Gerdab.IR | گرداب

خط تبليغي بي‌بي‌سي، یک هفته تا برگزاري انتخابات

تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۳۹۰

بی‌بی‌سی فارسی در آستانه برگزاری انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، رویکرد چندلایه ‏ای را در مواجهه با این رویداد سیاسی در پیش گرفته است.

گرداب- رسانه‏های بیگانه اعم از شبکه‏های تلویزیونی ماهواره‎ای، رادیوها، سایت‏های خبری اینترنتی و خبرگزاری‏ها، در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی، همچون ادوار گذشته و البته این بار، با طراحی پیچیده‏تری، به دنبال خبر پراکنی و فضاسازی مسموم در جهت بهره‏گیری و فرصت‏سازی از چالش‏های انتخاباتی پیش ‎‏رو و ضربه‏زدن به جمهوری اسلامی ایران هستند.

بی‌بی‌سی فارسی
بنگاه خبرپراکنی BBC فارسی که در چند سال اخیر به شبکه‏ای چندرسانه‏ای تبدیل شده، در آستانه برگزاری انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، رویکرد چندلایه‏ای را در مواجهه با این رویداد سیاسی در پیش گرفته است.
 
این رویکرد چند لایه تبلیغی، دو جنبه اساسی دارد که عبارتند از جنبه تبیینی و جنبه تجویزی.
 
جنبه تبیینی
در جنبه تبیینی، BBC فارسی سعی دارد سه لایه تبلیغی را دنبال كند:

لایه یا خط نخست تبلیغی در این حوزه، تأکید بر فرمایشی‏بودن انتخابات نهمین دوره مجلس است که غالباً با عناوینی چون نمایشی‏بودن انتخابات، مشخص‏بودن اکثریت کرسی‏های مجلس از پیش از انتخابات و مانند آنها بیان می‏شود.

لایه دوم نیز تأکید بر به اوج رسیدن اختلافات اصولگرایان و برخورد احتمالاً خشونت‏آمیز آنها با یکدیگر در جریان برگزاری انتخابات است که مطابق خط تبلیغی BBC فارسی، تبلور وجود اختلاف در لایه‏های بالایی نظام است.

لایه سوم نیز تأکید و تبلیغ سوت و کور بودن و کم‏رونقی یا بی‏رونقی فضای انتخاباتی مجلس است که مطابق خط تبلیغی BBC، به طور عامدانه از سوی برگزارکنندگان انتخابات پی‏گیری خواهد شد تا جریان انتخابات به محملی برای بروز ناآرامی‏ها و شورش‏های اجتماعی تبدیل نشود.

در مجموع، BBC فارسی در این فاز، سه گزاره ذیل را معمولاً با همین ادبیات و در قالب‏های مختلف تحلیلی، خبردهی، مصاحبه و مانند آنها تکرار می‏کند:

گزاره اول: رقابت‏های انتخاباتی مجلس در ایران به دلیل صافی شورای نگهبان و ممنوعیت فعالیت احزاب و گرایش‏های غیرخودی، انتخاباتی آزاد و منصفانه نیست. (فرمایشی‏بودن)

گزاره دوم: به جای رقابت سالم، در این انتخابات شاهد برخوردهای قضایی و امنیتی و جنگ تبلیغاتی و روانی به قصد حذف رقیب خواهیم بود که عمدتاً به رقابت میان جریان حامی رهبری جمهوری اسلامی و جریان حامی ریاست جمهوری قابل تحویل است.

گزاره سوم: انتخابات مجلس نهم به گونه‏ای هدفمند و برنامه‏ریزی شده، انتخاباتی کم‏رونق خواهد بود تا با کمترین چالش امنیتی، بیشترین بهره سیاسی از آن گرفته شود و در عین حال، آمار مشارکت‏کنندگان بیش از حد واقعی اعلام خواهد شد.
 
جنبه تجویزی
در جنبه تجویزی، گویندگان و تحلیل‏گران بی بی سی فارسی به گونه‎ای غیرمستقیم و حتی در موارد بسیاری، مستقیم، بر لزوم تحریم انتخابات از سوی مردم، اعم از تحریم فعال یا منفعلانه تأکید می‏کنند.
 
مقصود از تحریم فعال، غالباً نوعی تحریم همراه با تشویق دیگران به این گزینه از طریق دیوارنویسی، اسکناس‏نویسی، برگزاری کمپین‏ها و مانند آنهاست و تحریم منفعلانه نیز صرف رأی ندادن را شامل می‎‏شود.
 
نکته مهم این است که BBC فارسی، این لایه‎های چندگانه تبلیغی را عمدتاً از زبان مهمانان و تحلیل‏گران مدعو خود که اغلب شامل فعالان سیاسی و روزنامه‏نگارانی می‏شوند که پس از انتخابات ریاست جمهوری گذشته به خارج از کشور سفر کرده‏اند، پی‏گیری می‏کند و در این چارچوب، تلاش وافری دارد تا اعلام شرکت نكردن اصلاح‏طلبان داخلی در انتخابات را به منزله نوعی تحریم انتخابات از سوی آنها جلوه دهد.
 
منبع: رجانیوز