به گزارش
گرداب، ساختارهای امنیتی سرویسهای اطلاعاتی و جاسوسی دنیا دیگر برای دستیابی به اطلاعات و رسیدن به منابع مورد نیاز برای تجهیز تصمیمسازان خود جهت اتخاذ بهترین تصمیم ها و انتخاب مواضع موثر و درست تنها از عناصر سنتی استفاده نمیکنند، بعد از جهش بزرگی که در سامانههای الکترونیکی پیشرفته شنود و نظارت بر فعالیت عناصر مختلف به عنوان نسل دوم فعالیتهای اطلاعاتی و جاسوسی ایجاد شد، سرویسهای اطلاعاتی با ورود نسل سومی از این رویکرد مواجه شدند که شاید برای آنها نیز غافلگیرکننده بود. این نسل همان سایتهای الکترونیکی اجتماعی است که در مسیر کشف اطلاعات و گرفتن منابع مورد نیاز از رویکردهای ایدئولوژیک دشمن و بررسی میزان توسعه تروریسم در جهان و نظارت بر عملیات قاچاق سلاح از سوی گروهکهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
سایت های اجتماعی عرصه ای برای تبادل اطلاعات بین فعالان رسانهای و مؤسسات نظامی و ... است که سرویسهای جاسوسی رقابت فشرده ای را برای دسترسی به این اطلاعات آغاز کرده اند. ابزارهای اجرایی سرویسهای جاسوسی در سایتهای اجتماعی مجموعه فعالیت هایی را در روند تک و پاتک اطلاعاتی رهبری می کنند تا بتوانند بهترین دستاوردها را در این فضا داشته باشند و ضمن جذب بیشترین اطلاعات از دشمن، آن ها را به سمت اهداف مورد نظر خود سوق دهند.
ساختار و ویژگیهای جاسوسی سایبریرژیم صهیونیستی چگونه در فضای مجازی جاسوسی میکند/ زنان اسرائیلی که مدیر گروههای ضد صهیونیستی هستند! /آماده انتشاراین نسل از فعالیتهای جاسوسی ویژگیهای خاص خود را دارد: منابع مورد نظر در سایتهای اجتماعی در میان اقشار مختلف جامعه به سهولت قابل دسترسی هستند و در این راستا نیاز به گرفتن اطلاعات شخص مورد نظر در ابعاد اجتماعی و اخلاقی از خود وی نیست.
روند جلب و استفاده از اطلاعات به دست آمده از طریق نسل سوم جاسوسی، روند بسیار ساده و کم هزینه است، به گونهای که تنها با پیگیری صفحات شخصی گروهها و اشخاص مؤثر و ویژه و نمونه هایی از ارتباطات آن ها، اطلاعات فراوانی به دست می آید. البته این کمترین حد از بهره برداری های سرویس های جاسوسی از فضای مجازی است. کشورهای مختلف از طریق فعالیتهای امنیتی خود در شبکه مجازی میتوانند رویکردهای دولتهای متخاصم خود و افکار عمومی موجود در آنها را بررسی و تحلیل کنند.
استفاده از سایتهای اجتماعی از طریق سرویسهای جاسوسی میتواند دستاوردها و اهداف زیر را به دنبال داشته باشد. در ابعاد سیاسی، این اطلاعات میتواند در شکلگیری ائتلافهای مختلف سهیم باشد.
شاخصهای موجود در اطلاعات فرآوری شده از سایتهای اجتماعی به سرویسهای جاسوسی اجازه میدهد به مقادیر گستردهای از این اطلاعات دست پیدا کنند و رهبران کشورهای صاحب این تکنولوژی از تحلیل اطلاعات مذکور در روند آشنایی بیشتر نسبت به وضعیت داخلی کشورهای دوست و دشمن خود از آن استفاده کنند. این موضوع به دولت های صاحب تکنولوژی سایبری امکان میدهد در ترسیم نقشه ائتلافهای خود براساس محیط سیاسی مطلوب بهتر عمل کنند.
سایتهای اجتماعی به دولتها اجازه میدهد تاکتیکهای متعددی را برای مقابله با دشمنان و رقبای خود به کار گیرند، البته در این میان باید توجه داشت که وقتی از دوستی یا دشمنی سخن میگوییم، ضرورتا نیاز نیست یک کشور در طرف مقابل باشد و ممکن است یک حزب یا سازمان بین المللی مد نظر باشد.
