متهم کردن ایران به ترور سفیر سعودی؛ چرا و با چه هدفی؟

تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۰

اندکی دقت درباره تحولات داخلی ایالات متحده و رویکرد بین المللی ایران نشان می دهد که این ادعا با پرسشهای بیشماری روبرو است که پاسخگویی به آنها اهداف پشت پرده طرح این ادعا را مشخص می کند.

گرداب- رسانه های آمریکایی از شب گذشته در اقدامی هماهنگ با کاخ سفید خبری را منتشر کردند که اتهامی سنگین را متوجه ایران می کرد؛ دروغی که می تواند تاثیر زیادی بر تحولات منطقه داشته باشد، اما بدون شک ایالات متحده اهدافی را از طرح این ادعای بی اساس در شرایط فعلی دنبال می کند.

شب گذشته "اریک هولدر"، وزیر دادگستری آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی که شبکه‌ های الجزیره و العربیه در اقدامی هماهنگ به پخش مستقیم ادعاهای بی اساس وی علیه ایران پرداختند، مدعی شد واشنگتن تدابیری را برای بازخواست ایران به سبب برنامه ریزی برای ترور سفیر عربستان اتخاذ خواهد کرد. وی مدعی شد ما دولت ایران را مسئول برنامه ‌ریزی برای ترور سفیر عربستان در آمریکا می‌ دانیم.

این ادعا در حالی مطرح می شود که آمریکا خود درگیر یک مشکل بزرگ داخلی با نام "جنبش تسخیر وال استریت" است
اندکی دقت درباره تحولات داخلی ایالات متحده و رویکرد بین المللی ایران نشان می دهد که این ادعا با پرسشهای بیشماری روبرو است که پاسخگویی به آنها اهداف پشت پرده طرح این ادعا را مشخص می کند.

و اگر ما به فرض محال تصور کنیم که این ادعا درست است و ایران قصد داشته سفیر عربستان در آمریکا را ترور کند چند پرسش در ذهن شکل می گیرد که مهمترین آنها عبارتند از :
 
اهداف و دستاوردهای ایران از این ترور ادعایی چیست؟
ایران و عربستان از دیرباز به عنوان مهمترین کشورهای خاورمیانه محسوب می شوند و از همین رو غرب و در راس آن آمریکا که هرگز خواهان برقراری ثبات در خاورمیانه نیستند، درصددند تا با استفاده از هر فرصتی ایران و عربستان را رو در روی هم قرار دهند.

این تلاشها گاه در قالب پروژه ایران هراسی و فروش سلاح به کشورهای عربی خود را نشان می دهد و گاه در قالب تلاش برای راضی کردن این کشورها برای استقرار سپر موشکی برای مقابله احتمالی با ایران! نمایان می شود.

همین مقدمه نشان می دهد که طرح ادعای شب گذشته نیز از چارچوب این تلاشها خارج نیست. ترور سفیر عربستان در آمریکا چه سودی برای ایران خواهد داشت؟ این پرسشی است که باید مقامات آمریکایی به آن پاسخ بگویند.

ایران که خود یکی از قربانیان اصلی تروریسم است همواره تاکید کرده که باید با تروریسم به ویژه تروریسم دولتی مقابله کرد؛ بنابراین اقدام به ترور اشخاص با توجه به راهبرد اسلامی ایران که بر پایه دوستی با افراد بشر است مغایرت دارد.

مرور خبرهای مربوط به ایران در رسانه های غربی حاوی نکته ای است که پرداختن به آن می تواند زوایای پنهان این ادعا را بیشتر نشان دهد.
 
در روزهای گذشته برخی رسانه های غربی تلاش کرده بودند تا از وجود اختلاف میان ایران و عربستان در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و اینکه سیاستهای تهران و ریاض در مورد تولید نفت با یکدیگر تفاوت دارند، سخن بگویند تا به نوعی ایران و عربستان را رو در روی هم قرار دهند.

