بايد توجه كنيم كه مسائل را اصلى ـ فرعى كنيم؛ مسائل درجه دوم جاى مسائل اصلى را در انگيزههاى ما، در همت ما، در صرف انرژىاى كه ميشود، نگيرد.
گرداب- تفكيك مسائل اصلي و فرعي يكي از ضرورتهايي است كه بارها در بيان رهبر معظم انقلاب مورد تأكيد قرار گرفته است؛ مسئلهاي كه جستار در آن و در ادامه پُررنگ كردن مرز بين مسائل اصلي كشور با مسائل فرعي، ضرورتي براي مقابله با توطئههاي نرم دشمنان است.
بحث مسائل اصلي و فرعي و تشخيص آنها در گير و دار روزمرّگيهاي مختلف كشور يكي از مباحث مهمي است كه به نظر ميرسد در دهه پيشرفت و عدالت، ضرورت پرداختن به آن صدچندان است.
ضرورتي كه بارها نيز از سوی مقام معظم رهبري در بيانات و ديدارهاي مختلف ايشان به صور مختلف بيان و بر آن تأكيد شده است.
جالب آنكه نكته مهم "تفكيك مسائل اصلي و فرعي كشور از يكديگر" همواره در مقاطعي مورد تأكيد مقام عظماي ولايت قرار گرفته است كه كشور به نوعي درگير دلمشغوليهاي مهم سياسي يا اقتصادي بوده است.
دلمشغوليها و درگيريهايي كه به نوعي اذهان تمام مردم و مسئولان را با خود همراه كرده بود، اما درست در همين مقاطع شاهد بوديم كه حضرت آيتالله خامنهاي تأكيدات صريحي را پيرامون لزوم تفكيك مسائل از يكدیگر و اولويت بخشي به آنها مطرح كردند.
براي مثال، معظمله در بخشي از بيانات خود كه در ابتداي سال 89 در جمع مسئولان كشور بيان فرمودند، تصريح كردند: «... ما مسائلمان را تقسيم كنيم به مسائل اصلى و غير اصلى؛ به اصلىها بپردازيم. مسائل اصلى در كشور ما زياد است. بخشىاش مربوط به مسئولين است، بخشىاش مربوط به فرهنگسازان است، بخشىاش مربوط به مؤسسات عظيم و وسيعى است كه خوشبختانه در كشور وجود دارد؛ هركدام وظيفهاى دارند، كارى دارند. به هدايت اين مردم و به هدايت نظام و پيشبرد نظام بيانديشيم و بپردازيم.»
امام خامنه ای همچنين در بخشي از بيانات خود در ديدار با دانشجويان در رمضان سال گذشته نيز اين نكته را اينگونه تبيين فرمودند: «يكى از دوستان گفتند ما از دست چپ و راست رئيس جمهور دلمان خون است. خُب، حالا دل شما خون – كه خدا نكند خون باشد – اما به شما عرض بكنم؛ اينها جزء مسائل تعيين كننده و اصلى نيست. ممكن است ايراد و اشكال وارد باشد – من در اين مورد هيچ قضاوتى نميخواهم بكنم – ممكن است كسى به يك شخصى يا به يك كارى ايراد داشته باشد؛ منتها بايد توجه كنيم كه مسائل را اصلى ـ فرعى كنيم. مسائل درجه دوم جاى مسائل اصلى را در انگيزههاى ما، در همت ما، در صرف انرژىاى كه ميشود، نگيرد. فقط توجه كنيد كه اين جاى مسائل اصلى را نگيرد. مسائل اصلى ما چيزهاى ديگرى است.»
در ادامه اين تأكيدات و در ضرورت معرفي بيشتر اولويتها و مسائل اصلي كشور در موقعيت كنوني خبرگزاری فارس با سه تن از چهرههاي مبرّز ديني و سياسي كشور پيرامون اين مسئله به گفتوگو نشسته و نظرات آنان را جويا شده است.
وي افزود: «اگر همواره بحث يكپارچگي مردم و در ادامه تبعيت محض از ولايت همانند امروز در جامعه وجود داشته باشد، هم زمينه تعالي كشور فراهم ميشود و هم قدرت هجومي كشور عليه تهديدات پيراموني افزايش خواهد يافت.»
