به گزارش گرداب، نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت توسعه متوازن اینترنت در بخشهای مختلف کشور گفت که در خیلی از روستاها مردم تلفن ثابت هم ندارند.
بیتالله عبداللهی در جریان طرح سوال خود از وزیر ارتباطات در خصوص ارتباطات تلفن همراه، اینترنت و تلفن ثابت در روستاها در جلسه علنی گفت: قوانین متعددی درباره توسعه ارتباطات و اینترنت در کشور وجود دارد اما متأسفانه کمترین اقدامات در مورد احکام برنامه ششم صورت گرفته است. ما نمیگوییم که آمار وزیر نادرست است اما این توسعه متوازن نیست. ما معتقد به اجرای عدالت هستیم و معتقدیم که راهاندازی دولت الکترونیک در روستاها میتوانست بسیاری از مشکلات را حل کند.
عبداللهی با طرح این سوال که در قبال اخذ پولهای کلان از مردم در قبوض تلفن چه خدماتی به آنها داده میشود، یادآور شد: اگر وزیر جرأت و توان دارد مثل ما به مساجد و پیش مردم برود و ببیند آنها چه میگویند. خیلی از روستاییها تلفن ثابت ندارند و تلفن همراه هم نمیتوانند داشته باشند زیرا برای آنتندهی باید به بالای کوه بروند، پس این واگذاریها چه سودی برای ملت داشته است؟
وی با بیان اینکه ما در تلفن ثابت با پسرفت مواجه بودهایم، گفت: فرزندان روستاییان که تحصیلکرده هستند نیاز به اینترنت دارند، اینها چه گناهی دارند. متأسفانه وضعیت تلفن همراه در جادههای ما هم بدتر است. میتوانند از هزینههای تشریفات بزنند و ساختمان مخابرات در اهر و هریس را تکمیل کنند.
پس از توضیحات وزیر، این نماینده مجلس گفت که به دلیل جوانی وزیر و مشروط به قول وی برای حل مشکل این سوال را به رأی نخواهد گذاشت.
وزیر ارتباطات با اشاره به اقدامات وزارت ارتباطات در رابطه با تحقق اهداف و وظایف وزارتخانه در رابطه با بند پ ماده ۳ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات بیان کرد: تاکنون حدود ۱۵ هزار خانه بهداشت روستایی به همراه بهیاریها و بخشداریهای روستاها به شبکه ملی اطلاعات متصل شده است.
سوال از سوی «محمود نگهبان سلامی» نماینده خواف و رشتخوار از وزیر ارتباطات درباره علت عدم تحقق موارد مندرج در بند ط، ماده ۳ از قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده است. در این بند از قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات میخوانیم:
توسعه و ترویج ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور و تأمین زیرساختهای موردنیاز آن بهمنظور دسترسی آحاد مردم به خدمات پایه ذیربط.
در واقع سوال، مربوط به چرایی عدم تحقق خدمات ارتباطی در سراسر کشور مخصوصاً در نقاط محروم بوده است. پس از قانع نشدن نماینده سوال کننده از پاسخ وزیر ارتباطات، پاسخ وزیر به رای گذاشته شد و نمایندگان با ۸۳ رای موافق، ۸۳ رای مخالف و ۲۰ رای ممتنع اعلام کردند که از پاسخهای وزیر قانع نشدند. نگهبان سلامی در همین رابطه گفته بود:
تسهیل و تسریع دسترسی مخابرات در نقاط دورافتاده و محروم از وظایف وزارت ارتباطات است. انتظار ما این بود که وزیر جوان به جای دلمشغولی به ارائه پیام در توییتر، اینستاگرام و فضای مجازی به صورت میدانی در استانهای مختلف کشور به ویژه در شهرستانها و مناطق محروم حضور پیدا کند. ایشان به مراکز استانها سفر داشته اما حضورش در مناطق محروم کمرنگ بوده است. ای کاش به روستاها و مناطق محروم توجه ویژه میشد و امکانات لازم اختصاص پیدا میکرد. آنها به قدر کافی از مشکلات معیشتی رنج میبرند پس چه گناهی کردند که از حداقل امکانات ارتباطی هم برخوردار نباشند. وضعیت به گونهای است که در بسیاری از روستاها برای مکالمات، مجبورند تلفن ثابت خود را به سقف خانه آویزان کنند تا ارتباط برقرار شود یا اینکه به پشتبام برای صحبت و تلفن همراه بروند.
این پرسش در حالی مطرح شده است که آذری جهرمی ماه گذشته در جریان مراسم روز جهانی ارتباطات خبر داده بود که ۷۲۰۰ روستا در سراسر کشور به اینترنت پهنباند موبایل متصل شدهاند؛ اتصالی که برای دولت و نه اپراتورها، ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته است:
چیزی که در برنامه ششم توسعه مورد تاکید قرار گرفته این است که دولت مکلف شده ۹۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار را به این خدمات مجهز کند و زیر ساخت های لازم برای ۴ خدمت اصلی در روستاها را فراهم کند. نگاه حاکمیت به این مضوع نگاه عدالت اجتماعی و رفع تبعیض است. بر اساس آماری که مدیر شبکه ملی اطلاعات ارائه کرد، بر اثر توسعه پهن باند در روستاها، فاصله ۵ برابری مصرف داده شهرها در مقایسه با مناطق روستایی به زیر ۲.۵ برابر رسیده و این یعنی توانستهایم شکاف دیجیتال را نصف کنیم.
محمد جواد آذری جهرمی در جلسه علنی نوبت صبح مجلس در رابطه با علت عدم تحقق موارد مندرج در بند ط ماده ۳ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات بیان کرد: در بحث وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات چهار بخش فراهمآوری زیرساختهای لازم برای برقراری ارتباط الکترونیک، کشاورزی، آموزش و اتصال بهیاریها به اینترنت مطرح است. به لحاظ فراهمسازی زیرساختهای خدمات الکترونیک امروز حدود ۱۵ هزار خانه بهداشت روستایی به شبکه ملی اطلاعات متصل هستند و ۱۳۴۶ خانه بهداشت دیگر آماده اتصال بوده که در حال انجام هماهنگیهای لازم با وزارت بهداشت هستیم و در مجموع ۱۸۴۸ روستا تحت پوشش نیستند که باید نسبت به اتصال آنها اقدام شود. تمام روستاهایی که خانه بهداشت آنان به شبکه ملی متصل است، بهیاریها و بخشداریهای آنها نیز به شبکه متصل شده است.
وی افزود: بنده با معاونین خود در کردستان حضور یافته و دلیل عقب افتادگی استان را توضیح دادم. در سیستان و بلوچستان با احداث یک دکل ارتباط میتوان ۱۲ روستا را تحت پوشش قرار داد اما در کردستان به ازای هر روستا به یک دکل نیاز داریم. چرا که فیبر نوری مدتهاست که در کردستان توسعه داده نشده است و تاکنون ۴۹۰۰ کیلومتر فیبر نوری به استانهای متفاوت برای توسعه زیرساختهای ارتباط روستایی ابلاغ شده است و به طور کلی از ۴۲ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار که در برنامه ششم توسعه وزارتخانه مکلف شده است ۹۰ درصد آنها را توسعه ارتباطی دهد ۷۲ درصد توسعه ارتباطی محقق شده است.
محمدجواد آذری جهرمی بعد از دریافت کارت زرد از مجلس توییت کرده است که علیرغم مشکلات بودجهای باید بیشتر تلاش کرد.