گرداب- دنیای اسلحه کشی و قشون کشی های نظامی به سر رسیده است. جهان امروز و افکار عمومی دیگر توان تصاویری که از جنگ های اول و دوم جهانی به ارث رسید و در تاریخ سیاسی جهان ثبت شد را ندارد.
امروزه روز با پیشرفت تکنولوژی و علوم نظامی دیگر نیازی به هزینه کردن انسانی و تحمل بار انتقادهای ناشی از توسل به زور فیزیکی نیست. جنگ الکترونیک اصطلاحی نظامی است که بیانگر کاربرد الکترونیک و امواج الکترومغناطسیی در نبردهاست. از جمله انواع جنگ الکترونیک میتوان ایجاد اختلال در ارتباطات رادیویی دشمن، هدایت نفرات و موشکها با دستگاههای الکترونیکی را نام برد.
یکی از هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی که مجهز به تمامی موارد برای جنگ الکترونیک بود، هفته گذشته به دست ایران افتاده است. "دیپلماسی ایرانی" با "امیر موسوی"، کارشناس مسائل استراتژیک، درباره آمادگی ایران برای جنگ الکترونیک با آمریکا گفتگویی داشت که در زیر میخوانید:
با توجه به ویژگیهای خاص هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی، چگونه ایران توانسته است این هواپیمای رادارگریز را کنترل کنند؟
بر روی این هواپیمای بدون سرنشین چهار عملیات جنگ الکترونیکی ویژه انجام شده است:
1. ایران ارتباط این هواپیما را با پایگاههای آمریکایی قطع کرده است؛ بدین معنا که ایران توانست در مرحله اول ارتباط این هواپیما را با پایگاههای نظامی آن در آمریکا قطع کند.
2. سیستم انفجاری و بازگردان آن را غیرفعال کرده، چراکه سیستم این هواپیما بهگونهای است که اگر مشکلی برای آن پیش آید یا منفجر شده و یا به پایگاه خود برمیگردد، اما ایران توانست این سیستم را فلج کند.
3. آن را به محل موردنظر خود هدایت کرده و این سیستم بسیار پیچیده است؛ یعنی این هواپیمای بدون سرنشین با هدایت و کنترل ایران در پایگاه مخصوصی در ایران نشست.
4. این هواپیما سیستمی دارد که اگر در بدترین شرایط به دست رقیبان آنها بیافتد تمامی اطلاعات آن پاک میشود، اما ایران توانست به اطلاعات آن هم دسترسی پیدا کند.
اشاره به جنگ الکترونیک کردید، درباره توانایی ایران در رویارویی با جنگ الکترونیک چه دیدگاهی دارید؟
این چهار عملیات بسیارمهم بوده و نشان دهنده آن است کهایران آمادگی کامل برای رویارویی در جنگ الکترونیکی بسیار پیشرفته را دارد. همچنین در دو مانور اخیر هوایی که ایران انجام داد، اعلام شد که هدف اصلی این مانور در راستای جنگ الکترونیک بوده اس، اما آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی از قدرتهای جهانی این مسئله را به تمسخر گرفتند و گفتند ایران در فشار تحریمهای شدیدی است و این توانایی را ندارد تا در جنگ الکترونیک قدرت بالایی داشته باشد. در حالیکه ایران با این عملیات اخیر ثابت کرد که در جنگ الکترونیکی بسیار پیشرفته است. چراکه این عملیات نیاز به رادارهای بسیار پیشرفته و گشایش تمامی رمزهای سخت و ویژه دارد که در کارهای مخابراتی حساس استفاده میشود.
به اضافه مباحث هدایت و کنترل این هواپیما که نیاز به رایانههای بسیار پیشرفته و بالایی دارد. ظاهرا ایران این توانمندی را به دست آورده است؛ یعنی هم دسترسی به رادارها و رایانههای پیشرفته در سطح بالا و هم بازکردن رمزها و کدهای حساس و امنیتی هوایی. همانطور که میدانید این هواپیما در اختیار سیا بوده و نه وزارت دفاع آمریکا؛ یعنی تماما امنیتی و در سطح بسیار بالایی بوده است. بنابراین ما شاهد هستیم که در دنیا هم از این عملیات صحبت شده و اکثرا از قدرتمندی ایران در جنگ الکترونیک تمجید کردند.
با این توضیحات ایران توانایی جنگ الکترونیک با آمریکا را دارد؟
بله، ایران میتواند کارهای مهمی انجام دهد، چرا که یکی از کارهای مهم این هواپیما تعطیل کردن سیستمهای راداری و ارتباطاتی است و با توجه به اینکه این هواپیما 250 کیلومتر وارد ایران شده، اما نتوانسته بود سیستمهای ایران را از کار بیاندازد؛ بنابراین چنین روندی نشان میدهد که سیستم ارتباطی آن تعطیل نشده و قدرت رویارویی دارد و آمریکا نمیتواند به راحتی سیستمهای ارتباطی ایران را مختل کند.