حذف سفیر عربستان در آمریکا که هیچ ارتباطی با ایران ندارد و تاکنون نیز خبر و یا گزارشی درباره تلاش ضد ایرانی از سوی او در رسانه ها منتشر نشده چه دستاوردی را برای ایران خواهد داشت؟ به عبارت دیگر باید از طراحان جوسازی علیه ایران پرسید سفیر عربستان چه مشکلی را برای تهران به وجود آورده بود که ایران قصد حذف او را داشت؟

متهم شدن ایران به دست داشتن در ترور سفیر عربستان بدون شک تاثیرات منفی زیادی بر خاورمیانه خواهد داشت و اوضاع منطقه را پیش از گذشته امنیتی می کند و بخش زیادی از انرژی ایران و عربستان را صرف پاسخگویی به این موضوع می کند.

بنابراین می توان اینگونه استدلال کرد که حذف سفیر عربستان در واشنگتن سودی برای ایران ندارد تا تهران با صرف هزینه بخواهد وی را از بین ببرد.

اهداف آمریکا از متهم کردن ایران
اهداف آمریکا از طرح این ادعا را می توان در دو بعد داخلی و خارجی تحلیل کرد.
 
بعد داخلی
آمریکا به مدت یک ماه است که با خیزش مردم خود در اعتراض به فساد موجود در دستگاه های دولتی، نابرابریهای اجتماعی و وضعیت بد اقتصادی، روبرو است. این اعتراضات که با تشکیل جنبش تسخیر وال استریت در نیویورک آغاز شد اکنون به تمام شهرهای ایالات متحده کشیده شده و مقامات آمریکایی نیز تاکنون در آرام کردن اوضاع و متقاعد کردن ناراضیان برای دست کشیدن از تظاهرات راه به جایی نبرده اند؛ از همین رو طرح این ادعا می تواند سبب تشدید فضای امنیتی در ایالات متحده شده و به نوعی با بهانه کردن وجود تهدید امنیتی از برگزاری تظاهرات خیابانی جلوگیری کنند.
 
بعد خارجی
شکی در این مطلب نمی توان کرد که ایران تمام سیاستهای آمریکا در خاورمیانه را به چالش کشیده و اکنون ایالات متحده در کشورهایی چون عراق، افغانستان و حتی موضوع اعراب، رژیم صهیونیستی با ایدئولوژی ایرانی که مبارزه با ظلم سرلوحه آن است دست به گریبان است.

آمریکا در طول 10 سال گذشته یعنی پس از حوادث 11 سپتامبر و حمله به افغانستان و عراق هرگاه در این دو کشور با مشکل روبرو شده، تهران را متهم به دست داشتن در ناآرامیها و کمک به شورشیان عراقی و افغانی کرده تا به نوعی ناتوانی خود در برقراری امنیت در این دو کشور را کتمان کند. بر همین اساس متهم کردن ایران به تلاش برای ترور سفیر عربستان می تواند آمریکا را در تشکیل یک ائتلاف ضد ایرانی در منطقه یاری دهد تا بدین ترتیب واشنگتن که در حال تغییر راهبرد خود در عراق و افغانستان است با آسودگی بیشتری سیاستهای توسعه طلبانه خود را در این دو کشور پیاده کند.

در مورد موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی نیز برگزاری کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین و بیانات ارزشمند حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب، در مورد موضوع فلسطین به خوبی خط مقاومت و توطئه های غرب علیه ملت فلسطین را ترسیم کرد؛ بنابراین ایران در مورد موضوع فلسطینیان و رژیم صهیونیستی نیز از دید واشنگتن و تل آویو مانعی در راه دستیابی به اهداف آمریکایی - اسرائیلی به شمار می رود؛ بنابراین مشغول کردن تهران با یکی از مهمترین کشورهای خاورمیانه می تواند واشنگتن و تل آویو را در چپاول حقوق فلسطینیان یاری دهد.

نتیجه
مشغول کردن ایران با عربستان و رو در رو قرار گرفتن این دو کشور بدون شک هیچ نفعی برای تهران و ریاض و خاورمیانه دربر ندارد، بلکه بر عکس برای آمریکا که منافع زیادی در منطقه دارد بسیار مفید خواهد بود. متهم شدن ایران از سوی آمریکا موضوع تازه ای نیست و در سالهای گذشته بارها واشنگتن، تهران را متهم به اموری کرده که هیچگاه اثبات نشده اند، اما اتهام تلاش برای ترور سفیر عربستان در آمریکا، موضوعی است که کاخ سفید با توجه به وضعیت بغرنج خود در داخل و خارج به آن پرداخته است.
 
منبع: مهر