به گزارش
گرداب، ابوالحسن فیروزآبادی امروز (دوشنبه) در دومین همایش فضای مجازی پاک در جمع خبرنگاران در مورد برنامههای در دست انجام شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به مهر گفت: موضوع ساماندهی پیامرسانهای موبایلی و شبکههای اجتماعی را در مرکز ملی فضای مجازی انجام دادهایم و قرار است به زودی در صحن شورای عالی فضای مجازی ارائه کنیم.
وی اضافه کرد: در این زمینه موضوع فرهنگی مد نظر است و با توجه به اینکه هماکنون کل جامعه از پیامرسانهای خارجی استفاده میکنند، باید این فضا را تغییر دهیم.
فیروزآبادی با بیان اینکه قصد داریم با اتخاذ سیاستهای ایجابی و حمایت از بخش خصوصی، شبکههای مجازی داخلی را ترویج دهیم، تاکید کرد: چنانچه تکنولوژی پیشرفت کند و امکان ارائه سیستمهای فیلترینگ هوشمند که بتواند بخش مفید را از غیرمفید در شبکههای اجتماعی خارجی تفکیک کند، امکان رفع محدودیت شبکههای پیامرسان با اجرای فیلترینگ هوشمند وجود خواهد داشت اما در شرایط فعلی قصد داریم شبکههای داخلی اجتماعی را به صورت جدیتری وارد فضای مجازی کنیم.
افزایش سواد عمومی اینترنت در کشوررئیس مرکز ملی فضای مجازی از برنامههای در دست انجام برای فرهنگسازی در فضای مجازی خبر داد و گفت: در این راستا با وزارت آموزش و پرورش برنامههایی را در دست انجام داریم تا این فرهنگسازی از کتب درسی مدارس آغاز شود.
وی با تاکید بر اینکه ترویج سواد عمومی اینترنت در دستور کار است، اضافه کرد: در این راستا قرار است به سمت سالمسازی فضای مجازی حرکت کنیم.
فیروزآبادی همچنین از پیشنهاداتی برای ترویج خط زبان فارسی در فضای مجازی خبر داد و گفت: این موضوع قرار است در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار گیرد.
اینترنت را نباید به صورت حجمی فروختدبیر شورای عالی فضای مجازی با انتقاد از فروش حجمی اینترنت و پهنای باند در کشور، گفت: این موضوع به طور کلی در دنیا منسوخ شده است و دیگر چیزی به عنوان قیمتگذاری حجمی ترافیک اینترنت وجود ندارد، اما در کشور به دلیل آنکه قیمتگذاری پهنای باند با نگاه به خارج از کشور انجام میشود، اینترنت حجمی فروخته میشود.
وی ادامه داد: بر این اساس ما در صدد هستیم تا با مقرراتگذاری در این حوزه، اقتصاد فضای مجازی را به نحو دیگری ساماندهی کنیم. بر این اساس باید شرایطی فراهم شود تا بتوانیم هزینههای این بخش را با استفاده از تولیدات محتوای داخلی کاهش دهیم. از طرف دیگر هزینههایی که بابت مصرف اینترنت پرداخت میشود، نباید برای تمامی اقشار جامعه برای مثال خانوادهها و یا دانشگاهها یکسان باشد. در این راستا از طریق مکانیزم ارائه محتوا میتوانیم این استفاده را از یکدیگر تفکیک کنیم.
فیروزآبادی در مورد برنامههای مد نظر در حوزه فضای مجازی در برنامه ششم توسعه، گفت: با توجه به اینکه فضای مجازی، فضایی کاملاً متحول است نمیتوان برای آن اعداد و ارقام قائل شد در این راستا ما فقط به دنبال توسعه تولید محتوا در کشور هستیم که نهایتاً اینترنت سالم را داشته باشیم.
به دنبال پیادهسازی شبکه ملی اطلاعات هستیمدبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به سؤال دیگر مهر در خصوص تحقق مصوبات این شورا، گفت: مهمترین امری که طی چهار سال گذشته در شورای عالی فضای مجازی محقق شده است، ارکان این شورا بوده و به دنبال آن، برنامههای مصوبی نیز داشتهایم.
وی با تاکید بر اینکه به دنبال اجرای مصوبات شورای عالی فضای مجازی هستیم، خاطرنشان کرد: در دوره دوم فعالیت این شورا با پتانسیل جدید به وجود آمده، موضوعات جدی و مهمی را اجرایی کردهایم که از جمله آن برای نخستین بار دستورالعمل فضای مجازی در زمینه انتخابات تدوین شد که این موضوع نقش پررنگی را در انتخابات اخیر داشته است.
فیروزآبادی با اشاره به نقش پررنگ مصوبات شورای عالی فضای مجازی، گفت: یکی از مهمترین مصوبات، اجرای شبکه ملی اطلاعات است که میتواند دسترسی همه مردم را به اطلاعات ایمن و مفید فراهم کند؛ در این راستا به دنبال پیادهسازی این شبکه هستیم و تاکنون نیز کارهای بزرگ و منحصر به فردی در این خصوص انجام شده است که بر روی این شبکه میتوان تولید محتوای بومی را به صورت جدی پیگیری کرد.
وی با اشاره به دو مصوبه مهم مرتبط با فضای مجازی کشور، اظهار داشت: مهمترین این موضوعات مربوط به صدور فرمان تاسیس شورای عالی فضای مجازی از سوی رهبر معظم انقلاب در ۱۷ اسفند سال ۹۰ بود که تمامی ابعاد این فضا را مستلزم سیاست گذاری و قوانین مدون می کند.