این امر نکته بسیار مهمی است، چراکه ما شاهد بودیم در جنگ افغانستان و عراق، آمریکا اولین عملیاتی که انجام داد، فرستادن بمبها و همین هواپیماهای بدون سرنشینی بود که کل سیستمهای راداری و ارتباطاتی آنها را تعطیل کرد. مشابه همان کاری که رژیم صهیونیستی در رابطه با سوریه کرد و پیش از بمباران مرکز هستهای، اول کل ارتباطات را قطع کرد و بعد حمله را آغاز کرد؛ یعنی تمامی رادارها ازکار افتاده و ارتباطات از بین رفته بود و سپس حمله را شروع کردند. حدود بیست دقیقه الی نیم ساعت طول میکشد تا این هواپیما بتواند کل ارتباطات منطقه را تا شعاع 500 کیلومتر فلج کند و به راحتی بتواند اهداف خود را اجرا کرده و به پایگاهش بازگردد. درنتیجه عملیات ایران نشان میدهد که نه تنها ارتباطات قطع نشد، بلکه ایران توانست با آن مقابله هم بکند؛ بنابراین حرکت جمهوری اسلامی بسیار پیچیده و پیشرفته است و باید گفت که ایران در سایه تحریمهای سنگین و قطعنامههای مختلف و عدم همکاری کشورهای پیشرفته، توانست به این مرحله برسد.
آیا چنین اتفاقی این فرضیه که ایران در جنگ الکترونیک با آمریکاست را ثابت میکند؟
بله، به باور من این جنگ شروع شده است. البته زمان شروع آن از دستگیری عبدالمالک ریگی آغاز شد که کاملا جنگ الکترونیکی بود؛ بدین معنا که صدا و سیستمهای ارتباطی و هواپیمایی که در آن بود را ردیابی کردند. بحث مهم دیگر ویروسهایی بود که به ایران فرستاده شد. 9 ویروس پیشرفته برای فلج کردن نیروگاه بوشهر، مراکز هستهای، برق و مترو به ایران فرستادند. اگر هر کشور عادی دیگری در منطقه جای ایران بود، کل امکانات آن فلج میشد؛ بنابراین به نظر میرسد که ایران آمادگی خود را برای جنگ الکترونیکی آغاز کرده است. اما درباره آمریکا باید گفت که ایران مستقیما با گرفتن این هواپیمای بدون سرنشین، وارد جنگ الکترونیکی سختی با این کشور شده است.
به اطلاعاتی که این هواپیما قادر به دریافت آن است، اشاره کردید. آیا ایران به اطلاعات آن دسترسی پیدا کرده است؟
ایران به دو دسته اطلاعات دسترسی پیدا کرده است:
1. تکنولوژی این هواپیما که خود ایران سازنده این هواپیماهاست. همانطور که می دانید ایران هواپیمای بدون سرنشین تا شعاع یک کیلومتر ساخته است. برد هزار کیلومتر هواپیمای مهاجر 4 و صاعقه قدرتمند هستند. اما این هواپیمای آمریکایی بدنه مهمی دارد، رادارگریز است، موتور آن بسیار پیچیده است، چون قدرت پرواز طولانیمدت داشته و می تواند حتی تا 24 ساعت و یا حتی چند روز هم در هوا باشد، قدرت کنترل سرعتهای مختلف را دارد چون می تواند آرام و یا حالت ایستادگی هم داشته باشد، همچنین دوربینها و فرستندههایی که در اختیار دارد بسیار پیشرفته است، چراکه از مناطق عکس گرفته و به پایگاههای خود میفرستند و ذخیره هم میکند، به اضافه اینکه عکسهایی که از فاصله بسیار دور گرفته میشود بسیار واضح و روشن است؛ بنابراین با توجه به تمامی موارد ذکر شده این هواپیما تکنولوژی خاصی دارد. با توجه به اینکه ایران توانایی مهندسی معکوس بالایی دارد و توانسته هواپیمای صاعقه، موشکها و یا رادارهای پیشرفته بسازد، میتواند این هواپیما را بسازد. همانطور که میدانید مهندسی معکوس نیاز به اطلاعات اولیه و یا نمونه دارد که چنین نمونهای امروز در دست ایران است. در گذشته هم نمونه دیگری در دست ایران بوده، اما این هواپیمای اخیر کاملتر و سالمتر است.
2. اطلاعات ذخیره شده در این هواپیما نیز بسیار مهم است. این اطلاعات نشان دهنده آن است که آمریکا در ایران به دنبال چه مسائل و اطلاعاتی است. این هواپیما برنامه پروازی دارد که به چه مناطقی باید میرفته است. همچنین عکس هایی که تا شعاع 250 کیلومتری گرفته، چه نقاط و چه حساسیتهایی داشته و یا بر چه مناطقی زوم کرده است، که چنین اطلاعاتی برای ایران بسیار مهم است. به علاوه آنچه که ذکر شد اطلاعات امنیتی فراوانی در آن بوده، اما تا کنون فاش نشده است و احتمالا در آینده این اطلاعات نیز اعلام خواهد شد.