وي با بيان اينكه نگاه به هر مسئله و اولويتي بايد در جاي خود باشد، گفت: «جهاد اقتصادي هماكنون به اين دليل از اهميت بسيار زيادي برخوردار است كه استكبار جهاني اقدامات گستردهاي را از مدتي قبل عليه اقتصاد ايران اسلامي تدارك ديده است و آنها بر روي اين مسئله حساب ويژهاي باز كردهاند.»
آيتالله نمازي در ادامه گفتوگوي خود به مسئله انتخابات نيز اشاره كرد و گفت: «انتخابات در كشور ما جبههاي سياسي عليه نظام سلطه است و حضور چشمگير مردم در عرصه انتخابات نيز سيلي محكمي به گوش استكبار است.»
وي تأكيد كرد: «اتحاد در كنار پيروي از ولايت و در ادامه توجه به ساير اولويتهاي اقتصادي و سياسي كشور جملگي به عنوان مكمل يكديگر خواهند بود تا اقتدار نظام در مسير پيشرفت خود حفظ شود.»
وي با بيان اينكه افقي كه در مقابل همه ما قرار دارد، ساخت تمدن اسلامي است، گفت: «براي اينكه ما بتوانيم به اين هدف دست پيدا كنيم، بايد همواره به اولويتهايي كه مقام معظم رهبري آنها را تبيين و تعيين ميكنند، توجه كنيم كه از جمله اين موارد نامگذاري خاص براي هر سال است كه از سوی معظمله صورت ميگيرد.»
آيتالله كعبي با بيان اينكه اولويتهاي اصلي كشور همواره متناسب با رسالت اصلي انقلاب اسلامي گسترده ميشوند، بر رصد فعاليت دشمنان و برخي توطئههاي داخلي در تمام مقاطع تأكيد كرد و گفت: «در عين حال همه بايد بهگونهاي تلاش كنيم كه نظام حفظ شود و كشور به قلههاي بايستهاش برسد.»
وي همچنين به بحث بيداري اسلامي نيز اشاره كرد و با اشاره به اينكه اين مسئله افق نويني را پيش روي ملتها باز كرده است، گفت: «ما نيز نبايد از اين نقطه عطف تاريخي غافل شويم و فقط به مسائل روزمره كشور فكر كنيم.»
آيتالله كعبي گفت: «براي مثال بحث تشكيل هيئت عالي حل اختلاف و تنظيم روابط قواي سهگانه كه اخيراً از سوی مقام معظم رهبري صورت گرفت، نشاندهنده اين است كه اولويت اصلي نظام، محقق شدن پيشرفت و عدالت در كشور است و برخي اختلافات جزئي نبايد سبب كند شدن اين حركت شود.»
عضو مجلس خبرگان رهبري در ادامه صحبتهاي خود با تأكيد بر اينكه همه بايد براي محقق شدن تمدن اسلامي تلاش كنيم و مسئولان در اين رابطه نبايد از مكر دشمنان غافل شوند، گفت: «تمامي مردم و مسئولان بايد تلاش كنند تا در هر عرصهاي كه هستند، وظيفه شرعي خود را به نحو احسن انجام دهند.»
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه هر مسئلهاي كه ما را از اين دو هدف منحرف كند، طراحي دشمن است، گفت: «بر همين اساس، برخي جريانها قصد دارند ملت ما را از استقرار عدالت در داخل كشور منحرف كرده و به مسائل فرعي توجه دهند؛ لذا قواي كشور از جمله دولت و مجلس و در ادامه، مردم بايد در اين زمينه هوشيار باشند و از مسئله اصلي و در ادامه اولويتهاي ديگر كشور در همين راستا غافل نشوند.»
حجتالاسلام طائب افزود: «تلاش اصلي بايد اين باشد كه هريك از اين ارگانها و قشرها به وظيفه اصلي خود در راستاي اهداف اصلي انقلاب عمل كنند.»
وي در پاسخ به سوالی در زمينه مسئله جهاد اقتصادي نيز اين مسئله را يك راهبرد مهم با وسعت ديد جهاني عنوان كرد و گفت: «مقام معظم رهبري با طرح اين مسئله ما را براي يك افق بسيار بلند آماده كردهاند و بايد تأكيد كرد كه جهاد اقتصادي در راستاي رسيدن انقلاب اسلامي ما به اهداف خود يك ضرورت است.»