخوردگي به نفرت تبديل و همين نفرت در كنار سركوبهاي حكومت محمدرضا باعث روي كار آمدن رهبري مذهبي با نام آيت الله روح الله خميني در انقلاب سال 1979 و برقراري نظام جمهوري اسلامي در ايران شد.
استفاده از جذابيت بازي براي بازگويي حقائق تلخ تاريخي برينسون معتقد است كه وارد كردن اينگونه وقايع تاريخي در قالب بازي ميتواند تأثيرگذارتر باشد. وي ميافزايد: «ما دوست داريم كه كاربران بعد از بازي با اين نرم افزار، حداقل به فكر جستجو درباره مصدق در گوگل بيافتند و يا اسم مصدق را در دائرهالمعارف جستجو كنند و شايد هم به فكر خريد كتابي در باره شخصيت مصدق بيافتند.»
اين استاد دانشگاه با اشاره به قطع روابط سياسي ميان ايران و آمريكا و استفاده از ظرفيت هايي مانند اين بازي براي ايجاد ارتباط ميان دو ملت ميگويد: «هنر يكي از ابزار ايجاد ارتباط است و شرايط موجود نشان ميدهد كه دولت ايران و آمريكا به اين زوديها به هم ارتباط برقرار نخواهند كرد.»
عمليات خرابكارانه "سيا"، دستمايه اي خوب براي ساخت بازيبرينسون در پاسخ به اين سوال كه "محرك شما براي ساخت اين بازي چه بود و چرا شخصيت دكتر مصدق را به عنوان شخصيت اصلي بازي انتخاب كرديد" ميگويد: «در دهههاي اخير ذهن همه مردم آمريكا با جنگ درگير بوده است. فكر كردن به وقايع خاورميانه يك ايده جديد در ميان مردم آمريكاست. حتي اگر به بازيهاي جنگي نيم نگاهي بياندازيد، ميبينيد كه اكثريت اين بازيها در بازه جنگ جهاني دوم ساخته شده است. ما درصدد ساخت يك بازي در خصوص جنگ افروزي هاي آمريكا در سالهاي پس از جنگ جهاني دوم و پيش از جنگهاي افغانستان و عراق بوديم. دخالتهاي "سيا" در امور داخلي ديگر كشورها بسيار گسترده و براي ما گنجينهاي پربار از موضوع براي ساخت بازي بود كه در ميان اين موضوعات تصميم گرفتيم به اولين كودتاي موفق تحت حمايت "سيا"؛ يعني سرنگوني دولت دكتر مصدق بپردازيم.»
منبع:
فارس