توصیه یک مقام قضایی/

عامل شایعه‌پراکنی در فضای مجازی نشوید

تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۳

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان البرز گفت: یکی از اقدامات مهم برای مقابله با شایعات این است که ما هر خبری را بدون تحقیق نپذیریم و در مورد هر خبری از منابع موثق تحقیق کنیم.

به گزارش گرداب و به نقل از میزان، مهدی جوهری، معاون اجتماعی دادگستری البرز گفت: یکی از اقدامات مهم برای مقابله با شایعات این است که ما هر خبری را بدون تحقیق نپذیریم و در مورد هر خبری از منابع موثق تحقیق کنیم. توصیه و سفارش دین ما نیز براساس آیات و روایات این موضوع را تایید می کند.

او ادامه داد: عمده شایعه پراکنی ها از طریق نشریات، مطبوعات، رسانه ها و خصوصاً فضاهای مجازی مانند وایبر و واتس اپ و ... صورت می پذیرد که قطعاً اثر تخریبی آن به مراتب بیشتر است چون مخاطبین زیادی را پوشش می دهند و شایعه ای که دست به دست گشت، عموم مردم تصور می کنند که صحت دارد.

او به تعریف شایعه پراکنی و مجازات آن درقانون پرداخت گفت: شایعه یعنی پرداختن به یک موضوعی که واقعیت ندارد لذا نشر اکاذیب تلقی می شود و بر این اساس کسانی که مبادرت به شایعه پراکنی کنند، با استناد به ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی و ماده ۱۸ قانون جرایم رایانه ای مصوب سال ۱۳۸۸ که مقرر داشته: «هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سامانه رایانه ای یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را بر خلاف حقیقت، رأساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق یادشده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت (در صورت امکان)، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد» قابل تعقیب کیفری هستند.

جوهری گفت: شایعه و شایعه پراکنی از اعمال ناشایستی است که توسط شخص یا اشخاصی صورت می پذیرد که دارای نوعی بیماری اجتماعی هستند و یا توسط دشمنان نظام به منظور تخریب وجهه نظام صورت می پذیرد.