وی اضافه کرد: همچنین در اسفندماه سال گذشته نیز مصوبه ای از سوی این شورا برای فضای مجازی به تصویب رسید که بر لزوم ایجاد فضای مجازی سالم، مفید و ایمن تاکید دارد.
فیروز آبادی با اشاره به اینکه فضای مجازی تمامی ابعاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را در برمی گیرد، اضافه کرد: باید در این حوزه فضای مطلوب ایجاد کنیم و به دنبال حفظ و حقوق هویتمان در این فضا باشیم.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه فضای سالم مجازی، فضایی است که در شبکه های ارتباطی شکل می گیرد و محتوا و خدمات آن مبتنی بر ارزش های دینی و قوانین کشور است، تاکید کرد: برای حرکت در این فضا و رسیدن به فضای مجازی سالم باید تقسیم کار ملی صورت بگیرد.
فیروزآبادی یکی از مهمترین ارکان را در این زمینه فرهنگ سازی در خانواده ها عنوان کرد و گفت: متاسفانه فضای مجازی به صورت انفجاری در حال رشد است و به شدت تحت تاثیر فضای بیرونی قرار دارد. به همین دلیل باید به ثبات و پایداری در شکلدهی به این فضا برسیم که تاکنون به این مهم دست نیافته ایم.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه فضای مجازی برخلاف فضای حقیقی در کمتر از دو دهه اخیر شکل گرفته است، اضافه کرد: باید مقوله عقلانیت به صورت جدی در این فضا وارد شود و هنجارها، ارزشها و نگرش ها متناسب با مقوله های دینی و قوانین کشور در این فضا شکل گیرد.
فیروزآبادی با اشاره به اینکه خلق بایدها و نبایدهای فضای مجازی با کمک دانشگاهیان و نخبگان میسر می شود، گفت: برای پرداختن به عقلانیت در این فضا نیازمند کار چندرشته ای و آینده نگری هستیم تا ویژگی های فضای مجازی از جمله همگرایی، فشردگی مکان، زمان، اطلاعات و حجم تولید متناسب با اهداف مدنظر نظام تبیین شود.
وی با تاکید بر اینکه ساختارهای اداری و نهادی در کشور باید در مقوله فضای مجازی، اقدامات موثری انجام دهد، گفت: به دلیل توسعه فضای مجازی شاهد آن هستیم که حتی لیبرالیست ها از رگولاتوری در فضای مجازی صحبت می کنند و این مسئله نشان می دهد که مقررات گذاری در این فضا برای همه مهم است.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه در حوزه مقررات گذاری فضای مجازی، منفعل عمل کرده ایم گفت: فضای مجازی به صورت موجی در حال حرکت است و ممکن است تهدیدات آن موجودیت و هویت ما را به خطر بیندازد. بر این اساس نیازمند تبیین مقررات در این بخش هستیم.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با انتقاد از عملکرد فیلترینگ در حوزه فضای مجازی خاطرنشان کرد: پالایش فضای مجازی را به گردن حکومت انداخته ایم و دولت هم فقط در دروازه های ورودی اینترنت دستگاه فیلترینگ گذاشته است. این در حالی است که نباید فقط نگاه سلبی داشته باشیم و فقط به امور ایجابی که تولید محتوا نیز یکی از این امرو است توجه بیشتری کنیم.
فیروزآبادی با بیان اینکه باید فکر اساسی برای پالایش فضای مجازی کنیم، تصریح کرد: البته شبکه ملی اطلاعات نیز با همین هدف تعریف شده است که می تواند به عنوان فکر اساسی و رکن و زیرساخت فضای مجازی ایجاد شود و بر روی آن شبکه های اجتماعی مطلوب شکل گیرد.
وی با تاکید بر اینکه نظام سالم سازی فضای مجازی فقط نباید موضوع فیلترینگ باشد، گفت: اگرهم قرار است به این مقوله اهمیت داده شود، باید دانشگاه ها و خانواده ها در آن نقش متفاوتی داشته باشند. به عنوان مثال اینترنت دانشگاه باید با دسترسی خانواده ها و مدارس به اینترنت متفاوت باشد.
وی ادامه داد: بر این اساس مقررات گذاری و ساماندهی شبکه ملی اطلاعات با این اهداف می تواند عملیاتی شود.
وی با بیان اینکه در بحث اینترنت ایمن حتی از کشورهایی که خیلی به مقوله ارزش اهمیت نمی دهند هم عقب تر هستیم، گفت: به عنوان مثال کشور آمریکا در ایجاد فضای مجازی سالم برای کودکان بسیار جدی عمل کرده و بالغ بر ۷ قانون در این زمینه دارد. این در حالی است که کودکان کشور ما در فضای مجازی رها هستند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با تاکید بر لزوم دسترسی اینترنت سالم به کودکان گفت: فضای مطلوب مفید و ایمن از نظر فنی و قانونگذاری با همکاری نخبگان و دانشگاهیان قابل دستیابی است.
وی با تقدیر از تلاش وزیر ارتباطات در اجرای ابعاد مختلف شبکه ملی اطلاعات خاطرنشان کرد: اگرچه این طرح تا حدودی با تعویق همراه بوده است، اما شواهد نشان می دهد که با تلاش جدی وزیر ارتباطات ابعاد مختلف این شبکه مشخص شده و نظرات ذینفعان نیز در آن به کار گرفته شده است. امیدواریم که به زودی مردم بتوانند از این شبکه بهره مند شوند.
وی با تاکید بر اینکه فضای اینترنت باید شبهه رایگان شود، خاطرنشان کرد: مردم نباید بابت حجم اینترنت پول بپردازند. این در دنیا منسوخ شده است و با بناسازی شبکه ملی اطلاعات می توانیم بسیاری از این مشکلات را که در کشور وجود دارد برطرف کنیم.