به گزارش
گرداب، "دیوید کریگر" مدیر بنیاد صلح در عصر هستهای آمریکا"، در گزارشی به تشریح هزینههای سلاحهای اتمی آمریکا پرداخت. در این گزارش عنوان شده است که هزینه سلاحهای هستهای آمریکا از سال ۱۹۴۰ تاکنون نزدیک به ۸ تریلیون دلار بوده است.
هزینههای سلاحهای هستهای آمریکاسلاحهای هستهای به دلایل بسیاری، پرهزینهاند. این سلاحها رابطه ما با دیگر ملل، با کره زمین، با آینده و با خودمان را تغییر میدهند. در نیمه دهه 1990، گروهی از محققان موسسه "بروکلینگز"، مطالعهای در زمینه مخارج سلاحهای هستهای در آمریکا انجام دادند. آنها دریافتند که آمریکا بین سالهای 1940 تا 1996 مبلغ 5.8 تریلیون دلار را ( بر اساس دلارهای ثابت در 1996) صرف سلاحهای هسته ای کرده است. این مبلغ در سال 2005 به صورت غیررسمی 7.5 تریلیون دلار (براساس دلارهای ثابت سال 2005)، برای بین سالهای 1940 تا 2005 اعلام شد. امروزه این رقم نزدیک به 8 تریلیون دلار است و این رقم تنها مختص آمریکا است.
هزینه سلاحهای هستهای آمریکا، ۶۰ درصد از کل رقم سلاحهای هستهای کشورهای دنیادر حال حاضر ۹ کشور با مجموع بیش از ۲۰ هزار سلاح هستهای وجود دارند که سالانه 105 میلیارد دلار روی تسلیحات هستهای و نگهداری آنها صرف میکنند. این رقم در دهه بعدی به بیش از یک تریلیون دلار خواهد رسید. رقمی که آمریکا برای این کار صرف میکند، معادل ۶۰ درصد از این رقم است.
بانک جهانی تخمین زده است که صرف سالانه 40 تا 60 میلیارد دلار تا سال ۲۰۱۵، میتواند برای دستیابی به ۸ هدف ذکر شده در "اهداف توسعه هزاره" سازمان ملل، برای ریشه کن کردن فقر کافی باشد.
با کاهش هزینههای هستهای دستیابی به چه اهدافی محقق میشود؟ دستیابی به این اهداف به معنای ریشه کن کردن فقر و گرسنگی، محقق شدن تحصیلات ابتدایی برای همه در سطح جهان، از بین بردن تفاوتهای جنسیتی، کاهش مرگ ومیر کودکان، بهبود سلامت مادران، مبارزه با ایدز و دیگر بیماریها، افزایش دوام محیط و توسعه همکاری برای پیشرفتهای بیشتر میباشد.
هزینه سلاحهای هستهای آمریکا بیش از کشورهای دیگر در حال حاضر آمریکا هر ساله بیش از 60 میلیارد دلار صرف سلاحهای هستهای کرده و انتظار میرود این رقم تا دهه بعد به طور متوسط به 70 میلیارد در سال برسد. آمریکا به تنهایی بیش از مجموع هزینههای ۸ کشور هستهای دیگر روی سلاحهای هستهای خود هزینه میکند.
آمریکا امروزه به دنبال تقویت زیرساختهای سلاحهای هستهای خودآمریکا امروزه قصد دارد زیرساختهای سلاحهای هستهای خود و سیستمهای تولید آنها را مدرنیزه کند. این امر بخشی از قرادادی بود که پرزیدنت اوباما برای تصویب کردن موافقتنامه " START " جدید (معاهده کاهش سلاحهای راهبردی) با آن موافقت نمود و این کار میتواند توافقی نامناسب باشد.
بودجه سازمان ملل کمتر از یک دهم هزینه سلاحهای هستهایبودجه کمکهای انساندوستانه آمریکا در سال 2010 معادل 30 میلیارد دلار بود و در همان سال، 55 میلیارد دلار را صرف تولید سلاحهای هسته ای کرد، اما کدام روش امنیت بیشتری را برای آمریکا به ارمغان میآورد؟
یک روش مفید دیگر برای مقایسه این است که رقم بودجه هستهای آمریکا را با بودجه سالانه معمول سازمان ملل که 2.5 میلیارد دلار است و با بودجه سالانه حفظ صلح سازمان ملل که ۳/۷ میلیارد دلار است مقایسه کنیم. بودجه سازمان ملل و حافظان صلح جمعاً 10 میلیارد دلار است که کمتراز یک دهم مبلغی است که ۹ کشور دارای سلاح هستهای صرف نگهداری ارتقاء زرادخانه های هستهای خود میکنند.
بودجه سلاحهای هستهای کشورها بیش از ۱۰ هزار برابر بودجه سازمان ملل بودجه سالانه سازمان ملل برای بخش خلع سلاح آن ( اداره امور خلع سلاح سازمان ملل) ۱۰ میلیارد دلار است. رقمی که کشورهای دارای سلاح هستهای در هر ساعت روی سلاحهای هستهایشان صرف میکنند، بیشتر از این رقم است. به عبارت دیگر، ۹ کشور دارای سلاح هستهای هر سال ۱۰ هزار برابر بیش از آنچه سازمان ملل صرف همه برنامههای خلع سلاح خود از جمله خلع سلاح هستهای میکند را صرف سلاحهای هسته ای خویش میکنند.
هزینههای خلع سلاح آمریکا، هر سال کمتر میشودآمریکا در حال حاضر مخارج سلاحهای هستهای خود را دقیقا در همان حوزهای کاهش میدهد که باید در آن حوزه بیشترین هزینهها را صرف کند، یعنی در بخش خارج از رده کردن سلاحهای هستهای از کار افتاده خود؛ مبلغی که آمریکا صرف خارج کردن سلاحهای هستهای خود از رده کرده است، در دولت اوباما با کاهش محسوسی از 186 میلیون دلار در سال 2009 به 96 میلیون دلار در سال 2010 و 58 میلیون دلار در سال 2011 رسیده است. طی دهه 1990، آمریکا بیش از یک هزار سلاح هستهای خود را در هر سال از رده خارج کرده است. آمریکا در سال 2008 این تعداد را به 648 سلاح کاهش داد تا جایی که در سال 2010 فقط 260 سلاح را از رده خارج کرد.
براساس نرخ فعلی خلع سلاح آمریکا ۲۰ سال طول میکشدآمریکا حدود ۵ هزار سلاح هسته ای دارد که در نوبت خارج شدن از رده هستند که با نرخ فعلی خنثیسازی، خارج شدن همه آنها از رده حدود ۲۰ سال طول میکشد. همچنین آمریکا پنج هزار سلاح هستهای دارد که یا آماده به کار هستند و یا در انبار ذخیره شدهاند.
سلاحهای هستهای و احترام به قانونسلاح های هستهای به جز هزینه بالای تولید و ارتقاء، از طرق دیگری نیز بر سرنوشت و هزینه های انسانها موثرند. این سلاح ها، احترام آمریکاییها نسبت به قانون را تضعیف کردهاند. چگونه ممکن است کشوری احترامش به قانون را حفظ کند و در عین حال دائما دیگران را به قتل عام تهدید کند؟
منبع:
فارس