در ابعاد نظامی قدرتهایی که از این تکنولوژی در مسیر فعالیتهای جاسوسی خود بهرهبرداری میکنند، میتوانند از آن برای حمله به اهداف مورد نظر استفاده کنند. سایتهای اجتماعی نقش عمدهای در جمعآوری اطلاعات از طرفهای متخاصم به ویژه در زمینه استفاده سیاستمداران و فعالان عرصههای مختلف از شبکههای اجتماعی دارد. قدرتهای برتر در عرصه سایبری میتوانند در داخل شبکههای مجازی مذکور پایگاههای ویژه امنیتی برای رصد صفحات کاربری عناصر حساس و ویژه تعبیه کنند. این روند تنها از طریق بررسی صفحات کاربری رسمی دشمنی است، بلکه رصد صفحات عناصر زیرمجموعه این گروهها را نیز شامل میشود.
به عنوان مثال سرویسهای اطلاعاتی از رصد صفحات کاربری عناصر وابسته به یک گروه تروریستی میتوانند موقعیت جغرافیایی این گروه ها را شناسایی کنند. مقادیر فراوانی از اطلاعات موجود کنونی از گروههای تروریستی منطقهای و فرامنطقهای را میتوان در نتیجه فعالیتهای اینترنتی آن ها دانست که کشورهایی که این تکنولوژی را در اختیار دارند، میتوانند از اطلاعات مذکور در راستای اهداف خود استفاده کنند.
سرویسهای جاسوسی از اطلاعات به دست آمده از سایتهای اجتماعی در عملیات ترور، بازداشت ، شناسایی موقعیت مراکز حساس دولتهای متخاصم و ... استفاده کنند. شور و اشتیاق برخی کارمندان فعال در مراکز حساس سیاسی و امنیتی باعث میشود آنها صفحاتی را با اسامی واقعی خود به همراه تصاویر مختلف در سایتهای اجتماعی راهاندازی کنند. این اقدامات میتواند سهم عمدهای در نشان دادن مناطق حضور این افراد داشته باشد، علاوه بر این که انتشار تصاویر، ارتباط ویژهای را به طرفهای استفاده کننده از آن می دهد و سرویسهای جاسوسی از سرنخهای موجود در این حسابها میتوانند به ماهیت واقعی عناصر مورد هدف یا منطقه مورد نیاز خود دست پیدا کنند.
به این ترتیب رفتارهایی از این نوع میتواند اطلاعاتی ارزشمند را به صورت مجانی در اختیار سرویسهای جاسوسی قرار دهد تا آنها در اجرای عملیات متنوع خود شامل ترور، بازداشت و شناسایی موقعیت مراکز حساس دولتهای متخاصم از آن استفاده کنند.
نامهنگاریهای انجام شده بین گروههای مختلف از طریق سایتهای اجتماعی را نیز میتوان یکی از منابع غنی از اطلاعات در شبکههای مجازی و اجتماعی به شمار آورد. رهبران گروههای مختلف گاها برای ارتباط بین یکدیگر یا تسهیل ارتباط بین خود و عناصر زیر مجموعه خود از سایتهای اجتماعی استفاده میکنند، این موضوع در میان گروههای تروریستی رایجتر است، چرا که تردد آنها به علت مسائل امنیتی یا در نتیجه مسافت جغرافیایی زیاد بین فرماندهان و عناصر زیر دست مشکل است، به این ترتیب نامه نگاری ها بین این افراد ممکن است از طریق فضای مجازی صورت گرفته و طبعا این موضوع برای سرویسهای جاسوسی که تکنولوژی پیشرفته برای نفوذ به این صفحات دارند، قابل دسترسی است.
شاید بتوان گفت عدم حذف صفحات کاربری بسیاری از رهبران گروههای تروریستی در سایتهای اجتماعی تاکتیکی عمدی برای شناسایی موقعیت آن ها و عناصر حامی آن ها و کشف صفحات اجتماعی وابسته به آنها باشد.
تاسیس شبکه های اجتماعی حتی اگر محصول تفکرات سرویس های جاسوسی نباشد، اما در عرصه تجاری می تواند فضای گسترده ای برای فروش اطلاعات خود از جوامع هدف به سرویس های جاسوسی کشورهای مختلف فراهم کند.
در همین راستا به عنوان مثال مارک زاکربرگ، مؤسس فیسبوک، واتساپ را به مبلغ 19 میلیارد دلار خریداری کرده، اما به صورت رایگان به جوامع مختلف سرویسدهی می کند. شرکت های غربی ارائه کننده شبکه های اجتماعی، مستقیما از مخاطب هزینه ای دریافت نمی کنند؛ بلکه با فروش اطلاعات جوامع هدف تجارت کرده و سود سرشار آنان از طریق فروش اطلاعات فردی، سازمانی و اجتماعی جامعه هدف به سازمان های جاسوسی از جمله «موساد» و «سیا» حاصل می گردد.
جاسوسی اینترنتی رژیم صهیونیستیرژیم صهیونیستی یکی از طرفها است که بیشترین حضور را در فعالیت های جاسوسی در شبکه مجازی دارد، این رژیم دشمنان سنتی دارد که در جبهه های مختلف با آن ها وارد درگیری نظامی شده است. در همین راستا اسرائیل یگانهای انسانی و الکترونیکی ویژهای را برای پیگیری حسابهای شخصی عناصر وابسته به گروههای فلسطینی و لبنانی و تمامی عناصر مرتبط با آنها تأسیس کرده است.
اسرائیل در این زمینه یگان هایی را برای فعالیت با سایت های اجتماعی در زمینه ایجاد ارتباط با فلسطینی ها و لبنانی ها و دیگر جوامع هدف خود آموزش می دهد تا بتواند افکار مورد نظر خود را به خورد این جوامع داده و اطلاعات مورد نیاز را از آن ها به دست آورد. اقشار مختلفی از جامعه صهیونیستی در این زمینه به کار گرفته می شود که زنان مهم ترین آن هستند.
زنان یکی از مهمترین عناصری است که دیدگاههای جاسوسی رژیم صهیونیستی در عرصه های متعدد جنگ اطلاعاتی برای حفظ امنیت این رژیم از آن بهرهبرداری میکند، حضور زنان در محافل جاسوسی صهیونیستی تا حدی است که حتی علمای دینی صهیونیسم نیز که حساسیت عجیبی نسبت به آمیختگی نژاد یهودی یا دیگر نژادها دارد، استفاده از این ابزار برای حفظ موجودیت رژیم اسرائیل را مجاز شمرده اند. زنان با استفاده از شگردهای مختلف به ویژه با کاربران جوان در جوامع هدف ارتباط برقرار میکنند تا بتوانند در روندی پیشرفته و کاملا حرفه ای اهداف مورد نیاز خود را تامین کنند. یگان های مرتبط با این فعالیت ها زبان های مختلف را به افراد خود آموزش می دهند تا آن ها مشکلی در ارتباط با جوامع هدف خود نداشته باشند.
عناصر یگانهای جاسوسی الکترونیکی رژیم صهیونیستی همچنین با شگردهای مختلف میتوانند اطلاعات شخصی افراد و مؤسسات مورد نیاز را از طریق پر کردن فرم های متعدد به بهانه تأمین شغل یا فعالیت های خیریه یا عضویت در گروه ها و سندیکاهای مختلف به دست آورند. آن ها با جا زدن خود به عنوان گروه های ضد اسرائیلی تلاش می کنند رویکردها و شخصیت های ضد اسرائیلی را با خود همراه کرده و اطلاعات مورد نیاز را از فعالیت ها و تحرکات آن ها به دست آورند.
جمعآوری دادههای مجازی، جاسوسی از ایمیلها و اطلاعات اینترنتی در کنار رمزگشایی از کدها، وظایف اصلی واحد نظامی-اطلاعاتی موسوم به 8200 در ارتش اسرائیل را تشکیل میدهد. نام دیگر این یگان «واحد مرکزی ارتش اطلاعاتی» به همین وظایف اشاره دارد. این واحد در سال 1952، یعنی تنها چهارسال پس از تأسیس اسرائیل با استفاده از تجهیزات آمریکایی راهاندازی شده و دو سال بعد در مقر دائمی خود در Glilot، منطقهای واقع در شمال تل آویو مستقر شد. گفته میشود یگان 8200، بزرگترین واحد در وزارت دفاع رژیم صهیونیستی از نظر تعداد نیروها است.
یگان 8200 نیز اگر چه در وزارت دفاع رژیم صهیونیستی قرار دارد ولی مأموریت آن اطلاعاتی است. روزنامه لوموند دیپلماتیک در سال 2010 فاش ساخت یگان 8200 در صحرای جنوبی اسرائیل موسوم به نقب، پایگاه عظیمی را استقرار داده است. مسئولیت این شبکه وسیع اطلاعاتی، شنود و مانیتورینگ تماس های تلفنی، ایمیلها و مانند آن از آفریقا، آسیا، خاورمیانه و حتی اروپا است. حتی کشتیها در دریا نیز از دسترس این پایگاه خارج نیستند. یگان 8200، همه سفارتخانههای اسرائیل در کشورهای مختلف جهان را رصد میکند و از جتهای مجهز شرکت آمریکایی گلف استریم برای عملیاتهای جاسوسی خود بهره میگیرد.